Efter två inledande segrar är det dags för ett riktigt toppmöte på Anfield, ett starkt Chelsea kommer på besök.

Liverpool FC status

Skadeläge: Phillips (övergångsaktuell)

Trolig startelva (4-3-3): Alisson, Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson – Fabinho, Henderson, Thiago – Mané, Salah, Firmino

Tankar om elvan: Stora delar av startelvan känns självklar. I backlinjen kliver Robertson in, trots att Tsimikas imponerat tror jag Klopp vill ha in den mer rutinerade skotten i den här matchen. På mittfältet är Fabinho förhoppningsvis redo för att starta, precis som lagkapten Henderson. Den tredje platsen tas med stor sannolikhet av antingen Thiago eller Keita, om den förstnämnde är frisk nog för nittio minuter tror jag han kliver in. Firmino eller Jota i anfallet? Jag tror Klopp vill ha in Firmino här, trots att Jota presterat bra under de första omgångarna, men det kan egentligen bli vem som helst av dem.


Chelsea status – Fredrik Temmes (@FredrikTemmes), @chelseaswe

1. Ni gick från att vara på väg mot en floppsäsong till att vinna Champions League, vad var det som ändrades under Thomas Tuchel?
Mer eller mindre allt förändrades. Allt från spelsätt till taktisk finess, motivation och mentalitet. Men ska man peka på något visst skulle jag säga att Tuchels taktiska expertis, hans förmåga att hitta rätt roller och få max ur sitt material var de absolut viktigaste faktorerna. Chelsea hade absolut ingen dålig trupp förra säsongen, men Tuchel tog tillvara på den på ett avsevärt bättre sätt än vad Lampard uppenbarligen kunde. Att vi däremot skulle ta hem Champions League var det väl ingen som trodde.

2. Hur skulle du beskriva Chelseas sätt att spela under Tuchel?
Tuchel är en mästare på att utforma effektiva matchplaner för varje enskild match, och tenderar att anpassa sitt spelsätt en del efter motståndet. Men för att koka ner den huvudsakliga spelidén kan man säga att Chelsea är ett högoktanigt, possession-hungrigt lag som satsar på bollerövringar genom en skoningslös gegenpress högt upp i planen och blixtsnabba omställningar. Låter det bekant? Tuchels och Klopps syn på fotboll och hur den ska spelas har mycket gemensamt.

3. Chelsea har skaffat sig en väldigt bred trupp, vilka spelare i den tror du kommer att spela de största rollerna under säsongen?
Det märktes direkt i Lukakus debut att han kommer att spela en enorm roll för hela vårt anfallsspel. Därtill kommer Mason Mount, som var vår bästa och jämnaste spelare förra säsongen, säkerligen att fortsätta på den inslagna vägen och bidra med sin mångsidighet och frenesi på mitten. Jorginho har haft åtta otroliga månader under Tuchel och har gått från att vara en hackkyckling till en nyckelfigur i sin regista-roll. Kanté måste självklart också nämnas i diskussionen, i den mån han kan hålla sig skadefri. Kai Havertz har de senaste månaderna tagit stora kliv i sin utveckling, och kan få en större inverkan på laget i år. Den ramstarka defensiven är kanske Tuchel-Chelseas främsta adelsmärke, men där är det svårt att peka på vem som spelar huvudrollen då de bildar ett starkt kollektiv. Thiago Silva är naturligtvis suverän, men är till åren kommen och kommer förmodligen att spela en mindre roll i år till förmån för Andreas Christensen. Möjligtvis är Antonio Rüdiger, som i mitt tycke har varit en av världens främsta mittbackar sedan Tuchel tog över, vår allra viktigaste pjäs i backlinjen. Det hade jag definitivt inte sagt för nio månader sedan.

