Everton kom till Anfield för att försöka försvara och frustrera våra spelare tillräckligt för att kunna knipa en poäng, så blev dock inte fallet. I stället blev Klopps dubbelbyte en bit in i den andra halvleken avgörande och en taggad Divock Origi matchhjälte med ett mål och inblandning även i det första målet.

#1 – Evertons utsatta läge Våra stadsrivaler ramlade under söndagen ned under nedflyttningsstrecket och det gjorde såklart att de fick lite extra press på sig inför den här drabbningen. Att det var toppen mot botten blev tydligt direkt, då Everton gjorde allt för att dra ner på tempot, maska bort tid och förstärka varenda närkamp för att vinna fördelar. Det var inte vackert, men det det är svårt att klandra dem. De behövde poäng och visste såklart att de skulle förlora på en öppen match i högt tempo, det var dock lite ovant att se den här typen av derby. Visst har vi varit numret större än Everton i flera säsonger nu, men jag kan inte minnas att de kommit till en match med en så här destruktiv matchplan tidigare. Everton är inte i ett mindre utsatt läge efter den här matchen och löper en stor risk att åka ur Premier League, vilket såklart vore en rejäl missräkning sett till de pengar de spenderat de senaste åren. Laget stod på elva poäng efter sju omgångar, men har redan rasat genom tabellen och försöket att ta in Frank Lampard verkar inte slå väl ut. Mot sig i kampen om att hänga kvar har de närmast ovanför sig Leeds och Burnley, som båda fått effekt av sina tränarbyten. Everton har en jobbig månad framför sig.


#2 – Dubbelbytet Evertons taktik hade kunnat leda fram till poäng, om det inte hade varit för bytet som Klopp gjorde en bit in i den andra halvleken. Ut gick Keita och Mané, in kom Diaz och Origi. Belgaren var inblandad i det första målet, det andra kom efter att Diaz volleyskjutit in bollen framför mål och hittat fram till Origis panna. Det var inte första gången Origi sänkte Everton, tvärtom, men det är såklart alltid lika roligt att se honom göra det. Han cementerar sin ikonstatus mer och mer för varje insats och att han, med största sannolikhet, lämnar i sommar känns redan vemodigt. Jag tycker det är dags att ge Klopp beröm för hur väl han använder sina byten den här säsongen, något han fått en del kritik för tidigare. Det spelar såklart in att kvaliteten på spelarna som inte får plats i startelvan är på en annan nivå än tidigare, men det här var inte första gången den här säsongen som Klopp valde precis rätt spelare vid precis rätt tid. Även om vi vet vad Origi kan var vi nog inte många som väntade sig att han skulle komma in, men som vanligt visste Klopp bäst.

#3 – Fokus på onsdagen Vi är inne i en hektisk period nu och att spela ett derby bara dagarna innan en semifinal i Champions League är såklart speciellt. Jag blev aningen överraskad när jag såg den starka startelvan idag, men samtidigt som vi vill ta oss vidare i CL får vi inte heller tappa fokus i ligaspelet och då har vi inte riktigt råd att vila spelare som Fabinho och Thiago. Ser vi till elvan som ställdes på benen på Anfield idag kan vi nog vara rätt säkra på att åtta av startspelarna kommer att stå där även på onsdag när domaren blåser igång. Matip eller Konate? Henderson eller Keita? Jota eller Diaz? Några andra frågetecken bör det inte finnas och med tanke på att det här till slut blev en ganska bekväm match för många av våra spelare bör de vara redo igen om några dagar. På sätt och vis var det här den perfekta uppladdningen, för vi kommer säkerligen att ställas mot ett väldigt drillat försvar när vi ska försöka ta oss vidare till finalen i Paris.