Trots att den biffiga schweizaren aldrig lyckades etablera sig i Liverpools startelva kan man inte betrakta värvningen som misslyckad.

Många blev nog överraskade sommaren 2018 när Liverpool aningen oväntat triggade Xherdan Shaqiris utköpsklausul och således köpte loss honom från Stoke för £13,5m. För 10-15 år sedan, med Rafa Benitez vid rodret, hade man förväntat sig en nyckelspelare för den summan, men numera är det rena reapriset för en nyttig trupputfyllare.

Shaqiri värvades som en backup och lämnar som en backup.

Shaqiri lyckades aldrig utmana om en startplats på riktigt. Han lyckades aldrig spela till sig Jürgen Klopps förtroende. Tvärtom har han spenderat långa perioder på bänken, vilket säkert inte har varit helt enkelt rent mentalt. I synnerhet eftersom schweiziska medier stundtals varit brutala i sin kritik mot Shaqiris acceptans att nöta bänk; kortfattat har kritiken gått ut på att han kastat bort sin karriär på Liverpools bänk och att han bara tänker på pengarna.

Nu gör Shaqiri ett seriöst försök att tysta sina kritiker. Han kastas in i ett stormigt Lyon, där klubben ryktas vara missnöjda med många spelares attityd och gärna skulle sälja av 5-6 spelare innan transferfönstret stänger. Shaqiri kommer bli en nyckelspelare där och förväntas förmodligen också bli en ledartyp. Kanske, kanske kan han få in lite av Liverpools kloppska kultur in i Lyons kaotiska omklädningsrum. Det är nog vad de hoppas på, i alla fall.

Klopp har som sagt inte matchat Shaqiri särskilt hårt, men han har ändå mäktat med en hel del poäng i den röda tröjan. Liksom Divock Origi spelade han en stor roll i den galna vändningen mot Barcelona, vilket han alltid kommer att bli ihågkommen för. Han var väl värd den i sammanhanget blyga investeringen på £13,5m men att Liverpool lyckas håva in £9,5m i övergångssumma nu beror nog mycket på de fina prestationerna i EM-slutspelet. Till skillnad från många andra kom nog inte Shaqiri särskilt sliten till turneringen och han visade sina allra bästa sidor i spännande Schweiz.

För Liverpools del går livet vidare utan Shaqiri. Hans speltid har minskats stegvis och i den lika mångsidige Harvey Elliott har man redan en ersättare på plats. Jag tror dock att klubben behöver leta en till offensiv spelare, eftersom CL-hjälte nummer två – Origi – rimligtvis också är på väg bort.

1 kommentar
  1. Bara att tacka Shaqiri för sina insatser och sin professionalism, är lite talangen som aldrig lyckades fullt ut med sin potential. Har ett imponerande CV på pappret, men i själva verket en som aldrig lyckats vara startspelare förutom i just Stoke. Elliot kommer absolut på sikt att fylla hans skor, dock hoppas jag lite att vi kan ta in en offensiv mittfältare av hyfsad rang nu när vi blivit av med två mittfältare på kort tid. Kanske ta ett reaköp av Aouar och använda som backup till Thiago som förmodligen behöver vila eller kan åka på en skada när man minst anar det.

Kommentarer är stängda.