Reaktionerna som följde nyheten att Dominic Solanke var klar för Liverpool var minst sagt blandade. Många supportrar uttryckte ett direkt missnöje med klubbens val att signa den 19-årige engelsmannen från Chelsea. Kritiken mot värvningen är dock helt obefogad då LFC signat en talangfull, billig och framförallt formbar spelare. Precis i linje med hur Jurgen Klopp arbetar på transfermarkaden.

I mitt flöde på twitter var många LFC-supportrar frågande och förbryllade när Liverpool offentliggjorde Solanke som sommarens första värvning. Och jag kan förstå den initiala reaktionen. Liverpool kvalificerade sig äntligen för Champions League och ska nu ta sig till nästa nivå. Många förväntar sig stora, välkända namn som omedelbart ska göra LFC till ett bättre fotbollslag. Spelare som har bevisat att de håller i de största ligorna, mot de största lagen. Det har pratas om Lacazette, Julian Brandt och rykten har till och med florerat om Aubameyang. Och så inleds fönstret med en spelare som aldrig någonsin spelat i Premier League. Men kritiserar man värvningen har man missat något fundamentalt. Nämligen att Dominic Solanke inte är en spelare som ska leda Liverpools anfallslinje. Åtminstone inte de nästkommande säsongerna.

Den 19-årige forwarden är en av de främsta forwardstalangerna på de brittiska öarna. Tidigare under dagen spelade han 90 minuter när England tog sig till kvartsfinal i U20-VM och han har under många år skolats i en av landets bästa akademier. Han är inte en spelare som ska leda Liverpool förbi Champions League-kvalet i augusti. Han är inte en spelare som ska ta LFC mot titeln i Premier League nästa säsong. Han ska kanske inte ens sitta på bänken. Solanke kommer först och främst vara en spelare för U23-laget, med möjlighet till a-lagsfotboll i cuperna, och först om ett par år på allvar ta en plats i matchtruppen vecka efter vecka.

Självklart har tränarstaben försäkrat Solanke om att han kommer få chansen att visa vad han går för. Han skrev avböjde ett nytt kontakt med Chelsea just för att han inte fick chansen på Stamford Bridge. För att dörren till a-laget verkade stängd.

Jag har trots det svårt att se Solanke kräva spel i Premier League kommande säsong. Istället är jag övertygad att Solanke ser vägen till Liverpools matchtrupp i PL betydligt kortare, och mer trolig, än till Chelseas dito. Hos mästarna har inte ens £30m plus-värvningen Michy Batshuayi fått en ärlig chans denna säsong, medan Jurgen Klopp inte drar sig för att ge lovande spelare chansen.

Många verkar också tro att värvningen av Solanke innebär att andra offensiva förstärkningar uteblir. Vilket inte är fallet. I detta fall såg Liverpool en möjlighet att värva en engelsk talang på free transfer, och man tog den. Klubben kommer aktivt leta efter andra offensiva förstärkningar och värvningarna stannar garanterat inte vid Solanke.

Det är heller inte någon dålig spelare man kontrakterat. Skillnaden mellan ungdomsfotboll och seniorfotboll är givetvis enorm, men Solankes målsnitt i Chelseas ungdomslag är minst sagt imponerande. Han har dessutom spelat på alla nivåer i Englands ungdomslandslag, och gjorde som 17-åring sju mål i holländska Eredivisie. Liverpool har alltså knutit till sig en talangfull engelsk forward, för en summa som tros landa på så lite som £3miljoner, och som inte kommer ta någon a-lagsplats för andra, mer meriterade nyförvärv. I mina ögon är det en fullt vettig värvning. Till och med riktigt bra.

Det går givetvis att argumentera för att Solanke inte gjort en enda match i Premier League. Någonsin. Och att om Chelsea trodde tillräckligt på honom hade de gjort mer för att behålla honom i klubben. Och visst. Det kanske stämmer. Men motargumentet för att värvningen ändå är bra blir då att han är precis en sådan spelare som Jurgen Klopp brukar värva.

Den engelska journalisten Paul Tomkins uttryckte det bra i en krönika när han skrev ”Liverpool fans wanted Klopp’s Dortmund when he arrived but not the process that made Klopp’s Dortmund so special”. Processen Tomkins pratar om är Klopps tillvägagångssätt att inte värva de största namnen, utan att utveckla relativt okända namn till spelare i världseliten, spelare som Klopp dessutom format efter sina egna preferenser. Samma process försöker tysken nu genomföra i LFC, och fansen borde inte förvänta sig värvningar av de största namnen på marknaden.

