Liverpool FC status

Frånvaroläge: Firmino(skadad), Jota(skadad, enligt rykten med i matchtruppen)
Trolig startelva (4-3-3): Kelleher Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson – Fabinho, Thiago, Henderson- Salah, Mané, Diaz

Tankar om elvan: Vi kommer att få se starkast möjliga startelva idag, även om det är en liten cup så är det en titel det handlar om och när man väl är i final är det såklart hög prioritet att vinna. Eller, det blir inte riktigt starkast möjliga elva, eftersom Kelleher kommer att ta Alissons plats i målet. Jag gillar att Klopp låter vår unga målvaktstalang få fortsatt förtroende i cupspelet, det det förtjänar han verkligen och om vi ska ha någon som helst chans att ha kvar honom i klubben över tid är det här en viktig gest. Backlinjen känns given, Konate har gjort det bra när han spelat, men Matip gör en fantastisk säsong och ska såklart starta även här. På mittfältet skulle jag bli överraskad om det inte blir vår kapten som kliver in med Thiago och Fabinho, vi har många starka alternativ, men spelare som Keita, Elliot, Oxlade, Jones och Milner får finna sig i att ta plats på bänken idag. Anfallstrion blir samma som i senaste ligamatchen, även om Jota kan vara redo tror jag att han får börja på bänken, med dagens trupp behöver vi inte chansa med spelare efter skada.Chelsea status
(gjord innan nyheten om Abramovich kom ut) – Fredrik Temmes(@FredrikTemmes)

 1. Chelsea är precis hemkomna från klubblags-VM och tog i helgen tre poäng mot Crystal Palace, hur skulle du säga att lagets form är just nu?
  Svåranalyserad. Vi verkar, peppar peppar, till slut ha tagit oss ur den nattsvarta situationen som vi befann oss i under december och januari när den hårda matchningen, skadorna och coronafallen tog som hårdast på oss. Den resultatmässiga formen har varit bra med sex raka vinster (mot mestadels svagt motstånd förvisso), men prestationerna har lämnat mer att önska. Vi hade betänkliga svårigheter att besegra Plymouth (2-1) före klubblags-VM, tog oss med viss möda förbi Al-Hilal (0-1) och Palmeiras (2-1) för att bärga titeln, och stod för en riktigt svag insats mot Crystal Palace där Ziyech frälste oss i 89:e minuten (0-1). Däremot presterade vi riktigt bra i Champions League i veckan då vi utmanövrerade Lille (2-0) och gav oss precis det positiva formbesked som vi behövde inför finalen. Vi får helt enkelt se vilket Chelsea som dyker upp på Wembley på söndag.

  2. Hur tycker du att säsongen varit hittills? Har laget levt upp till dina förväntningar?
  Ja och nej. Jag var inte av dem som förväntade sig att vi skulle vinna Premier League, men jag trodde att vi skulle kunna vara med och slåss om saken hela vägen. Bevisligen har det inte blivit så. När helgen är till ända kan vi ha 16 poäng upp till City (låt vara med två matcher färre spelade) och 10 poäng upp till er med en match tillgodo. Vill det sig illa kan vi dessutom bli indragna i striden om fjärdeplatsen. Ligasäsongen måste därmed betecknas som ett misslyckande. Däremot kan man inte klaga på hur det ser ut i cuperna. Vi har redan vunnit den europeiska supercupen och klubblags-VM, vi spelar ligacupfinal i helgen och tar oss an Luton Town i FA-cupen femte omgång i veckan. Därtill har vi ett gynnsamt läge inför returen mot Lille i Champions League med vår tvåmålsledning. Tuchel har tagit oss till varenda final han har kunnat så här långt, vilket är remarkabelt i sig. Under honom är vi ett fenomenalt cuplag.

