Gårdagens scouting report behandlade som bekant Johannes Geis. Kvällens skulle egentligen handla om Hoffenheims Niklas Süle, men den stora mittbacken nyligen råkade ut för en allvarlig knäskada som kan komma att hålla honom borta från spel under resten av säsongen så väljer jag en annan intressant spelare istället.

Istället faller valet på en annan ung tysk i form av Loris Karius. Den 21-åriga målvakten går från klarhet till klarhet i Mainz och har dessutom ett kontrakt som går ut efter säsongen, vilket innebär att han kan vara tillgänglig för en ytterst liten summa i januari. Samtidigt behöver jag väl inte ens nämna att Liverpool är i stort behov av en ny målvakt…

Loris Karius

Namn: Loris Karius
Född: 1993-07-22, Biberach an der Riß, Tyskland
Nationalitet: Tysk
Längd: 187 cm
Vikt: 75 kg
Position: Målvakt

Bakgrund: Efter att ha spelat pojk- och ungdomsfotboll i SG Mettenberg, SSV Ulm 1846 samt VfB Stuttgart flyttade Karius till England under 2009. Flyttlasset gick till Manchester City, där han spelade reservlagsfotboll under ett par år. Därefter lånades Karius ut till 1. FSV Mainz 05 där han inledningsvis spelade för deras reservlag men i början av december 2012 fick han chansen i tyskarnas A-lag. Den chansen tog han verkligen på bästa sätt och har haft förstaplatsen mellan stolparna sedan dess. Sedan 2012 ägs Karius av Mainz och Manchester City är således ute ur bilden. Notera att han inte tillhörde City under tillräckligt lång tid för att bli ’home grown’ i England.

Spelarbeskrivning: Karius är en målvakt som utstrålar trygghet och pondus. Han är duktig på att läsa spelet och tvekar inte att plocka ner höjdbollar. Försvaret framför honom håller ingen högre klass, vilket gör att han ofta kan briljera med bra räddningar. Han är helt okej i spelet med fötterna utan att vara fantastisk i den bemärkelsen. Ibland är han lite felpositionerad mellan stolparna; det skulle kunna bero på orutin, men det är absolut någonting som jag räknar med att han kommer att förbättra de närmaste åren.

Skulle han kunna vara intressant för Liverpool?
Ja, verkligen, med tanke på att han håller hög klass och dessutom bör vara väldigt billig. Jag tycker att han är klart bättre än Liverpools nuvarande målvakter, även om det är otroligt svårt att säga hur han skulle klara av den mentala omställningen som det innebär att representera en storklubb.

* * *

5 kommentarer
  1. Visst hade det varit intressant att istället titta på vilka typer av mål som målvakten släpper in, eller de ”errors” som de gör, som ett komplement till alla räddningar?

    • Tycker han ser spänstig och atletisk ut, andra slutsatser är svåra att dra från små klipp.

  2. Ser väl intressant ut, problemet är att det nog hade gått att göra en liknande video med Mignolet. Jag som aldrig sett spelaren en hel match är lite nyfiken på hans utgångsposition, ligger har lika lågt som Mignolet så känns han plötsligt inte alls spännande. Hur medelmåttig än Brad Jones är så var det underbart att för första gången på en och halv säsong se en liverpoolmålvakt rensa en farlighet utanför straffområdet som Jones gjorde vid ett tillfälle i första halvlek. Står fast vid min åsikt att ett lag som ska spela med hög press på motståndarna måste ha en ”offensiv” målvakt för att ge understöd till backarna.

  3. Om man vill få reda på mer än det som är i videon så rekommenterar jag att läsa texten och inte bara kolla på videon…

    • Ser att han konkurrerar med en viss ter Stegen (hade jag gärna sett i Liverpoolrött 🙂 ) samt en Timo Horn från Köln. Någon intressant info på honom? Han verkar ju varit ordinarie ett tag. Tyska spelare känns ofta intressanta och av någon konstig anledning inte speciellt hypade trots den uppenbara kvaliten på liga och landslag. Bra målvakter har de alltid haft.

Kommentarer är stängda.