I Dortmund finns flera exempel på okända spelare som anslöt billigt och som fick en brant utvecklingskurva under Jurgen Klopp. Shinji Kagawa och Lukasz Piszczek var två relativt okända spelare som Klopp värvade helt gratis och som utvecklades till bärande pjäser i det Dortmund som vann dubbla Bundesliga-titlar och tog sig till final i Champions League.

Robert Lewandowski hade visserligen pytsat in en del mål i Polen, men var trots det rätt okänd när han skrev på för dryga £3miljoner år 2010. För ungefär samma pris, runt £3m, hämtades Mats Hummels, Neven Subotic och Ilkay Gundogan. Ingen av ovan nämnda var några etablerade stjärnor, men utvecklades till toppspelare inom några säsonger under Jurgen Klopp.

Nu menar jag inte att Dominic Solanke ska utvecklas till en Robert Lewandowski bara för att han passar Klopps transfertaktik. Jag anser dock att det är alldeles för tidigt att avskriva Solanke som en dålig värvning för Liverpool, och absolut ingen värvning att bli upprörd över. Jurgen Klopp värvar sällan världsstjärnor. Han gillar att hitta alternativ som han själv kan forma och utbilda för att spela hans typ av fotboll. Och hittills har han gjort det riktigt bra.

Projektet Liverpool går i rätt riktning. Och Klopps förra transfersommar blev en succé. Med tiden kommer det visa sig om Solanke är en sådan formbar spelare som kan utvecklas till en toppspelare under Klopp. Vare sig resultatet har Liverpool gjort en bra investering som man garanterat kommer få tillbaka pengarna på i framtiden. En investering som med rätt hjälp kan växa ut till en toppspelare i Premier League. Det måste verkligen inte bli så. Men chansen finns. Och för £3m och med Klopps historik ser jag absolut ingen anledning att märka värvningen som dålig. Istället är det en spännande inledning på vad som kommer bli en händelserik transfersommar.

3 kommentarer
 1. Jag tillhörde inte skaran upprörda fans men hade ingen som helst koll på killen. Verkar ju rätt spännande, framför allt efter att ha läst denna informativa text! 😉

 2. Jag kunde bara skratta åt reaktionerna runt om på nätet. Flera som inte ens vet vilken slags spelare han är eller överhuvudtaget på vilken position han spelar på, dömde ut honom och hela transfersommaren.
  Vissa hävdade att han är en spelartyp som inte Klopp gillar och pekade på hans storlek (1.85) som ett bevis på att han är en ny Benteke/Carroll. Det kan inte vara mer fel. Han är en väldigt välrundad spelare med inga uppenbara svagheter. En stor arbetsmoral och en utmanande och direkt spelstil.

  Om man nu skulle jämföra honom med en nutida anfallsstjärna så skulle jag hävda många likheter till Lewandovski. Inte bara att dom är exakt lika långa(vilket tar direkt död på det korkade argumentet om att Solanke är inte en Klopp-spelare pga hans läng), men båda är spelare utan direkta svagheter i sitt spel och kan i stort sätt ta vilken roll som helst som krävs från en nr.9. Båda är också hårt jobbande lagspelare med den spetskvaliten som krävs från en som ska leda på topp.

  Nu är de ju en markant skillnad på kvalite mellan dessa två spelare så klart. Men Solanke har i sin åldersgrupp +-2år visat att han är en riktig supertalang. Med rätt vägledning från Klopp så har han goda förutsättningar att höja sin nivå för att matcha och överkomma tuffare och tuffare motstånd.

  Solanke har ju varit intressant för Liverpool en längre tid, även under Rodgers tid i klubben. Fick upp ögonen för honom en gång i tiden, som jag blev påmind av igår när affären blev officiell, när han som 16-17åring totalt körde över Liverpools U21 genom att slå till med ett Hat-trick. Då hade Liverpool flera lovande talanger i klubben och Sterling hade slagit igenom med dunder och brak. Man tänkte att Liverpool har halva Englands framtida startelva kommande genom akademin. Då blev man fan knäppt på näsan av Chelsea med deras talanger som Abraham, Brown och inte minst Solanke.

 3. Jag blev lyrisk när jag läste att solanke kommer näst intill gratis. Jag tror på grabben

Kommentarer är stängda.