Premiären av årets Europa League gav inte många svar. Trots att Liverpool i stort sett satt ett nytt lag på banan så finns de strukturella problemen kvar. Idéfattigt, lättläst och individuella misstag i försvaret.

* * *

Lagen:

Liverpools startelva: Mignolet, Sakho, Toure(28), Gomez, Moreno, Rossiter(80), Can, Ibe, Coutinho, Lallana, Origi(73).

Liverpools bänk: Bogdan, Brannagan(80), Chirivella(28), Cleary, Firmino, Ings(73), Randall.

Bordeaux’s startelva: Carrasso, Poundje, Pallois, Pablo, Gajic(86), Maurice-Belay, Chantome, Saivet(76), Khazri(69), Rolan, Crivelli.

Bordeaux’s bänk: Poko(76), Guilbert(86), Jussie(69), Kiese-Thelin, Prior, Traore, Yambere.

* * *

Matchfakta:

Bordeaux – Liverpool 1-1 (0-0, 1-1)

Skott på mål: 6 – 6
Bollinnehav: 46% – 54%
Passningsprocent: 86.7% – 87.5%
Passningsprocent off. planhalva:
Vunna luftdueller:
Offsides: 1 – 1
Hörnor: 4 – 8
Gula kort: 1 – 1
Röda kort: 0 – 0

* * *

Matchreferat:

Första halvlek var temposvag från bägge lagen. Bordeaux var det lag som skapade mest även om det de skapade i första hand kan tillskrivas Liverpools bristfälliga defensiv. Liverpool såg likt tidigare matcher tröga ut i omställningsspelet och saknar idéer för hur motståndarlagens försvar ska brytas ned. Än en gång fick vår offensiv förlita sig på en stunds briljans av Coutinho. Denna gång tog skottet tyvärr för vår del i stolpen.

I andra halvlek så skruvades tempot upp en aning och vårt centrala mittfält med Rossiter och Chrivella lyckades etablera ett visst bollinnehav. Det utnyttjades av Adam Lallana som på sitt patenterade vis, tog emot en boll och i samma rörelse gör en vändning förbi sin försvarare för att sedan snyggt placera bollen i mål. Liverpool höll uppe spelet i ungefär 10 minuter efter ledningsmålet innan Bordeaux genom högre press åt sig in i matchen. Pressen gav utdelning genom en bollvinst högt upp i plan som tillät Bordeaux att sedemera spela in bollen centralt i straffområdet där Crivelli, till synes enkelt, får jonglera med bollen framför en passiv Gomez. Lite oturligt så landar Can’s försök till brytning på fötterna hos en framstormande Jussie som enkelt kan trycka bollen i nät. På förhand var oavgjort inget dåligt resultat med tanke på att Liverpool roterat kraftigt. Men återigen är det en bitter eftersmak av tappade poäng, på ett dåligt sätt, dessutom.

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Chanslös på målet. Hade en hyfsat lugn kväll i övrigt. Såg att ut att kommunicera dåligt vid utrusningen som föranledde Toure’s skada.

Sakho – Min ”Man of the Match” för Liverpool, dominant i duellspelet, positionssäker och lugn med bollen. Direkt ser man skillnaden på hans distribution som skär hål i motståndarnas lagdelar när de spelas 30-40 meter från backlinjen in på mittfältet. Bra!

Toure – Hade ingen vidare lätt halvtimme på plan, gick bort sig vid något tillfälle, drog på sig ett onödigt (om än lite hårt) gult kort och åkte dessutom på en rejäl lårkaka. Toure hotar inte om någon startplats efter denna insats.

Gomez – Likt tidigare matcher i säsongen så agerar Gomez lugnt med bollen och är bra i positionsspelet. Tyvärr står han även för en del individuella misstag. I första halvlek backar han och missar att stöta för att blocka det skott som är Bordeaux’s bästa chans i första halvlek. Sedan är han direkt inblandad i kvitteringen genom att inte gå in med kropp och ta bort bollen från Crivelli.

Moreno – Bättre i defensiven än i offensiven idag. Saknade den fart och fläkt som Moreno ofta tar med sig ut på sin vänsterkant. Har fortsatt förtvivlat svårt att hitta rätt adress med sina inlägg.

Can – Såg bättre ut på mittfältet än när han tvingades ned i backlinjen när Toure gick sönder. Direkt dåligt positionsspel vid flera tillfällen. Gick vid minst två tillfällen in i dueller med Gomez och blev överspelade då hans egna markering fick bollen. Svag insats idag.

Rossiter – Slet hårt och utgick tillslut med kramp. Blev bolltittare vid något tillfälle men i övrigt en stabil insats utan att glänsa.

