Trots en otroligt svår lottning gick Liverpool vidare i FA-cupen.

Liverpool, Arsenal och Manchester City har varit Englands bästa klubblag under säsongen hittills. Därför finns numera alltid en lite extra krydda när något av de två lagen möts.

Liverpool leder Premier League, är i semifinal i ligacupen och tog sig till slutspel i Europa League. Just den här säsongen hade man kunnat avvara FA-cupen, men Jürgen Klopp varken ville eller kunde mönstra en allt för B-betonad startelva i dagens bortamatch mot Arsenal. En elva bestående av massa reservlagsspelare hade trots allt blivit fullständigt krossad mot ett nästan ordinarie Arsenal.

* * *

Matchinledningen var förskräcklig utifrån Liverpools synvinkel. Arsenal höga press skördade stora framgångar mot ett LFC som hade svårt i uppspelsfasen. Att en för dagen förkyld van Dijk tvingats lämna återbud var naturligtvis en del av problemet, då hans fortfarande orutinerade ersättare Quansah inte är av samma kaliber. Dessutom innebär användandet av Gomez på vänsterbacksplatsen ett klart försvagande i just uppspelsfasen, även om Gomez gör det otroligt bra utifrån sina egenskaper.

Arsenal kunde och ärligt talat borde ha gjort mål under matchens första 10 minuter. En kombination av svaga avslut, en tät Alisson och bra försvarsaktioner av framförallt Konaté gjorde att hemmalaget inte lyckades spräcka målnollan.

Efter den horribla inledningen spelade Liverpool upp sig och matchade Arsenal.

* * *

Andra halvlek blev speciell av den enkla anledningen att inget av lagen var intresserade av omspel. Ett omspel skulle trots allt bara addera ytterligare en match till ett redan fullspäckat spelschema.

Det var en jämn andra halvlek, men Liverpool kändes aningen vassare. Således kom 1-0-målet inte som någon jätteöverraskning, även om laget hade lite flax när Kiwior nickskarvade in Trents frispark och därmed gjorde självmål.

I matchens allra sista sekund lyckades Diaz sätta 2-0, vilket blev spiken i kistan.

* * *

Spelarkommentarer:
Alisson – En klippa, som vanligt. En stor anledning till att Arsenal inte gjorde något mål första 10 minutrarna.

Trent – Förmodligen matchens bästa spelare. Involverad i mycket framåt och var stabil bakåt, om man bortser från när hans trötta ben inte riktigt hängde med en pigg och inbytt Martinelli.

Konaté – Matchens överlägset bästa mittback. Framförallt i andra halvlek var Konaté dominant. Viktigt att han klev fram i van Dijks frånvaro.

Quansah – Hade en jobbig första halvlek där han slog bort flera passningar när Arsenal pressade högt. Betydligt bättre i andra halvlek, vilket tyder på mental styrka att kunna komma tillbaka. Detta var säkerligen en otroligt nyttig erfarenhet för ynglingen.

Gomez – Tillförde ingenting offensivt, men hade bra koll på Saka matchen igenom. Just att ha koll på Saka måste betraktas som det viktigaste för en vänsterback mot Arsenal.

Mac Allister(59) – Gjorde sin första start sedan skadan mot Sheffield i början av december. Såg lite ringrostig ut ibland och vi kan gissa att ett byte efter timmen spelad var förutbestämt. Ändå en helt okej insats efter omständigheterna.

Jones(75) – Gedigen insats. Bra i presspelet, båda när det gäller att hantera motståndarna press och att pressa själv.

Gakpo(59) – Spelade på mittfältet i första halvlek och såg inte bekväm ut där den här gången heller. Bättre när han klev upp i anfallet i andra halvlek, även om det inte blev så långvarigt innan bytet.

Diaz – Väldigt upp och ner under matchen. Ibland kändes det som att han var hopplös, men ibland utgjorde han verkligen ett hot. Målskytt på tilläggstid, LFC hade vunnit utan det målet, men säkert skönt för honom att få sätta dit den.

Nunez – Dåligt tajmade löpningar och dåliga beslut med bollen. Blixtrade till vid något enstaka tillfälle men överlag en svag insats.

Elliot(75) – Direkt dålig på ”Salah-positionen” i första halvlek, bättre som mittfältare i andra halvlek. Kanske hade första halvlek blivit bättre om Klopp bytt position på honom och Gakpo från start?

* * *

Inhoppare:
Jota(59) – Kom verkligen in med spelintelligens, energi och allmän kvalitet i sina aktioner.

Gravenberch(59) – Blandade och gav. För aggressiv utan boll ibland, men kan vrida och vända med bollen på ett sätt som är svårt att hantera för motståndarna.

Bradley(75) – Kom in på högerbackspositionen vilket gav Trent möjlighet att flytta upp på mittfältet. I motsats till Trent spelade Bradley mycket bra mot den inbytte Martinelli. Förtroendeingivande inhopp som mycket väl kan resultera i en startplats i ligacupsemifinalen mot Fulham.

Clark(75) – Glänste inte på samma sätt som Bradley, men tog ett taktiskt gult kort. Helt OK. Kanske inte aktuell att starta framöver, men försvagade nog inte sina aktier för fler inhopp.