Att följa upp segrar i stormatcher kan vara svårt, att bara några dagar efter att ha slagit förra årets ligasegrare ställas mot en nykomling är inte alltid en lätt uppgift. I gårdagens match visade vi dock fin karaktär och kunde därigenom ro hem tre ganska ohotade poäng.Det är svårt att inte fastna vid en spelare när man tänker tillbaka på matchen mot Burnley, för den insatsen Jordan Henderson stod för understryker det faktum att han är vår nye mittfältsgeneral. Jämförelserna med Gerrard kommer med största säkerhet att dugga tätt den kommande tiden, målet igår förde onekligen tankarna till vår kaptens yngre dagar. Personligen har jag otroligt svårt med benämningar som ”Den nye Gerrard”, tror det har sitt ursprung i att vi en gång i tiden skulle ha värvat ”Den nye Zidane” och att det ganska snabbt visade sig att Bruno Cheyrou var ganska långt ifrån Zizou. Gerrard är en unik spelare, samma sak gäller för Henderson.

Det är imponerande att se till de utvecklingssteg han tagit hos oss, hur han gått från den blyge, kantspelaren, som oftast passade bollen snett bakåt, till att bli en pådrivare med både ett starkt passningsspel och ett skott som börjar ge resultat. Just hans skottförmåga är något som kommer att bli viktigt för oss. De senaste åren har vi haft svårt att producera mål utanför straffområdet, när motståndarnas försvar har sjunkit har vi haft svårt att skapa vassa målchanser. Om man då har spelare som kan hota på avstånd kan det vara en lösning mot det som brukar kallas parkerade bussar. Den senaste tiden har både Coutinho och Henderson skjutit otagbara distansskott, igår var det återigen dags för Henderson att sätta bollen i nät, men även Coutinho och Joe Allen hade fina avslut, som dock missade målet precis. Skottviljan och skottkapaciteten vi nu har i laget är ett viktig vapen. I takt med att Gerrards skottprecision och skottkraft avtagit har vi haft förtvivlat svårt att få till avsluten utifrån, den senaste tidens matcher tyder på en klar förbättring på den fronten och med tanke på hur utvecklingen sett ut hos våra skyttar finns det ingen anledning att tro annat än att vi kommer att få se fler fina distansavslut den kommande tiden.

Åter till Henderson, som för varje match som går mer och mer ser ut som en komplett mittfältare, han har en enorm arbetskapacitet, han skapar målchanser och han driver på sina lagkamrater. Det har dessutom varit positivt att se honom tillsammans med Joe Allen, jag trodde att skadan på Lucas skulle bli förödande och jag kan erkänna att jag under perioder saknade vår mer defensivt lagde brasse mot City, men ju mer Henderson och Allen spelat tillsammans, desto bättre har det sett ut. Att ha två centrala mittfältare som är så pass bekväma med bollen vid fötterna är en stor fördel, de visar båda två ett stort självförtroende och tar inga förhastade beslut med bollen, de spelar vårdat och smart. Om Henderson är den som skapar mest av de två är Allen väldigt duktig på att få spelet att flyta, han rör sig bra och är alltid spelbar. Igår hade de lite svårt att få kontroll på spelet under den första halvleken, Burnleys spelare stressade våra uppspel och det här flytet man vill se kom inte riktigt igång. Men när vi väl tagit ledningen tog vi tag i matchen på allvar och sedan var det aldrig något snack om saken. Det ska bli spännande att se fortsättningen på Hendersons och Allens partnerskap, speciellt den sistnämnde kommer säkert bara bli bättre och bättre, då han mest spelat sporadiskt tidigare under säsongen. Jag tror att Steven Gerrard njöt när han såg vårt innermittfält igår och jag tror att han i Jordan Henderson ser en spelare som är redo att ta över ledarrollen.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

15 kommentarer
 1. Viktigt att Henderson visar framfötterna nu när det ligger så mycket ansvar på hans axlar, och som han har gjort det! Såg på Optajoe att poängskörden med Henderson som kapten ligger på 2,8 poäng per match. Samma siffror med Gerrard som kapten ligger på hälften, 1,4 poäng. Dock ska det väl nämnas att Gerrard missat många av de ”lättare” matcher, men även matcherna mot City, Southampton och Tottenham.