Ibe – Jordon saknar självförtroende att ta sig en sina motståndare, hans direkta spel som han visade i slutet av förra säsongen och på årets försäsong är bortblåst. Att det är Markovic som är utlånad och inte Ibe kan inte förklaras med annat än just kvoten av spelare som måste ’home grown’.

Lallana – Blixtrade till vid målet och vid ett par tillfällen till genom vändningar i världsklass. Hade resten av hans spel varit på samma nivå så hade vi haft en stjärna. Tyvärr är Lallana omständig och snubblar gärna bort lägen som friläget i första halvlek. Ojämn och trots målet knappt godkänd idag.

Coutinho – Försökte testa Bordeaux genom ett par vassa avslut och hade även ett par fina kombinationer under matchen. Sammantaget en ganska tyst kväll för vår lilla magiker.

Origi – I princip totalt isolerad i 73 minuter innan han blev utbytt. Det mest spännande som hände kring Origi var ett avslut efter en offsideavblåsning. Otacksam uppgift, men ändå långt ifrån vad Benteke presterat med ungefär samma förutsättningar.

Inhoppare:

Chirivella – Blandade behärskat kortpassningsspel med att ge bort en del enkla passningar. Var ändå bidragande till att vi kunde skapa en period av konstruktivt bollinnehav som tillät oss göra mål. Godkänd.

Ings – Kom in och han med mer än vad Origi gjort tidigare under matchen. Fantastisk nedtagning som sånär ledde till ett mål i samma maska som Lallana’s. Piggt inhopp.

Brannagan – Hann inte spela så länge, men bidrog med att stänga ytor och med en brytning sekunder efter han kom in. Godkänd.

* * *

Övriga kommentarer om matchen:

Det börjar bli väldigt tydligt för mig att en ensam anfallare inte kommer att vara ett framgångsrecept för Liverpool, ändå envisas Rodgers med att spela just så. I övrigt så ser vi samma typer av misstag i försvaret även fast det är nya spelare på planen. Lite förvånande att Sakho fick bindeln idag, antar att det är en flört för att få honom att förlänga kontraktet? Tror dock inte att det räcker, Sakho vill spela och förtjänar att få spela, tyvärr tror jag inte att han kommer att starta i helgen mot Norwich. En backlinje med Clyne, Gomez, Sakho och Moreno hade ju annars varit intressant att se? Kan ju knappast bli sämre än de två senaste insatserna i Premier League i alla fall..

18 kommentarer
 1. Jag är rätt taggad 🙂 hoppas det blir en vettig insats bara.

 2. En ok 11 …. Ligger ju en CL biljett i potten

  Simon Mignolet–Joe Gomez, Kolo Toure, Mamadou Sakho(C)–Jordon Ibe, Jordan Rossiter, Emre Can, Alberto Moreno; Philippe Coutinho, Adam Lallana, Divock Origi.

  Avbytare: Adam Bogdan, Colin Randall, Daniel Clearly, Pedro Chirivella, Cameron Brannagan, Danny Ings, Roberto Firmino.

  • är väll ett ”statement” att sätta Sakho som ”Cap” , då man vill förlänga hans kontrakt samt att han inte fått spela mycket på sista tiden …..

  • Aha, det stod på this is anfields Facebook förut att Kolo skulle vara cap, men såg att Sakho var det nu.

 3. Väldigt vilket ungt lag vi fick nu när Toure fick utgå, 4 spelare under 20 på planen samtidigt. Hade varit kul med ett positivt resultat, men blir nog tufft med detta lag.

 4. Gillar Rossiter; han kan bli riktigt bra!

  Vad har hänt med Ibe? Otroligt uddlös

  • Svagt självförtroende där, tyvärr. Behöver komma tillbaka i form. Verkar överlag vara svagt självförtroende bara Cotten som vill framåt

 5. En stabil, till stor del, insats av ett väääääldigt ungt lag. Pedro Chirivella imponerade med bra passningsspel och Rossiter visade den där scouse viljan man vill se hos dom unga. Lallana och Coutinho bästa på plan, plus i kanten för Moreno och Sakho även om Moreno va lite otajmad i försvarsspelet lite väl ofta. Piggt inhopp av Ings, borde nog satt sin chans. Can får rejält underkänt efter att han gick ner i backlinjen. Släppte sin kan alldeles för ofta och det resulterade till slut i mål. Han måste lite mer på Gomez än han uppenbarligen gjorde. Otur för Can att Kolo skadade sig.

  Poäng på bortaplan tar man alltid och med denna elva så va det man förväntade sig.

