Den bortglömda LFC-spelaren gjorde succé i Bundesliga 23/24.

Sepp van den Berg anslöt till Liverpool i slutet av juni 2019. Då var han bara 17 år gammal och klassas numera som en homegrow-spelare enligt UEFA:s definition. Han räknas till och med som ”club-trained”.

Faktum är att van den Berg aldrig har spelat Premier League-fotboll i Liverpool. Han har figurerat i 4 inhemska cupmatcher, men mer än så har han inte spelat i den röda tröjan. Istället har han varit ute på lån i tre olika klubbar; Preston, Schalke och Mainz.

I Preston spelade han främst högerback, i Schalke var han främst skadad, men i Mainz hände något väldigt spännande. I Mainz fick van den Berg äntligen sitt stora genombrott på hög nivå.

* * *

Faktum är att 22-årige van den Berg var helt ordinarie i Mainz och var en av Bundesligas bättre mittbackar. Rent objektivt; om han inte hade varit ägd av Liverpool, så hade han också varit en intressant spelare för klubben.

Hans siffror talar sitt tydliga språk. Enligt WhoScored är van den Berg…
… Den mittbacken som fick högst snittbetyg i hela ligan med 7,04.
… Den spelaren i ligan som vann näst flest nickdueller.
… Den spelaren som blockade näst flest skott i ligan.

Och de fina siffrorna fortsätter bara.

* * *

Det har gått vissa rykten om att Mainz haft en låg utköpsklausul. Dessa rykten har tillbakavisats av Liverpool.

van den Berg är troligtvis värd åtminstone £20m på dagens marknad, men vore det inte på sin plats att ge honom chansen, i alla fall på försäsongen?

Han har kvalitéer som gör honom intressant även för en megaklubb som Liverpool. Det vore också en viktig symbolisk handling att ge honom en ärlig chans, eftersom han skulle kunna fungera som inspiratör åt andra spelare som blir utlånade år efter år.