VAR-domaren stod i fokus med flera ytterst kontroversiella beslut som räddade oavgjort för Everton i lördagens derby mot Liverpool.

* * *

Lagen:

Liverpools startelva: Adrian, Alexander-Arnold, Matip, van Dijk(11), Robertson, Fabinho(90), Thiago, Henderson, Mane, Salah, Firmino(78).

Liverpools bänk:  Kelleher, Wijnaldum(90), Milner, Gomez(11), Jones, Minamino, Jota(78).

Evertons startelva: Pickford, Coleman(31), Mina, Keane, Digne, Doucoure(78), Allan, Gomes(72), Rodriguez, Calvert-Lewin, Richarlison

Evertons bänk: Olsen, Godfrey(31), Delph, Sigurdsson(72), Davies, Iwobi(78), Bernard

* * *

Matchfakta:

Everton – Liverpool 2-2 (1-1, 1-1)
0-1: Sadio Mané 3′
1-1: Michael Keane 19′
1-2: Mohamed Salah 72′
2-2: Dominic Calvert-Lewin 81′

Skott på mål: 5 – 8
Bollinnehav: 42,3% – 57,7%
Passningsprocent: 74,9% – 83,2%
Vunna luftdueller: 62,1% – 37,9%
Offsides: 2 – 3
Hörnor: 2 – 5
Gula kort: 3 – 2
Röda kort: 1 – 0

* * *

Spelarkommentarer:
Adrian – Tog inga risker i spelet med fötterna. Målen var svåra, även om en världsmålvakt antagligen hade räddat 1-1-målet.

Alexander-Arnold – Ett stort steg framåt, hade oftast bra koll på Richarlison och spelade aggressivt. Man vill gärna ha ut mer framåt, dock.

Matip – Comeback efter en tids frånvaro utan att se ringrostig ut. Stabil.

van Dijk(11) – Inledde aggressivt och kunde ha fixat straff. Olyckligt skadad, av alla miljontals människor som har sett den situationen i repris är nog VAR-domaren den enda som inte tyckte det var rött kort på Pickford.

Robertson – Hygglig defensivt och tillförde mycket offensivt. Utgjorde ett stort hot framåt.

Fabinho(90) – Spelade tufft och vann massvis med närkamper. Bra passningsspel.

Thiago – Magnifikt passningsspel och många bollstölder. Nu hoppas vi bara att Richarlison inte skadade honom.

Henderson – Slitstark och gjorde det mesta rätt. Hade blivit matchvinnare om VAR-gudarna/VAR-mupparna hade varit på Liverpools sida idag.

Salah – Oftast osynlig och hade flera otroligt lama avslut, men målet var ren klass.

Firmino(78) – Spelade smart och var väldigt involverad, hade dock svårt att komma till riktigt heta chanser.

Mané – Riktigt bra insats, även om vi vet att han kan ännu bättre. Ville verkligen vinna den här matchen.

Inhoppare:
Gomez(11) – Verkligen ingen felfri insats, men ett steg framåt mot Aston Villa.

Jota(78) – Fick ganska lite tid på sig, hann dock röra om lite i grytan.

Wijnaldum(90) – För kort inhopp för att kunna kommenteras.

* * *

Övriga kommentarer om matchen:

6 kommentarer
 1. Ett som är säkert är att VAR förstör dynamiken och glädjen i sporten. Det går ju inte ens att fira mål 100 % längre?! Besluten blir ju ändå inte 100 % rätt.

  Varför finns VAR? Effekten av det blir att organisatören utav turneringar får vara med och ta viktiga beslut. Hur tas egentligen dessa beslut? Efter en tjock regelbok sägs det, men tänk om dessa tas med andra mål i sikte? T.ex. att optimera TV-intäkterna för organisatören från en säsong. 2-2 idag gör ligan mer intressant och ger nog marginellt mer intäkter till PL. Var Mané verkligen offside?

  Bort med VAR

  • Kribba, Man måste väl lita på att VAR-domaren hade rätt i offside-situationerna, men de borde offentliggöra videobevisen. På de bilderna som jag har sett kan man inte se offsiden på Mané.

   Däremot är misstaget att inte ge Pickford rött kort oförlåtligt av VAR-domaren. Den kan jag förstå att huvuddomaren missade, men helt oacceptabelt att VAR-domaren missade det.

  • Pelle: Måste man? De har flyttat besluten från gräsplanen in till ett kontorsrum. Varför? Jag tycker det finns frågor att ställa över det.

   Har det blivit mer rättvist? Hur pass rättvis måste det vara? Det är ändå ”bara” en sport. Har VAR gjort att sporten blivit roligare?

  • Det är väl två olika diskussioner? Den ena handlar om man vill ha VAR överhuvudtaget, den andra handlar om man kan lita på att VAR-domaren tar rätt beslut vid offsidesituationer.

   Jag litar ändå på att dom kan ta rätt beslut kring offsider med all teknologi som finns tillgänglig. Hade dock varit önskvärt att få se bevis på Manés offside.

 2. Nej satan vad man blev förbannad på VAR idag! Trodde de tagit bort regeln med minimal offside. Helt bisarrt! Fyfan säger jag bara, snacka om att döda sporten och då är jag ändå en var förespråkare!

 3. Men var rummet måste ha betydligt bättre bilder än oss att gå efter. Var helt omöjligt att se att det var offside på bilderna man fick se. Tror faktiskt domarna i VAR rummet jobbade på SMHI tidigare, vi gissar att det var offside, vi gissar att överfallet inte var överlagt och domaren hade faktiskt rätt i att det var offside så om det är offside gör vad du vill. Man blir så trött, VAR och utan publik har dödat fotbollen.

Kommentarer är stängda.