Om mindre än en timme börjar FA-cupmatchen mellan Liverpool och Manchester United på Old Toilet.

Kenny Dalglish, som enligt rykten har rekryterat Steve Clarke som assisterande, kunde ha fått en enklare återkomst som Liverpoolmanager. Samtidigt har man ingenting att förlora i dagens match. Ingen kommer att klandra Dalglish om laget förlorar.

Dalglish har givetvis inte haft tillräckligt med tid för att kunna sätta någon ordentlig prägel på laget. Men en sak är säker; spelarna lär vara jäkligt taggade när de går ut på planen.

Glen Johnson är inte med på grund av att hans fruga ska föda.

Laget: Reina, Aurelio, Kelly, Agger, Skrtel, Meireles, Lucas, Maxi, Kuyt, Gerrard, Torres.
Avbytare: Gulacsi, Kyrgiakos, Wilson, Shelvey, Poulsen, Ngog, Babel.

* * *

Halvtid:

Liverpool fick en mardrömsstart då Man Utd fick en straff redan under matchens allra första minut. Berbatov ramlade lätt – ja, man kan väl säga att han helt enkelt la sig ner (filmade) – och i princip innan han nuddade gräset riktade han förväntansfulla blickar mot domaren Howard Webb, som helt enkelt gick på tricket. Blev lurad. Blåste en inkorrekt dömd straff.

Den typen av straffar som Man Utd ofta får med sig, men aldrig mot sig, på Old Toilet. Webb har en lång historik av att gynna just Utd och jag är inte förvånad över hans pinsamma insats i första halvlek.

Giggs förvaltade straffen väl – Reina gick åt rätt håll men hade ingen chans – och uppförsbacken var ett faktum.

Trots det totalt oförtjänta 1-0-målet reste Liverpool sig. Man pressade betydligt högre än under Hodgson, och slog betydligt färre lång bollar. Bra instruktioner av Kenny Dalglish!

Men, sedan åkte man på ytterligare en rejäl käftsmäll när Stevie G gick in med dobbarna före och fick rött kort direkt. Jag har faktiskt förståelse för Webbs beslut, men samtidigt resulterar den typen av tacklingar oftast i gult kort i England. Det är väl ingen som på fullt allvar tror att Fletcher hade fått rött kort direkt för en likadan tackling?

Om man sedan väger in Webbs egna bedömningsnivå , som till exempel att inte döma röda kort direkt för rena överfall i VM-finalen, blir allt ännu mer märkligt.

Nåja. Positivt är att Liverpool försöker spela fotboll igen.

* * *

Efter matchen:

Målet som gjordes på den horribelt dömda straffen blev matchens enda. Trist.

Liverpool torskade, men till skillnad från många andra förluster den här säsongen, kan den här placeras in under kategorin ”hedersamma förluster”.

* * *

Med lite distans till matchen anser jag fortfarande att Liverpool gjorde en gedigen insats utifrån de förutsättningarna som gavs, alltså utifrån Webbs ogynnsamma domslut.

Lite spelarkritik;

Reina – Lysande insats, no doubt about that.

Kelly – Riktigt bra! Det känns som att han alltid levererar när han får chansen.
Skrtel – Ovanligt bra. Verkar gilla Kennys taktik mer. Någon halvdan pass men överlag klart godkänt.
Agger – Ruggigt bra med bollen, tog även offensiva initiativ vilket han förmodligen inte fick för Roy. Bra!
Aurelio – Hade önskat mig ännu fler offensiva löpningar men deltog i spelet, bra frispark som sånär resulterade i mål.

Kuyt – En svag länk. Bra till planens sista tredjedel, där svek tyvärr hans spelsinne och passningsspel.
Meireles – Många konstruktiva lösningar i passningsspelet, dock dålig kemi med Torres när han skulle slå djupledsbollar. Ganska tidigt utbytt.
Leiva – Höll igång bolltempot helt okej, såg bekvämare ut när laget spelade kortpassningsspel istället för långbollar.
Maxi – Också bekvämare med kortpassningsspel, men hade varken snabbheten eller tillslaget för att åstadkomma något, ganska tidigt utbytt.

Gerrard – Spelade helt okej så länge han fick vara kvar på planen. Hårt dömt rött kort men samtidigt en vårdslös och dum tackling av lagkaptenen.
Torres – Slet arslet av sig men hade svårt att komma till riktigt heta målchanser. Extra svårt för honom när Liverpool spelade med 10 man och Vidic inte fanns på planen.

Subs;
Shelvey – Lite överentusiastisk ibland, men jag gillar ändå mycket i hans spel. Behöver speltid för att bli bättre.
Babel – Kom in och tillförde, speciellt i början av sitt inhopp. Kul att se.
N’Gog – Fick ganska lite speltid och uträttade ingenting, som vanligt alltså.

* * *

Vill även passa på och kommentera Kenny Dalglishs insats som manager:

Dalglish hade hunnit prägla Liverpool mer än vad jag trodde.

1) Långbollarna var som bortblåsta från lagets spel. Istället spelade man bollen genom mittfältet med korta passningar. BRA! Dels är det en bättre strategi, dels passar det Liverpools spelarmaterial mycket bättre.

2) Högre press och högre utgångspositioner i banan. Också BRA! Liverpool ska inte vara ett defensivt lag. Well done, Kenny.

3) Tidigare byten. Detta är också någonting som jag gillar. Man kan få en energiinjektion av det, vilket Liverpool också fick, av framförallt Babels inträde. BRA och vågat av Kenny.

Sedan hade spelarna givetvis bättre inställning än tidigare. Härligt att se! En fråga som jag ställer mig efter dagens match är om det kanske vore något att testa Johnson som högermittfältare, och ge Kelly fler matcher på högerbackspositionen?