Efter sammanlagt 2-1 till Chelsea efter 210 spelade minuter är Liverpool utslagna ur Capital One Cup. Trots det bittra resultatet kan Brendan Rodgers och hans mannar ta med sig mycket positivt från dubbelmötet mot Chelsea.

Liverpool gjorde verkligen spelmässiga fina insatser i semifinalspelet . Man kunde lika gärna ha gått vidare till finalen på Wembley. De här matcherna fick mig rent av att tänka tillbaka på Champions League-kvällar under Rafa Benitez. Ni vet den sortens kvällar som vi hoppades få uppleva i den här säsongens CL.

Det var fascinerande att se hur bra Liverpools 3-4-2-1-uppställning fungerade mot ett så pass starkt lag som Chelsea. Det är lätt att konstatera att Liverpool endast gjorde ett mål på 210 minuter, men å andra sidan gjorde inte Londonklubben ett enda spelmål. De gjorde däremot två mål på fasta situationer, vilket blev helt avgörande.

Det finns fortfarande detaljer som Liverpool måste rätta till. Man har en tendens att slå lite för många felpassningar vid mittlinjen och på egen planhalva. Detta gör att motståndarna tillåts iscensätta anfall i lägen där Liverpool är sårbara. Ibland lyser orutinen igenom lite i det unga LFC-laget. En spelare som Lazar Markovic chansar lite väl ofta vid mittlinjen – de avvägningarna måste han lära sig att göra bättre.

Liverpools 3-mannabacklinje bestående av Emre Can, Martin Skrtel och Mamadou Sakho har varit väldigt bra under de senaste veckorna. Jag är numera inte ett dugg oroad för att backlinjen ska kollapsa under matcherna. Däremot är jag oroad över vad som händer om någon av dessa inte kan spela. Det känns inte klockrent med Glen Johnson eller Dejan Lovren istället för Can, Skrtel eller Sakho.

Anfallsspelet innehåller många fungerade element, men det viktigaste saknades mot Chelsea. Jag syftar naturligtvis på vassa avslut. Visst gjorde Sterling ett underbart mål på Anfield, men igårkväll tog han flera felbeslut i spelvändningarna och avsluten var inte tillräckligt bra. Sterling saknar även en naturlig ’närvaro’ i motståndarnas straffområde. Samtidigt kan inte Liverpools målproduktion vara helt beroende av att en tonåring ska hitta nätet. Det måste finnas avlastning i form av andra spelare.

Rodgers försökte väcka liv i matchen genom att kasta in Mario Balotelli och därefter Rickie Lambert. Tyvärr tillförde de inte tillräckligt mycket. Jag blev frustrerad över Balotellis ovilja att ta djupledslöpningar när Liverpool hade etablerat anfall. LFC behövde verkligen löpningar från honom – inte minst för att öppna upp ytor för medspelarna. Istället ville Balotelli oftast ha bollen stillastående utanför Chelseas straffområde. Den ytan borde han ha överlämnat åt andra spelare.

Lambert fortsatte att visa att han inte riktigt håller måttet när Liverpool verkligen behöver honom. Hans otroliga grova miss i förlängningens slutskede var spiken i kistan för lagets eventuella chanser att lyckas åstadkomma ett 2-2-mål. Minst sagt frustrerande.

Slutligen. Målvaktsduellen mellan landsmännen Thibaut Courtois och Simon Mignolet utvecklades till en fantastisk individuell kraftmätning. Courtois var nog snäppet vassare sett över 210 minuter, men Mignolet övertygade verkligen och gjorde flera högklassiga räddningar. Kanske kan de här matcherna bli vändningen för Mignolets karriär i LFC?

4 kommentarer
 1. Tycker vi spelat fantastiskt bra den sista tiden.
  När Sterling lirar själv på topp blir han alldeles för ensam och begränsad.
  När te x Moreno kommer för att slå ett inlägg är det inte lätt när ENDAST Sterling står och väntar i straffområdet, speciellt inte när de flesta är 2 gånger större än honom och minst 2 mer dessutom.
  Det vi idag får förlita oss på är en smart passning av Curre/Steve i djupet, alt en långboll eller hemåtpass som missbedöms.
  Vi behöver mer folk som kan fylla på och hota…
  Hoppas de blir mer av den varan när Sture är tillbaka.

  • Men när det är Moreno som slår inlägg är det väl meningen att det är Markovic, Countinho och Gerrard som i första hand ska fylla på i boxen. Sterling går på första, Markovic tar andra och Gerrard och Countinho borde vara i eller runt boxen iallafall. Nu är ju Chelsea väldigt tunga att möta i luftrummet men då borde vi kunna försöka få in flackare och hårdare inlägg. Tycker själv det ofta är effektivt att skjuta in bollen i knähöjd när det är lite folk i boxen just för att det är svårt att försvara sig mot.

   Balotelli och Lambert borde gjort sitt och jag blev irriterad att inte Borini fick plats på bänken istället för någon av dessa herrar. Han kämpar, sliter och tar sina löpningar vilket passar Liverpool så mycket bättre än statiska spelare. Jag vill ha Borini och Ibe istället för Balo och Lampan på bänken nästa match tack. Ibe var väl cup tied mot Chelsea vilket var synd.

   Det känns som att pressen på Sturridge är helt enorm och han förväntas nog göra mål från start och prestera på topp från början.

 2. Precis Pär!
  Tyvärr gör de inte det! Snabbspola matchen igen…

 3. Håller med om Balotellis begränsade löpvillighet, det är inte första gången man ser det. Han ÄR ju inte en sådan spelare som går i djupled, en sådan spelare som Liverpool behöver. Borde man inte ha sett detta innan man värvade honom? Man kanske hade tänkt att spela på ett visst sätt, jag vet inte. Men jag har väldigt svårt att se honom fungera bra i laget hur vi än spelar.

Kommentarer är stängda.