Transfermarknaden kommer nog bli väldigt annorlunda i sommar. Många förutspår en marknad med betydligt mindre övergångssummor, fler bytesaffärer, klubbar som försöker bryta kontakt och free agents som är mer eftertraktade än någonsin.

Newcastle kommer troligtvis att sticka ut i mängden. Klubben är på väg att få in stenrika saudiska ägare, som säkerligen vill sätta sin prägel på laget. Samtidigt har Newcastle haft goda ekonomiska resultat de senaste åren, vilket innebär att de kan spendera utan att behöva vara oroliga för Financial Fair Play (FFP). Visst kommer coronakrisen att innebära ett dåliga ekonomiska resultat den här säsongen, så även för Newcastle, men det kommer nog UEFA ha överseende med nästa gång de granskar klubbarna FFP-förehavanden. Det vore trots allt helt galet att utesluta någon klubb från Champions League på grund av dåliga ekonomiska resultat den här säsongen.

Jag tror som sagt att Newcastle kommer att spendera stora pengar. Det är ingen vild gissning, förstås. Just nu ligger de på plats 13 av 20 lag i tabellen, med 35 inspelade poäng. Inget dåligt facit, med tanke på spelarmaterialet, men det är just spelarmaterialet som de bör förbättra. Jag tycker att de bör ta steg för steg med delmålsättningar på vägen till toppen; 1) Komma till Europa League, 2) Utmana om CL-platserna, 3) Utmana om titeln.

Det första som Newcastle måste göra är förstås att ta in en ny manager. De behöver någon som kan attrahera namn i paritet med pengarna som de kommer att kunna spendera. De behöver en Mauricio Pochettino eller en Rafa Benitez. Pochettino vore mitt förstaval, men det kanske är mer realistiskt att kunna locka dit Rafa i detta skede.

* * *

Den nuvarande truppen är faktiskt helt okej, men med små justeringar skulle den kunna bli betydligt bättre. Här är en genomgång av deras nuvarande trupp:

Målvakter: Martin Dubravka, Karl Darlow
Kommentar: Kör vidare med nuvarande duon. Dubravka är en gedigen PL-målvakt som bör få fortsätta. Ser ingen anledning att ändra på den här positionen just nu, utespelarna måste vara prioritet.

Backar: Jamaal Lascelles, Cieran Clark, Paul Dummett, Fabian Schär, Jetro Willems (lån), Emil Kraft, Federico Fernandez, Javier Manquillo, Florian Lejeune, Deandre Yedlin, Danny Rose (lån)
Kommentar: Köp loss Willems, han är underskattad och en bra karaktär, men försök inte behålla Rose. Två spelare jag hade försökt värva är Pau Torres (mb, 23 år, Villarreal) och Max Aarons (högerback, 20 år, Norwich). De är rätt ålder och skulle höja spelskickligheten i backlinjen. Aarons offensiva uppsida är stor, Torres är redan A-landslagsman för Spanien, men det skulle onekligen behövas en manager som Rafa eller Poch för att locka till sig en så eftertraktad spelare. Annars gillar jag Schär och Lascelles, det är duktiga spelare som säkert kan spela ännu bättre i en bättre omgivning.

Mittfältare: Jonjo Shelvey, Allan Saint-Maximin, Matt Ritchie, Isaac Hayden, Valentino Lazaro (lån), Miguel Almiron, Christian Atsu, Sean Longstaff, Nabil Bentaleb (lån)
Kommentar: Köp inte loss något av lånen. Försök signa Marcel Sabitzer (26 år, Leipzig) som är en stark ledartyp och vinnarskalle, och som kan spela på en rad olika positioner. Sabitzer skulle kunna bli deras mittfältschef i satsningen. Vidare hade jag tagit in den underskattade Emi Buendia (23 år, Norwich) som kan spela på flera olika offensiva positioner. Yttern Krepin Diatta (21 år, Club Brugge) är ett kvicksilver som kan skapa chanser ur ingenting med sin snabbhet, han vore också en bra spelare att få in. En ny defensiv mittfältare vore också att föredra; där vore mitt val Joao Palhinha, som ägs av Sporting, men var utlånad till Braga den här säsongen. 24-åringen är en lång och ståtlit defensiv mittfältare som nog skulle överraska många. Shelvey, Saint-Maximin och Atsu känns som spännande jokrar att behålla, Longstaff är en framtidsman som naturligtvis ska vara kvar.

Anfallare: Andy Carroll, Joelinton, Yoshinori Muto, Dwight Gayle.
Kommentar: Här behövs två nya anfallare. Kasper Dolberg (22 år, Nice) vore en bra investering, men de behöver också en snabb anfallare som kan gå på djupet. Kanadensaren Jonathan David (20 år, Gent) har slagit igenom med dunder och brak den här säsongen – och är just en sådan spelare. Jag tror även att Joelinton skulle kunna visa betydligt mer i en bättre omgivning.

* * *

Sammanfattning in:
Max Aarons
Pau Torres
Marcel Sabitzer
Emi Beundia
Krepin Diatta
Joao Palhinha
Kasper Dolberg
Jonathan David

Kommentar: Det bästa för Newcastle är nog att ta in unga, hungriga spelare som kommer dit för att utvecklas och brinner för projektet – och inte äldre spelare som bara går dit för pengarna. Det ryktas om att Gareth Bale är aktuell, och just den typen av värvning tror jag att de borde försöka undvika. Om de värvar ”mina” gubbar kommer de säkerligen att utmana om Europa League nästa säsong och ha en väldigt bra grund att bygga vidare på.

1 kommentar
  1. Jag tror att om uppköpet av klubben går igen så kommer massvis med större namn vara på tapeten men eftersom det är ett nytt projekt kommer de få nöja sig med mindre stora namn alternativt stjärnor på väg neråt i karriären. Skulle inte förvåna mig om de blåser pengarna på Bale som går sönder efter 20 minuter. Eller varför inte James som behöver miljöombyte? Kotten lär det ju också snackas om. Kan tänka mig att de kommer få jobba som City gjorde med Svennis. Köpa bättre än de redan har men de stora namnen kommer inte direkt. Så frågan är om de har tålamodet att scouta och plocka in rätt spelare eller om de kommer köpa spelare hejvilt bara för att få in spelare?

Kommentarer är stängda.