Först ut är en defensiv mittfältare.

Liverpool är som bekant i behov av en ny defensiv mittfältare. Hur mycket vi än vill att Steven Gerrard ska lyckas i positionen, så har han inte gjort det, och Lucas Leiva är mer en backup än en startspelare. En prisvärd liga att rikta blickarna mot är Bundesliga, där spelarna generellt sett är mer prisvärda än i Premier League. Det är inte minst värt att tänka på under dessa tider med UEFA Financial Fair Play.

Dagens ’scouting report’ kommer att handla om Mainz defensiva mittfältare Johannes Geis.

johannes geis

Namn: Johannes Geis
Född: 1993-08-17, Schweinfurt, Tyskland
Nationalitet: Tysk
Längd: 177 cm
Vikt: 81 kg
Position: Defensiv mittfältare

Bakgrund: Geis är en produkt av amatörklubbens TSV Großbardorf ungdomsverksamhet. Som 15-åring värvades han av Greuther Fürth, där han så småningom jobbade sig till en plats i klubbens A-lag via spel i reservlaget. Geis framfart i Greuther Fürth gick inte obemärkt förbi bland Bundesligaklubbarna och 2013 köptes den unga mittfältaren av 1. FSV Mainz 05 som han fortfarande representerar.

Spelarbeskrivning: Geis har tekniken, spelsinnet och passningsskickligheten som sina absoluta styrkor. Hans passningsfot är väldigt fin i både kort- och långpassningsspel. Hans adelsmärke är de långa passningarna, och variationen i passningsspelet gör honom till en väldigt användbar spelare i uppbyggnadsfasen. Han är även duktig på att ta hand om fasta situationer.

Vidare är Geis placeringssäker och duktig på att läsa spelet. Vid 21 års ålder är Geis naturligtvis ingen färdigutvecklad spelare. Han behöver förbättra sin defensiv ännu mer och bli bättre i duellspelet. Han behöver även förbättra sina avvägningar i passningsspelet, där han stundtals försöker slå för svåra passningar. Överlag är dock detta en ytterst talangfull fotbollsspelare som har många goda år framför sig.

Den unga tysken kan hantera flera olika mittfältsroller. Jag tycker att han är som bäst när han styr spelet och dikterar tempot, men i vissa matcher han även haft mer offensiv frihet och tagit fler offensiva löpningar. Hans löpningar längs kanterna kanske är extra intressanta i sammanhanget, med tanke på att hans inlägg ofta håller hög klass.

Kan han vara intressant för Liverpool?
Geis bör rimligtvis vara en intressant spelare för Liverpool, som ju är i behov av en defensiv mittfältare. Kombinationen av passningsskicklighet och bra positionsspel gör honom till en annan typ av spelare än både Gerrard och Lucas. Han har egenskaper som båda de rutinerade LFC-spelarna har, även om hans passningsspel kanske ännu inte är lika bra som Gerrards. Med tanke på att Geis antagligen inte skulle kosta en skyhög övergångssumma att köpa loss från Mainz så framstår han som ett schysst alternativ inför det kommande transferfönstret. Jag gissar på att han skulle kosta £5-7 miljoner att köpa loss från Mainz.

Geis har spelat i flera tyska ungdomslandslag och huserar numera i U21-landslaget tillsammans med bland andra Emre Can och den mittback som morgondagens scouting report kommer att handla om.

* * *

1 kommentar
  1. Ser mkt intressant ut. Men är inte Can ett alternativ att skola in som DM?
    Håller med om att det är bättre att fiska i Bundesliga efter nyförvärv, vana vid tempo och hårdare spel.
    Alltid kul med scouting rapporter. Bra arbete.
    YNWA

Kommentarer är stängda.