Senaste nytt

Scouting report: Keita Baldé Diao

Hittills har sex spelare blivit uppmärksammade. Det rör sig om Johannes Geis, Loris Karius, Éder Balanta, Virgil van Dijk, Youri Tielemans, samt Danny Ings.

Nästa spelare på tur är den på bloggen flitigt omnämnda Keita Baldé Diao.

Lazio - Legia Varsavia

Lazios 19-åring Keita Baldé Diao. Ni som har läst Keitas talangprofil har naturligtvis redan koll på hans bakgrund samt spelarbeskrivning, men de kan upprepas en gång till.

Bakgrund: Keita är född och uppvuxen i Spanien av senegalesiska föräldrar. Han tillhörde länge Barcelonas ungdomsakademi. Vid en ungdomsturnering i Qatar 2010 placerade Keita en iskub i en lagkamrats säng, vilket inte uppskattades av Barcelona, som lånade ut honom till UE Cornellà i de lägre divisionerna. Efterföljande säsong flyttade Keita till Lazio för €300 000 varav 10% gick till Cornellà.

Eftersom Keita inte hade EU-medborgarskap fick han inte spela tävlingsmatcher för Lazios ungdomslag under sitt första år i klubben. Därefter blev han spansk medborgare och fick således börja representera Lazio i tävlingssammanhang. Säsongen 2012-2013 spenderade Keita i ungdomslaget samtidigt som han tränade med A-laget. Den dåvarande A-lagsmanagern Vladimir Petković lät honom sitta på bänken i några matcher, men någon speltid blev det inte.

Istället fick Keita chansen den efterföljande säsongen – nämligen säsongen 2013/2014. Då ligadebuterade han i en 3-0-seger mot Chievo på Stadio Olimpico. Fem dagar senare debuterade Keita i Europa League-sammanhang mot Legia Warszawa. Säsongen skulle visa sig bli väldigt bra för Keita, som gjorde 5 mål och 5 assist på 25 Serie-matcher, samt 1 mål och 4 assist på sammanlagt 8 Europa League-matcher.

Spelarbeskrivning: Keita är en sylvass offensiv spelare. Han är väldigt snabb och teknisk. Detta ser man inte minst när han i hög hastighet flyter förbi motståndare. Duktig dribbler och irrationell i sitt spel. Har en tendens att kunna upp låsta matcher. Likväl har Keita en tendens att ibland dribbla lite för mycket, men med mer erfarenhet bör han lära sig att släppa bollen i rätt lägen.

Keitas ‘end product’ är definitivt inte färdigutvecklad, men han är redan ett stort offensivt hot. Har ett bra skott och kan avlossa med bägge fötterna. Gillar att vika in i banan från kanten och skjuta. Är också en helt okej framspelare.

Varför är Keita extra intressant just nu? Jo, av följande två anledningar: 1) Jag gillar honom skarpt, 2) Han kan vara tillgänglig på marknaden.

Keita har nämligen haft en riktig tung säsong med skador, en bilolycka(!) och bänknötande. Lazios tränare Stefano Pioli gillar honom inte och enligt italienska tidningar kan en övergång ske nästa sommar eller rent av i januari. Lägg till att Liverpool och Juventus bjöd €20 miljoner för honom i somras – ja, då fattar ni att detta kan vara väldigt intressant inför januarifönstret.

Jag är helt övertygad om att Keita kommer att bli en central anfallare i framtiden. Han är redan en väldigt fin spelare och kommer bara att bli bättre. Brendan Rodgers skulle kunna forma honom – precis som han gör med Raheem Sterling för tillfället – istället för att panikköpa en anfallare, som man ju till slut gjorde i somras när Mario Balotelli införskaffades.

Keita skulle kunna spela på en kant eller centralt i banan. Det vore naturligtvis ännu bättre för Liverpools del att få in en färdigare spelare – men det är lättare sagt än gjort. Särskilt i januari. Jag har en känsla av att Keita – likt Daniel Sturridge och Philippe Coutinho – skulle kunna blomma ut rejält om han får chansen i den röda tröjan. Kanske kan Liverpool hitta någon mer etablerad, men för Keita vore definitivt inget tokigt alternativ. Tänk om han rent av skulle gå att låna med köpoption?

* * *

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Kommentarer

  1. MrJensen

    Där finns ingen chans till byte med Ballotelli/Borini tror ni? För visso lär det vara stor löneskillnad mellan spelarna, men hade varit en finfin lösning för oss.
    /MrJensen

    1. Davezú

      Hade varit bra, Borini då kanske. Har svårt att se Balotelli i fascismens högborg hehe. Å andra sidan spelade han ju i samma lag som Abbiati så det kanske inte spelar nån roll.

Laddar...