  • Tyckte istället att vi tappade 2 poäng pg av ett passivt försvarsspel av bla Can men mest av Gomez som jag tycker knappast har imponerat hittills med flera gula kort samt en straff emot sig under säsongsinledningen ….

  • Håller med om det mesta, förutom att jag tycker att Moreno borde ha bidragit mer till offensiven (han är ofta väldigt tråkig och vänder hemåt när han skulle kunna ta fart), men jag tycker han gjorde många bra saker defensivt. Sjukt bra på att ta viktiga långa hemåtlöpningar och bryta när någon i laget tappar bollen.

   Sakho – Alla måste väl hålla med om att det känns SÅ mycket bättre med honom i backlinjen än Lovren? Tyckte han var grym idag även om han ofta ser darrig ut, så reder han ju allt. Brytningar och uppspel – beast idag.

   Gomez – Plus i kanten tycker jag, trots passivt agerande vid målet. Förutom det, så spelar han rejält och moget för att vara 18 år och spela centralt i en trebackslinje i Europa league.

   Can – Icke godkänd. Han gjorde ingen bra match, låg väldigt ofta fel… Men det måste vara jobbigt att bli omkringkastad sådär som han ofta blir.

   Coutinho – Bra, men även slarvig och inte så sugen på att jobba hemåt efter bolltapp. Förstår dock det då det är offensivt han ska hota och vår offensiv känns oroväckande beroende av honom.

   Lallana… Man vet aldrig vart man har honom, han ser ut att lalla(na) runt och se slö och ointresserad ut, så blixtrar han till och gör ett sånt mål. Gärna mer sånt och oftare, tack!

   Ibe – Nää… Han vill mycket men lyckas nästan inte med något.

   Origi – Tyvärr alltför osynlig.

   Ings – Behövde bara någon minut på sig för att skapa en chans och därmed varit mer aktiv än Origi varit på nästan hela matchen. Gillar och tror på Ings, synd att han inte startade.

   I övrigt är jag också imponerad av Chirivella och Rossiter (och även Brannagan). Synd att Rossiter inte orkade hela vägen. Sjukt bra inställning, han kan bli en riktig mörsare som man vill ha i laget.

  • Håller helt med 123!
   Alldeles för passivt i duellspelet och det var flera gånger under matchen som backlinjen stod 2m ifrån sin närmaste gubbe vilket va nära att ställa till det flera gånger.
   Sakoh var bra, gillar hans öppnande skärande passningar till skillnad mot Lovrens & Skertels långa över mittfältet!
   Svårt att summera matchen med tanke på laget vi matchade. Totalt sätt är jag nog fan inte nöjd ändå…

   En notis. Tycker Coutinho är en fantastisk fotbollspelare men i hans defensiva jobb finns det mer att önska, lite lunk hit och dit äääsch mina lagkamrater löser det! Måste fan kriga mer, ser så illa ut. Undrar hur det sett ut om han spelat i Chelsea…

 6. Nu tycker jag det är självklart vilka som ska spela i start elvan. Och hur!!
  Jag är så trött på 4-3-3 som aldrig har fungerat!!!
  Varför envisas han att spela så? Blir så få som kommer in i straffområdet.
  4-4-2 diamanten har vi både spelare till och vi måste få in 2 anfallare nu. Särskilt på hemmaplan.
  Nu vill jag se:
  Mignolet
  Clyne-Skrtel-Sakho-Moreno
  Lucas
  Milner-Can
  Coutinho
  Benteke-Ings

  Den elvan skulle kunna göra lite mål!
  Sen när Sturre är tillbaka då jävlar kan det hända saker.

  • Håller med dig i mycket av vad du skriver men ett stort problem är att vi inte har en riktigt bra defensiv innermittfältare i dagens trupp.
   Sen blir jag lite orolig att fans fortfarande ser Sturridge som en frälsare. Han är skadad hela tiden och senaste gången han kom tillbaka var han inte alls i form och bidrog inte med speciellt mycket.
   Tycker man ska fundera på att skeppa iväg honom nästa sommar. Kostar bara en massa pengar i sjukstugan.

 7. När alla är friska och i form, så hade jag gärna sett denna elva på plan. Dock är det väl bara vi fans som tycker att Rodgers bör slopa sitt 4-3-3. Jag förespråkar det framgångsrika 4-1-2-1-2

  Mignolet
  Clyne – Skrtel – Sakho – Moreno
  Can
  Milner – Henderson
  Coutinho
  Benteke – Sturridge

  Bra balans, arbetshästar i mitten och kreativitet, tyngd och finess i anfallet.

Kommentarer är stängda.