Röda kort: 0 – 0

* * *

Matchreferat:

Första halvlek

En riktigt hemsk första halvlek där Burnley styrde spakarna fullständigt och där det stundtals såg ut som att Liverpool mötte Real Madrid och inte ett lag på 18:e plats i Premier League. Det för dagen gulklädda Liverpool skapade inte ett skvatt framåt medan Burnley tryckte på och hade flera heta lägen att göra mål. Hetast av dem alla var Danny Ings som med ett skott i den 14:e minuten sköt bollen klockrent i stolpen och där Brad Jones stod som fastfrusen i målet. Kort efter stolpskottet blev Jones utbytt på grund av en ljumskskada och den funderande målvakten Simon Mignolet fick istället göra ett tidigt inhopp. Belgaren fick en svettig halvlek och kunde stundtals med lite tur hålla nollan i den första halvleken. Men till Mignolets försvar så hade han knappt något lag framför sig och det krävdes därför en rejäl höjning i andra halvlek om de gula skulle få med en endaste poäng hem från Burnley.

Andra halvlek

Halvleken inleddes med ett byte. Kolo Toure utgick (skadad?) och Emre Can sattes in som högerback istället – ett byte som många höjde ögonbrynen åt, men som visade sig vara ett genidrag från Rodgers. För det märktes tidigt i andra halvlek att spelarna hade bestämt sig för att inte upprepa den första halvlekens stundtals hemska spel. Man vårdade bollen bättre och fick i och med det mer tid på sig och hittade bättre positioner på planen. Men trots höjningen så bjöds det knappast på någon bländade drömfotboll från Liverpools sida. Det var därför en blixt från klar himmel som dök upp i den 62:a minuten när Coutinho med en magisk Zlatan-konstpassning hittade fram till Sterling som rundade Heaton i Burnleymålet och sedan retfullt enkelt kunde rulla in 0-1. Orättvisa i sin renaste form, men det brydde sig inte de tillresta Liverpoolfansen något om. Efter målet kändes det lite som att luften gick ur Burnley och man skapade egentligen bara ett par halvchanser mot ett Liverpool som försvarade sig väl, framförallt på Emre Can’s kant. I den 73:e minuten byttes Rickie Lambert in istället för Coutinho. Samme Lambert fick några minuter senare en fin passning från Gerrard som han lyckades placera in snyggt bakom Heaton, men flaggan vinkade för offside – ett riktigt beslut. Lamberts inhopp bidrog dock även med att LFC kunde spela upp bollar på den långe centre forwarden som sedan kunde ta emot bollen och förvalta den vidare till sina medspelare. Burnley gjorde sitt bästa för att sätta in lite fräscha spelare, men fick inte något hett läge förrän i den absolut sista minuten då Skrtel på ett mycket snöpligt sätt fumlade en rensning rakt i bröstet på Championship-skyttekungen Danny Ings…men som tur var för Liverpools (och Skrtels) del var den misslyckade rensningen hård nog för att bara rulla över kortlinjen och därmed var matchen vunnen. 0-1 mot Burnley för Liverpool på Boxing Day, den första vinsten på annandagen sedan 2009.

* * *

Spelarkommentarer:

Jones(16) – Lårskadad efter 16 minuter, trist för honom personligen som nu verkligen fått chansen.

Toure(46) – Också skadad och därför utbytt i halvtid? Gjorde en okej insats tillsammans med det övriga laget i den första halvleken.

Skrtel – Var nära på att skänka bort bollen till en fri Ings i den absoluta slutsekunden av matchen. Men det löste sig ju den här gången.

Sakho – Flaxig som vanligt, och man kan inte direkt sitta bakåtlutad när man ser fransmannen spela, men en nolla i bakåtprotokollet ska han givetvis ha en eloge för och är inget vi sett särskilt många gånger denna säsongen.

Lucas – Hade det tufft i första halvlek, men höjde sig i andra.

Henderson – Enligt mig gjorde han en rätt bra match, även fast tempot inte alltid var högt så kombinerade han fint med Lallana på högerkanten.

Markovic – Har varit on fire de senaste veckorna, men idag var han tämligen osynlig. Det var inte mycket som hände på vänsterkanten den här matchen.

Coutinho(73) – Stod för en magisk fram till Sterlings ledningsmål. Helt osynlig i första halvlek, men fick ytor i andra som han utnyttjade väl.

Gerrard – Joggade mest runt i första halvlek enligt mig och såg inte ut att vara särskilt inspirerad ut. Visade dock upp bättre kämpartakter i andra då han äntligen klev av bussen och började löpa lite också.

Lallana – Totalt osynlig i första halvlek, markant skillnad i andra då han kombinerade ofta och fint med Jordan Henderson.

Sterling – Den enda spelaren som såg vass ut sen minut 1, och även målskytt på sin enda heta chans på hela matchen. Distinkt.

Inhoppare:

Mignolet(16) – Hade som vanligt några svårförklarade ögonblick, men förhoppningsvis tar han med sig lite självförtroende av den hållna nollan.

Can(46) – Inbytt i halvtid och försvarade sig faktiskt där ute på sin högerbacksposition.

Lambert(73) – Var en offside från att göra mål och bidrog med en hel del bra centre forward-grejer då LFC kunde slå lite bollar mot Rickie som tog ner och förvaltade vidare.