  3. Ett av förra sommarens prestigenyförvärv var Kai Havertz, hur skulle du säga att hans tid i klubben varit?
  Svårsammanfattad. Han han redan skrivit in sig i våra historieböcker genom att avgöra både Champions League-finalen och klubblags-VM-finalen. Han har också visat gryende form på sistone, men på det stora hela har han varit väldigt ojämn. Han har onekligen en enorm potential – jag tror att han en vacker dag kan vinna Ballon D’Or – och är redan nu en riktigt bra spelare, men han har hittills haft svårt att leverera regelbundet, utan blixtrar till och visar sin kvalitet i enskilda ögonblick. Det finns en del förmildrande omständigheter i form av skador, dubbla covid-19-fall och under vissa perioder begränsad speltid, och jag tycker inte heller att han har fått spela i sin bästa position tillräckligt ofta. Det förs emellanåt en diskussion i Chelsea-kretsar om vilken roll som är hans bästa, men för mig är det glasklart. Han är inte en offensiv åtta, han är inte en höger- eller vänsterytter och han är inte en renodlad nia. Han gör det visserligen bra som falsk nia, men hans allra bästa roll är, enligt min mening, en fri nummer 10-roll där får förtroende att söka upp lediga ytor och löpa in i boxen. Den rollen har, bortsett från vid enstaka tillfällen, inte funnits i varken Lampards eller Tuchels system, men det är möjligt den kommer. Tills vidare från han fortsätta utvecklas som falsk nia. Med allt detta sagt hade förväntat mig lite mer av Kai Havertz, men han är trots allt bara 22 år gammal och har framtiden för sig. Klart är att vi har ett enormt sparkapital i honom. När han kommer igång på allvar blir det bra. Riktigt bra.

  4. Hur har er väg fram till finalen sett ut?
  Den har varit ganska skakig fram till semifinalerna. Det krävdes straffar och en (faktiskt!) briljant Kepa för att slå ut Aston Villa och Southampton i tredje respektive fjärde omgången. Mot Brentford i kvartsfinalen stod vår tidigare så utskällde andramålvakt för ett par klassingripande igen innan vårt B- och juniorbetonade lag tog sig i kragen och vann med 2-0. Däremot gjorde vi processen kort med  Tottenham i semifinalerna där vi dominerade fullständigt och fixade finalplatsen med en sammanlagd 3-0-seger.

  5. Hur viktig skulle du säga att den här matchen är för Chelsea?
  Väldigt viktig. Med tanke på hur dåligt det har gått i ligan sett till förväntningarna så måste vi se till att fortsätta prestera i cupspelet. Visst, ligacupen är inte den mest prestigefulla turneringen, men Chelsea är en vinnande klubb och alla titlar räknas. En seger mot Liverpool skulle dessutom ge oss en välbehövlig självförtroende-boost inför fortsättningen i ligaspelet, FA-cupen och Champions League.

  6.Vilka faktorer tror du kommer att bli avgörande för utgången av matchen?
  För att vinna mot ett skräckinjagande Liverpool i sanslöst form måste allt stämma. Men ska jag peka på ett par saker så måste vi se till att matcha Liverpools intensitet, begränsa Alexander-Arnolds och Robertsons ytterbacksspel i den mån det går och hoppas på att åtminstone någon av våra offensiva spelare kliver fram. Det kan visa sig bli en ultrajinx, men jag känner mig trygg i att Thomas Tuchel sätter en solid matchplan och att våra defensiva pjäser kommer att göra det svårt för Liverpools fruktade offensiv. Jag är nästan alltid pessimistisk inför matcher mot Liverpool, men det kan också vara värt att komma ihåg att vi, trots jobbiga lägen i de tidigare matcherna, inte har förlorat mot er den här säsongen. Sett till hur de båda lagen har spelat på sistone får Liverpool förstås alltjämt hållas som favoriter, men vi trivs ganska bra i rollen som underdogs. Om vi kommer upp i nivå och visar rätt inställning så ska vi kunna bjuda upp till dans. Jag tror på en jämn, tuff och spännande final.