Liverpool är inte den enda klubben som byter manager i sommar. Erfarenhet prioriteras inte när storklubbarna rekryterar nya tränare år 2024.

Silly season handlar främst om spelare, men numera är också managers en del av snacket. Liverpool har som bekant tagit in Arne Slot, men även klubbar som Chelsea och Bayern München har tagit in nya managers, medan Brighton och eventuellt Manchester United kommer att göra detsamma.

När Liverpool rekryterade Slot pekade många på hans bristande erfarenhet från toppligorna, men konkurrenterna går för ännu mer erfarna namn. Tiden då exempelvis José Mourinho fick toppjobb efter toppjobb är uppenbarligen över.

Chelseas till stora delar oerfarna lag kommer att tränas av Enzo Maresca, som är mindre erfaren än Slot. Marescas tränarerfarenhet består av 1 säsong i Manchester Citys ungdomslag, 2 säsonger i Parma och 1 säsong i Leicester City. De sistnämnde ledde han till omedelbart avancemang tillbaka till Premier League – men klubben har stora problem med Financial Fair Play.

Mauricio Pochettino lyckades faktiskt ratta den svårstyrda Chelsea-skutan på ett bra sätt andra halvan under säsongen 23/24, men av allt att döma kunde inte argentinaren kommer överens om framtidsplanerna med deras irrationella ägargrupp.

* * *

Den märkligaste tränarrekryteringen stod ändå Bayern München för. Efter ett stort antal ”nej tack” – vissa mer publika än andra – hamnade de på ett märkligt spår i form av Vincent Kompany.

Kompany är också otroligt erfaren i tränarrollen. Säsongen 23/24 åkte Burnley ut med dunder och brak efter bara 5 vinster på 38 PL-matcher. Nu kommer visserligen Kompany att få bättre förutsättningar att vinna matcher, men nu ska i princip varje match vinnas.

* * *

Av allt att döma hänger Erik ten Hag löst i Manchester United. Deras ligasäsong var ett dunderfiasko med bara 60 plockade poäng – i jämförelse med Citys 91 poäng – och ingenting har egentligen blivit bättre över tid under holländaren.

Kanske räddade FA-cupvinsten ten Hags jobb, men helhetsmässigt är säsongen verkligen inte godkänd, den saken är klar.

* * *

Tiden då Mourinho & co får toppjobben är som sagt över. Spännande nog prioriterar inte de stora PL-klubbarna lång erfarenhet när de rekryterar tränare år.

Arsenal tog en oerfaren Mikel Artera som har blivit succé, Tottenham chansning med Ange Postecoglou har slagit väl ut, Liverpool plockar Slot, Chelsea plockar Maresca. Och så vidare.

Spännande tider väntar!

Förhoppningsvis kommer Liverpools tid under Slot att bli lika lång och framgångsrik som tiden under Klopp.