  Även om det ser riktigt bra ut nu, så tycker jag att vi bör få in en riktig mittfältsgeneral till nästa säsong. Tänk ett team med Carvalho och Henderson på mittfältet med Allen som backup och Can som kan slängas in när det krisar. Mums!

 2. Visst är det kul när laget går bra, vi spelar dock inte lika bra som förra säsongen, ännu. Matcherna är aldrig givna i förhand och det är fortfarande mycket slarv inom laget, småsaker som behöver finslipas.

  Angående Carvalho, vet inte mycket om han och har bara sett klipp på YT, han ser seg och slö ut, allting verkar gå i slowmotion, en sämre version av Yaya Toure, motståndet går att diskutera länge, PL är inte en walk in the park oavsett motstånd, är han verkligen ett passande namn för oss/PL?

  • Jag är övertygad om att Carvalho skulle hålla i PL. Han är inte så seg som han ser ut heller. En väldigt bra defensiv mittfältare.

  • Tror du han skulle passa in i vårt system Pelle? Och hur mycket är han värd? 30 quid låter onekligen mycket.

  • När det kommer ifrån dig så får jag väl klappa dig på ryggen och erkänna mig besegrad ☺

  • Det behöver du absolut inte göra 🙂 Har dock sett Carvalho kontiuerligt i några år nu. Tycker inte man ska jämföra med Yaya, som ju även är en offensiv spelare. Carvalho skulle spela renodlad defensiv mittfältare i LFC, jämför honom istället med typ Lucas.

   Carvalho är definitivt på min topp5-lista över potentiella defensiva mittfältare i sommar, men han är inte bland de allra högsta. Jag är alltid nöjd om klubben tar in någon från min topp5, där var inte spelare som Lovren och Balotelli, om man säger så…

  • Dessa topp5 listor hade varit kul att se…:)

  • JohanE: Kommer säkert efter säsongen, vill helst inte lägga för stort fokus på det nu när vi ska knipa CL-platser 😉

  • Kanske Youri Tielemans vore något för vårat mittfält? Spelar man ordinarie i Anderlecht som 17 åring känns potentialen rätt hög iallafall.

   Carvalho blir dyr eftersom många större klubbar verkar vara ute efter honom. Det känns som vi skulle ha svårt att matcha Chelsea, ManU i lön vilket de flesta spelarna går efter men vi får väl hoppas att vissa tar Torres fotspår och väljer Liverpool istället.

  • Tielemans är väldigt bra, men det verkar som att Chelsea är heta på honom. Han är fortfarande för ojämn för att kunna spela ordinarie i ett lag som Liverpool, men självklart en enorm framtidsspelare.

  • Med Yaya menar jag hans sätt att röra sig på, ingenting annat 🙂

 3. Hahah asså inget ont om Hendersson men att han ryktas till Barca kan vara den roligaste jag hört på länge 😛

  • Som bosman 2016 är han nog tänkt som god backup i Barca. Inte helt taget från luften men visst kommer vi ge honom ett saftigt kontrakt.

 4. Har sett Carvalho live X antal gånger han är en framtida general. Skulle som Kristian skriver vilja se han tillsammans med Henderson Allen och Can äga vårat mittfält i 10år framåt. Han skulle ge oss en fysisk närvaro utöver det vi har även om Can Henderson är mycket starka. Men prislappen kommer hamna på en nivå som kommer kräva större delen av sommarens budget. Frågan är om BR är bered att lägga den på en cm..

 5. Vad tror du om Henderson och Sterlings kontrakt situation Pelle?

Kommentarer är stängda.