Liverpool betalar en rekordsumma för Elliott – men det ett blygsamt rekord i sammanhanget.

När Liverpool värvade Harvey Elliott från Fulham gjorde man detta utan att komma överens med London-klubben om en övergångssumma. Att övergången ändå var möjlig berodde på att Elliotts kontrakt med Fulham hade gått ut, men för unga engelska spelare som byter mellan två FA-klubbar måste man betala en kompensation, även för kontraktslösa spelare.

Vid ett scenario där klubbarna inte kommer överens – som vid fallet Elliott till Liverpool – måste en tribunal fastställa övergångssumman som den ’säljande’ klubben ska få i kompensation.

Enligt media hoppades Fulham bli berättigade £10m i kompensation för Elliott, men nu har tribunalen kommit fram till att Liverpool bara kommer att behöva betala £1,7m för talangen. Notera dock att summan kan stiga till £4m beroende på hur Elliott presterar i LFC och att Fulham har rätt till 20% av en eventuell framtida övergångssumma vid händelse av att LFC säljer honom.

£1,7m i kompensation kanske låter lite, men det är rekordmycket för en 16-åring, vilket var Elliotts ålder när övergången skedde.

Den här säsongen är Elliott utlånad till Blackburn i Championship. Där har han gjort stor succé med 4 mål och 8 assist på 22 ligamatcher.

Elliott fyller 18 år den 4:e april.