4. Chelseas akademi har fått fram flera stora talanger de senaste åren, vem/vilka tror du mest på?
Av dem som redan har etablerat sig i A-laget så är jag säker på att Mason Mount och Reece James kommer att nå den absoluta toppen. Även Billy Gilmour har en stor potential, och det ska bli mycket intressant följa hans utveckling på lån i Norwich i år. Personligen har jag stora förhoppningar på Callum Hudson-Odoi. Han har hittills fått spela för lite för att ta nästa kliv i sin utveckling och uppnå sin höga potential, men jag hoppas att det blir ändring på det den här säsongen. 19-årige Tino Anjorin, som i princip är en yngre version av Ruben Loftus-Cheek, är också en spännande talang och ser ut att bli nästa akademiprodukt att etablera sig i A-laget. I skrivande stund är det dock osäkert om han kommer lånas ut eller inte den här säsongen. Trevoh Chalobah bör också nämnas. Inför säsongen var det ingen som räknade med honom, men han har gjort ett såpass stort intryck under försäsongen och säsongsinledningen att Tuchel har valt att behålla och satsa på honom. Han lär få en del speltid i backlinjen och på det defensiva mittfältet. Tittar man på längre sikt så har vi många spännande spelare i ungdomsleden. Den holländske mittbacken Xavier Mbuyamba, 19, spås en lysande framtid och har till och med kallats ”näste van Dijk” med sin fysik och spelskicklighet. Hans mittbackskollega Levi Colwill, 18, besitter också en stor potential, liksom 17-årige playmakern Harvey Vale och 16-årige strikern Jude Soonsup-Bell. Det är fyra namn som jag skulle lägga på minnet.

55. Det har värvats en hel del spelare till klubben sedan förbudet hävdes, vilket har gjort att en del egna talanger fått lämna. Hur känner du kring det?
Det är naturligtvis tråkigt. Jag hade gärna sett Marc Guéhi, som var en av The Championships bästa mittbackar förra säsongen och nu gått till Crystal Palace, stanna och agera truppspelare i år. Likaså Tino Livramento, som haft en lysande inledning på sin karriär i Southampton. Även spelskickliga Lewis Bate och Myles Peart-Harris, som nu tillhör Leeds respektive Brentford hade kunnat gå en ljus framtid till mötes hos oss. Men konkurrensen i Chelsea är stenhård. Klubben ville behålla och låna ut dem, men dessa spelare valde att inte förlänga sina kontrakt, utan att lämna permanent för sina egna karriärers skull. Det är förståeligt och jag önskar dem stort lycka till. Det var också riktigt trist att se Tammy Abraham, som alltid varit en personlig favorit för mig, lämna klubben. Men trots att han var lagets bästa målskytt de två senaste säsongerna så föll han inte Tuchel i smaken och var tvungen att söka sig vidare. Men, bara för att dessa talanger tillhör andra klubbar nu behöver det inte betyda att de inte kommer tillbaka. Jag kan mycket väl se ett scenario där Tammy, likt Lukaku, återvänder till Chelsea om fyra-fem år eftersom vi förhandlade fram en återköpsklausul när vi sålde honom till Roma. Det gäller även Tino Livramento.

6. Många pratar om Chelsea som en titelkandidat, hur ser du på lagets chanser att peta ner City från tronen?
Inför säsongen tippade jag Manchester City som titelvinnare, med antagandet att Harry Kane skulle ansluta. Nu när den värvningen inte ser ut att bli av så har vi goda chanser. City är fortfarande favoriter i min bok, men med den kvalitativa och breda trupp som Tuchel förfogar över ska vi absolut kunna utmana. Det kan bli ett riktigt intressant titelrace i år med tanke på hur starka lag Man City, vi, Man United och Liverpool har. Hur det slutar vågar är svårt att säga, men en sak är säker – det kommer bli jämnt i toppen i år..

7. Hur ser du på säsongens upplaga av Liverpool?
Liverpool har ett starkt, homogent och samspelt lag med många nyckelspelare som befinner sig i sin prime. Truppen är mycket bra, och Ibrahima Konaté är ett spännande tillskott. Det blir dock intressant att se hur laget handskas med förlusten av Georginio Wijnaldum, och jag är något överraskad över att man inte gått in tungt för att ersätta honom. Jag är tveksam till att Naby Keïta kommer att klara av att axla det ansvaret. I Thiago Alcantará har Liverpool däremot ett enormt sparkapital, och möjligtvis kan vi se hans riktiga jag efter en tung debutsäsong. Hursomhelst. Förra säsongen var en anomali starkt präglad av skador, så i år blir Klopps mannar att räkna med och kommer absolut kommer att utmana om titeln.Totaal reflektion: Det går inte att säga annat än att det är ett på pappret oerhört starkt Chelsea som kommer till Anfield på lördagen. Under Tuchel har de imponerat och är en av de starkaste titelkandidaterna den här säsongen, inte mindre av att man fick loss Lukaku från Inter. Så efter att ha mött två förmodade bottenlag under de inledande omgångarna är det verkligen dags för Liverpool att bekänna färg.