can

Liverpool värvade många spelare under 2014 års sommarfönster. En överraskande värvning som skulle visa sig bli kanske fönstrets allra mest lyckade var Emre Can. Den mångsidiga tysken presterade förvisso inte fantastisk fotboll i varje match som han spelade, men helhetsintrycket av hans debutsäsong var onekligen positivt.

Den alltid lika positiva Brendan Rodgers var förstås nöjd med Emre: “If you give Emre another couple of years, he could play in any team in world football,” sa Rodgers till Liverpool Echo och tillade: “That’s how highly I rate him.”

Jag tycker att det ska bli väldigt spännande att se om Emre kan bygga vidare på fjolårssäsongen. Han är bara 21 år och utvecklas fortfarande. Mångsidigheten innebär att det inte är helt enkelt att säga exakt var Emre kommer att spela och vilken roll han kommer att fylla – men jag tror att de allra flesta är överens om att han är redo att starta många matcher. Och alla är nog överens om att han inte ska spela högerback.

Enligt min mening är Emre att alternativ på tre positioner; mittback, defensiv mittfältare samt box-to-box-mittfältare.

Jag gillade verkligen Emre som mittback. Han var förvisso en av tre mittbackar i trebackslinjen, men hans passningsskicklighet tillförde verkligen ytterligare en dimension i speluppbyggnaden. Utgångstipset är att Martin Skrtel och Mamadou Sakho startar i mittlåset – de är trots allt truppens enda pålitliga mittbackar – men Emre borde vara tredjeval på positionen. Emre är klart bättre än virrpannan Dejan Lovren och Kolo Touré är mer en veteranspelare som inte är en seriös konkurrent om en startplats utan snarare en nyttig spelare att ha i truppen. Jag tycker att Emre är bättre än Lovren både med och utan bollen.

På den defensiva mittfältspositionen har Emre både Lucas Leiva och Joe Allen att konkurrera med. När Emre köptes trodde jag att detta skulle bli hans huvudsakliga position, men går det snarare att argumentera för att det bara är hans tredje bästa position. Jag tycker att Emre begränsas mycket i positionen och inte riktigt behärskar positionsspelet än. Här behöver han helt enkelt bli bättre, men samtidigt är varken Lucas eller Allen några fantastiska alternativ heller. Ja, när jag tänker efter kanske Emre är det bästa defensiva mittfältsalternativet som Liverpool har, trots att det enligt min mening är hans tredje bästa position. Jag vill nämna att Lucas har utvecklats till en gedigen defensiv mittfältare under sina år i klubben, men han är inte och kommer aldrig att bli den fältherren som man vill ha på positionen. Med sitt flytande passningsspel, energi, intensiva presspel och förmåga att täcka bollen är Allen ett schysst alternativ att ha i truppen, men är inte heller fältherren som jag efterlyser. Walesaren tenderar att bli lite kort i rocken och en kombination av skador och allt mindre speltid tycks ha gjort att han har stagnerat i utvecklingen.

Emre är oerhört bra som box-to-box-mittfältare. Det har man sett prov på i både tyska U21-landslaget och Liverpool. Han har bra spelsinne, passningsspel och en förmåga att transportera bollen på ett bra sätt. Just den kraftfulla bolltransporten är ju hans signum, tycker jag. Lite som Yaya Touré. Stor, stark, kraftfull. Samtidigt är både Jordan Henderson och James Milner givna i startelvan och ingen av de lämpar sig väl som defensiv mittfältare. Därför, om Rodgers väljer att spela med tre mittfältare, kommer den defensiva mittfältspositionen troligtvis att ges till Emre. Framför huserar Milner och Henderson. Det är verkligen inget tokigt mittfält, men Liverpool kommer bara att utnyttja fragment av Emres offensiva kunnande om han får en defensiv roll.

Den här säsongens laguttagningar kommer att ge Rodgera angenäma bekymmer. Jag kan tänka mig att han har väldigt svårt att avgöra hur Emre ska användas. Kanske kommer Rodgers, O’Driscoll och de andra ledarna att försöka utveckla Emres positionsspel och därmed göra honom till det defensiva mittfältsankaret som Liverpool har saknat i flera år? Jag skulle inte bli förvånad om så blir fallet.

2 kommentarer
  1. Vi vet nog båda två vem som kommer starta med Skrtel…

  2. Helt klart hade det varit suveränt om Can lyckas förbättra egenskaperna som krävs av honom för att bli en defensiv mittfältare. Can som defensiv mf kan även även bidra i målfakrikationen, längre långpass och inte minst sina bolltransporter, något som Lucas inte mäktar med. Vi skulle med en omskalad Can som defensiv mf tillsammans med tex Milner och Henderson få ett dynamiskt och oberäkneligt mittfält då Can även kan bidra mer i offensiven än vad Lucas kan.

Kommentarer är stängda.