Emre

Nu är Emre Cans A-landslagsdebut avklarad. Därmed har han uppnått ytterligare en milstolpe i sin karriär.

Liverpool värvade mängder av spelare förra sommaren. Emre Can, som anslöt från Bayer Leverkusen för drygt £10 miljoner, var troligtvis en av de mest okända värvningarna. Den då 20-årige tysken hade endast gjort en säsong som ordinarie i Bundesliga och många trodde nog att han bara skulle bli en backup i Liverpool. Inledningsvis hade Emre skadeproblem, men under förra säsongens andra halva knep han en ordinarie plats – i backlinjen.

Den här säsongen har Emre spelat på den position som enligt honom själv är hans favoritposition, nämligen som central mittfältare. Vilken som är Emres bästa position går att diskutera länge, men de flesta är nog överens om att det är antingen som mittback eller någonstans på innermittfältet (han kan som bekant hantera flera olika roller där). Däremot skulle nog ingen påstå att högerbackspositionen är hans bästa, i synnerhet inte efter förra säsongens plågsamma 1-6-förlust mot Stoke. Därför är det lite av ödets ironi att Emres A-landslagsdebut för Tyskland var på högerbackspositionen. Det var igår kväll som Emre debuterade i 3-1-vinsten mot Polen.

Jag kollade på hela EM-kvalmatchen mot Polen och kan inte påstå att Emre imponerade överdrivet mycket. Han tillförde visserligen offensivt, slog flera fina passningar och vågade verkligen försöka spela, men hans brister lyste igenom. Emre hade stora problem med positionsspelet och var stundtals aningen naiv. Konsekvensen blev att Polen fick till många farliga anfall på hans kant. Mycket riktigt kom också Polens kvitteringsmål efter ett inlägg från hans kant. Måste tillägga att Kamil Grosickis inlägg var hur fint som helst och Robert Lewandowski förvaltade detta hur bra som helst, men ändå.

Emre visade att han inte bör spela högerback och det är ett svaghetstecken att han får speltid i Tyskland, tycker jag. På vänsterbackspositionen gjorde Jonas Hector en bättre match, han tillförde lika mycket offensivt men var betydligt bättre i positionsspelet än Emre.

Min förhoppning är att Emre ska fortsätta att utvecklas i Liverpool och visa Joachim Löw att han kan vara ett vasst alternativ på Tysklands innermittfält. Bastian Schweinsteiger är inne på sista versen, men självklart utgör İlkay Gündoğan (trots skadorna!), Sami Khedira, Lars Bender och Christoph Kramer väldigt tuff konkurrens.

* * *

Lästips:

Totaal Liverpool 2015-08-09:  Vad blir nästa steg för Emre Can?

3 kommentarer
  1. Ett svaghetstecken för Tyskland, eller Can? Det är snarare ett styrketecken för båda.Tyskland har ett så bra lag att dom har råd att spela in ofärdiga talanger i landslaget och vinna matcher samtidigt som det är ett styrketecken för Can att han är påväg i rätt riktning genom att han får speltid i världens bästa landslag, även om det är en ovan position.

    • PJ: Hur man än vrider och vänder på det tycker jag att det är ett svaghetstecken att Tyskland inte har bättre högerbackar att spela in i A-landslaget. Can är inte ingen långsiktig lösning på högerbackspositionen och Tyskland borde åtminstone ha en långsiktig lösning att spela in.

    • Nej, det är klart att Can inte har en lång karriär som högerback i landslaget men det går ju inte direkt att ignorera att Tyskland vann VM med en mittback(Höwedes) på kanten. Och dom hade väl Sebastian Rudy på bänken, är inte han högerback? Och sen har dom väl Erik Durm från Dortmund som kan spela på båda kanterna.

Kommentarer är stängda.