När Edinson Cavani slog igenom i Palermo förmodade jag att han skulle bli en ”one-hit wonder”. Nu är jag inte lika övertygad. Sedan flytten till Napoli har Cavani gått från klarhet till klarhet. Det är inte särskilt svårt att dra paralleller mellan Napolis utveckling som lag och Cavanis individuella dito.

Nu har Napoli blivit ett riktigt topplag i Serie A. Nu spelar de i Champions League. Samtidigt har Cavani utvecklats till en av ligans absolut främsta anfallare. Det var naturligtvis ingen slump att Napoli klarade 1-1 mot Manchester City och att just Cavani gjorde målet.

Jag tycker att Cavani är en otroligt imponerande spelare. Han är en sylvass avslutare, men jag imponeras även av hans andra kvalitéer; framförallt hans otroliga spelintelligens som gör att han löper så rätt så ofta, hans förmåga att hitta kreativa lösningar i spelet med boll samt hans arbetskapacitet. Och precis som de riktigt skickliga spelarna har han en stark närvaro på planen. Han är dessutom snabbare än vad man kanske tror.

Så, hur bra är Cavani? Han håller definitivt väldigt hög klass i dagsläget, men frågan är om han inte måste skaffa sig en ännu bättre omgivning – som Agüero gjorde när han flyttade från Atletico Madrid till Manchester City – för att nå sin fulla potential. Samtidigt vore att stanna kvar inte heller ett tokigt alternativ så länge Napoli fortsätter att utvecklas som lag.

Men, trots att jag gillar Napoli, är känslan trots allt att deras lagbygge aldrig kommer att mäta sig med de riktigt stora. Jag kan ärligt talat inte se de som en seriös utmanare om CL-titeln inom de närmaste ~fem åren.

Uruguays förmåga att få fram talanger är verkligen fantastisk. Hur kan ett land med 3,5 miljoner invånare få fram klasspelare efter klasspelare? För Cavani är ju definitivt inte ensam. Bara i anfallsväg har de också spelare som Suarez och Forlan att tillgå.

Det faktum att Cavani var halvskadad och knappt deltog i Copa America gör Uruguays turneringsseger ännu mer imponerande.