Röda kort: 1 – 0

* * *

Matchreferat:

Första halvlek

En mycket fin halvlek från Liverpools sida där man dominerade matchen fullständigt och i den 45:e minuten kom det mycket rättvisa och efterlängtade ledningsmålet. Detta efter att Arsenal slarvat bort bollen till Jordan Henderson som gav bollen till Coutinho och som med sin förstatouch lurade bort tre Arsenal-spelare och sedan med hjälp av stolpen kunde skjuta in ledningsmålet – snyggt! Men på något sätt lyckades Liverpool slarva bort även den här ledningen. För inom loppet av ett par (tilläggs)minuter hade man dragit på sig en onödig frispark utanför straffområdet, kalabalik uppstått i LFC-försvaret och Skrtel på något sätt lyckats förlora en nickduell mot dvärgen Debuchy så vart de kvitterat. 1-1 halvtid.

Andra halvlek

Halvleken präglades av ett böljande spel fram och tillbaka. Det var dock Liverpool som hela tiden förde spelet och skapade de hetaste chanserna. Bollinnehavet 63.5%-36.5% och skottstatistiken 27-7 talar naturligtvis sitt tydliga språk om hur dominanta Liverpool stundtals var i den här matchen. Men som i så många andra matcher var Arsenal som fick in bollen i nät efter ett fruktansvärt horribelt försvarsspel av Liverpool. Giroud kunde efter en kombination med en medspelare helt fri placera in 1-2 bakom en chanslös Jones i målet efter att Toure, Skrtel och Sakho agerat skyltdockor i eget straffområde. De röda såg skadeskjutna ut men satsade allt de hade framåt och hade en drös med lägen att göra mål. Brendan Rodgers satsade på en all in-offensiv och slängde in Fabio Borini och Rickie Lambert från bänken istället för Lazar Markovic och Kolo Toure(!). Italienaren stod för ett inspirerat inhopp och hade faktiskt ett av de hetaste chanserna, men på stopptid var det dock slutspelat för Borini efter att först ha protesterat mot ett domslut och sedan ett par minuter senare stämplat Cazorla rakt i bröstet – rött kort och inget snack. Där och då tänkte nog alla LFC-supportar att det var kört. Men efter en Adam Lallana-hörna i 97:e minuten och ett oerhört passivt Arsenalförsvar kunde dagens i övrigt stora syndabock Martin Skrtel ”kanon-nicka” in kvitteringen med 2 minuter kvar av matchen – Anfield exploderade. Spelarna försökte dock något återhållsamt fira målet då de snabbt insåg att man var tvungna att försvara poängen med en man mindre de resterande sekunderna som var kvar av matchen. Och mycket riktigt så fick Arsenal läget i matchens allra sista minut efter att Liverpool tappat bollen på mittplan till Cazorla som avlossade bössan…men Jones klarade första läget och Skrtel rensade sedan bort det efterföljande avslutet. En välförtjänt poäng var i hamn, men med tanke på spel- och chansövertaget så borde insatsen resulterat i 3 poäng. Men men, vi tar med oss en poäng och firar jul på den övre halvan av tabellen, närmare bestämt plats 10.

* * *

Spelarkommentarer:

Jones – Har släppt in fem mål efter två Premier League-matcher, detta efter tio skott på mål. Känslan är dock att han inte kunnat göra så mycket åt dem…de flesta i alla fall. Ska även ha eloge för sina räddningar i 100:e minuten.

Toure(81) – Slappt agerat vid 1-2 tillsammans med hela den övriga trebackslinjen. I övrigt fortsätter ivorianen vara Liverpools bästa försvarsspelare.

Skrtel – Omtumlande match idag för Martin, knockad, blodig, horribelt försvarsspel och slutligen en minimatchvinnare på stopptid. Måste trots detta höja sig framöver, hans misstag kostade poäng idag.

Sakho – Var tillbaka från start och såg flaxig ut – ibland var den en fördel, i andra situationer en nackdel. Även fast Skrtel var horribel vid 1-2 så måste han agera mer vaket och inte agera skyltdocka.

Lucas – Hade flera superlägen att göra mål i dagens match, men visade inga brassetakter framför mål. Även inblandad i baklängesmålet 1-1.

Henderson – Såg förvånansvärt bekväm ut på högerkanten och stod för flera individuella prestationer, där ett utav dem var passningen fram till Coutinhos ledningsmål.

Markovic(74) – Ser ut att ha vaknat till liv ordentligt. Otrolig fart, kaxighet och fina offensiva idéer. Stod även upp riktigt bra i defensiven och slutade aldrig att springa. Kul att se!

Coutinho – Gjorde ett otroligt vackert mål, men borde kanske gjort ett par till med tanke på antalet vassa skottlägen han fick i slottet. Hittade dock tillsammans med Lallana massor med ytor mellan Arsenals mittfält och försvar. Fin insats.

Gerrard – Klumpig när han drog på sig en frispark precis innan halvtid i farligt läge, något som Liverpool fick betala dyrt för. Syntes dock mer än han gjort i de två senaste matcherna med många fina crossbollar som hittade rätt adress.

Lallana – Stod för en riktigt fin första halvlek där han hittade mycket ytor att jobba i, och var till slut den som slog den avgörande hörnan fram till Skrtels panna. Lovande!

Sterling – Ganska osynlig i dagens match om man jämför med de tidigare matcherna, men hans speed drog isär Arsenals försvar, vilket ledde till att andra spelare fick stora ytor, däribland Coutinho och Lallana.

Inhoppare:

Borini(74) – Väldigt het när han kom in. Stod för en riktigt farlig nick som Szczesny styrde över kassen, men sedan kokade det över för italienaren med två gula kort inom loppet av 2 minuter, tack och hej leverpastej. Borinis sista match i Liverpooltröjan?

Lambert(81) – Stod inte för särskilt mycket.