Liverpool vann trots två bortdömda mål.

Under de senaste veckorna har man stundtals sett Liverpool bli frustrerade över motståndarlag som parkerat bussen. Då tänker jag framförallt på Manchester United, som trots en hygglig tabellposition och många miljoner spenderade valde att göra sig själva till Luton på Anfield.

Burnley är en liten klubb som verkligen riskerar att åka ur Premier League, men de var aldrig intresserade av att parkera bussen i gårdagens match mot Liverpool. Tvärtom, Burnley ville framåt och bjöd på massvis med ytor på egen planhalva. Vincent Kompanys tränargärning i Burnley var en stor anledning till att de lyckades avancera till Premier League, kanske kommer den också bli en anledning till att de åker ur nu. Ett lag som Burnley borde nämligen ha ett aningen annat approach till den här typen av matcher. De kan varken spela sig ur pressade situationer utan misstag eller matcha Liverpools individuella skicklighet. De måste spela på ett annat sätt om de ska stanna kvar.

* * *

Liverpool skapade och skapade. Man gjorde ett tidigt mål genom Darwin Nunez (äntligen!) och alla LFC-fans blev nog lite extra glada av att just han gjorde målet. Dessutom stod Nunez för en gångs skull för ett delikat avslut och glädjen framför hemma i soffan var fullständig.

Dessvärre lyckades inte Nunez bygga vidare på det tidiga målet. Förhoppningen var att han skulle fortsätta rida på den framgångsvågen, men icke.

* * *

En sak är säker när Paul Tierney dömer Liverpool. Om han får chansen att döma bort ett LFC-mål, så tar han den. På så vis vet man exakt vad man får av honom. Han är väldigt konsekvent, men på ett för oss dåligt sätt.

Ingen blev nog förvånad när Tierney dömde bort Cody Gakpos fullständigt regelrätta mål mot Burnley, men att VAR-domaren inte korrigerade Tierneys misstag var ingenting annat än bisarrt. Ingen av alla de många tillgängliga kameravinklarna kunde hitta en frispark i situationen där Tierney på något sätt lyckades hitta just en frispark. Det var helt enkelt för dåligt av VAR-domaren att inte ingripa där, Tierney är trots allt ursäktad eftersom han var fast besluten att konsekvent döma bort LFC-mål.

Även Harvey Elliott fick se ett mål bortdömt. Den gången var VAR-domaren verkligen på alerten och kunde uppfatta att en (ditknuffad) Salah stod offside och påverkade James Traffords synfält. Paragrafryttare till tusen utan känsla för spelet.

* * *

Trafford var duktig mellan Burnleys stolpar. Han har visserligen inte spelet med fötterna, men vilken engelsk målvakt har egentligen det?

Jordan Pickford brukade hypas som en målvakt med fina fötter, men Pickford är ett blåbär med fötterna i jämförelse med de som är bra på riktigt.

Trafford kan säkert hålla sig kvar i Premier League om Burnley åker ur. Som backup i ett lag på övre halvan eller som etta i några av lagen på undre halvan håller han nog.

* * *

Diogo Jota hoppade in i 84:e och satte 2-0 i 90:e. Jota har oerhört svårt att vara skadefri under längre perioder, men han är verkligen skicklig på att komma tillbaka snabbt när han väl kan spela.

Jotas nuvarande facit säsongen 23/24 är 9 mål på 18 matcher, alla turneringar inkluderade. Att Jota får hålla sig skadefri är mycket viktigt i dessa tider där Mohamed Salah är Liverpools enda riktigt pålitliga målleverantör.

* * *

Matchfakta:

Burnley – Liverpool 0-2 (0-1, 0-1)
0-1: Darwin Nunez (Gakpo) 6′
0-2: Diogo Jota (Diaz) 90′

Bollinnehav: 31,4% – 68,6%
Totalt antal skott: 9 – 19
Skott på mål: 0 – 10
Skott utanför: 8 – 6
Blockade skott: 1 – 3
Passningsprocent: 63 – 84,8
Hörnor: 4 – 4
Offsider: 1 – 4
Gula kort: 2 – 1
Röda kort: 0 – 0