Klopps facit mot topplag är väldigt bra – nu måste man leverera lika bra resultat mot sämre motståndare också.

Gårdagens drabbning mellan Manchester City och Liverpool var inte bara en match mellan drygt tjugo förbannat bra fotbollsspelare. Det var också en hjärnornas kamp mellan Jürgen Klopp och Manuel Pellegrini.

Skicklighetsnivån på planen var naturligtvis väldigt hög. Teknik, spelsinne och andra fundamentala fotbollsegenskaper saknas verkligen inte när två starka PL-klubbar gör upp. Matcherna avgörs ofta på fysisk dagsform, mentala förberedelser och taktisk disposition. På de tre punkterna vann Liverpool överlägset. Liverpoolspelarnas ben såg ut att vara piggare, Liverpoolspelarna hade en helt annan puls från och med matchstart, och i den taktiska ’matchen i matchen’ mellan Klopp och Pellegrini tog tysken en knockout-seger. Game, set, match i Liverpools favör.

Klopps Borussia Dortmund blev kända för sitt oerhört intensiva presspel. De spelade respektlöst vilka de än mötte. De trodde att genom energiskt och välstrukturerat presspel skulle även de skickligaste motståndarnas pressas till misstag. Liverpool såg ut att ’approacha’ gårdagens match på samma sätt. Manchester City stressades till misstag efter misstag. Faktum är ju att Liverpools segersiffror hade blivit ännu större om det inte vore för Joe Hart.

De meriterade bortasegrarna mot City och Chelsea gör att Klopp har visat att hans Liverpool kan besegra vilket PL-lag som helst. Dessvärre kommer inte Liverpool att möta likadana motståndare varje vecka. Alla motståndarna har inte ambitionen att spela runt bollen som City. Alla motståndarna är inte lika öppna som City. Oftast möter Liverpool lag med betydligt lägre utgångspositioner i planen.

Det var mycket glädjande att se Philippe Coutinho och Roberto Firmino leverera tillsammans. De är två extremt skickliga spelare som naturligtvis bara kommer att bli bättre om de hittar ett sätt att göra varandra bättre. Kommer de att kunna hitta lika fina kombinationer mot andra typer av motståndare? Mot motståndare som ’parkerar bussen’ på Anfield?

Jag förstod egentligen aldrig varför Firmino matchades så mycket på kanten. Hans bästa matcher i Hoffenheim var som släpande anfallare men han gjorde även flertalet bra matcher som anfallare. Det fanns ingen logik i att spendera enorma pengar och därefter placera honom på kanten. Klopps beslut att använda Firmino i en mer central roll har gjort att en ’squadplayer’, som ju Firmino är som kenatspelare, har blivit en spetsspelare.

Kanske är nyckeln mot lågt försvarande lag inte bara att firma Coutinho – Firmino levererar. Christian Benteke finns ju också att tillgå, och hans huvudspel tillför en annan slags dimension som gör att Liverpool får ett mer varierat och för motståndarna svårhanterligt anfallsspel. Dessutom finns Daniel Sturridge någonstans där bakom. Sturridge som vi vet är en fantastisk avslutare och kan nosa till sig målchanser – men tills vidare vågar jag inte hoppas på mer än fina inhopp från hans sida.

4 kommentarer
 1. Bra skrivet, mycket bra skrivet.
  Reagerar på en sak dock, varför Firmino spelades på kanten, svaret är vår kära men sparkade filosof Rogers, vad han tänkte med är en annan sak men rätt var det inte.

  Önskar att vi får mer kontinuitet i spelet/självförtroendet och inte gör en supermatch för att sedan falla pladask kommande match.

 2. Jag tycker vi ska köra 4231 som huvudsakliga uppställningen med benteke på topp cot v firmino mitten höger lalalana/ibe centralt hendo milner med can lucas som reserv och beroende på hur mycke vi behöver hjälpa försvaret
  Som ju ska vara 4 backslinje och migno i mål förstås.

  • Håller inte med, föredrar att vi har Lucas inne på planen (iaf i nuvarande form och sedan värvar en bättre cdm i januari/sommar) i en 4-2-3-1. Nu när spelare börjar komma tillbaka från skada (Sturridge och Henderson påväg tillbaka) så ser vi helt plötsligt starka ut med en stark bänk offensivt. Firmino, Lallana, Coutinho, Ibe, Sturridge, Benteke är inga dåliga killar och verkar faktiskt passa bra in i Klopps spelfilosofi nu när man verkar ha köpt den. Vi har dessutom en kille som Origi som säkerligen kommer lyfta under Klopp, kryddat med unga killar som Teixeira, Kent, Ojo, Sinclair som alla har talang.
   Måste säga att såhär positiv till anfallsuppsättningen har man inte varit på ett tag, och då har vi dessutom Danny Ings på skadelistan som kan näta. Det som egentligen saknas i anfallsväg är en eller ett par renodlade wingers då vi egentligen bara har Ibe som är naturlig i den positionen om man inte räknar med Milner som också gör ett bra jobb där. Det ska dock sägas att Klopp lyckats få våra CAM att lira bra utan wingers då ytterbackarna Clyne och Moreno varit extremt viktiga med sina löpningar.

   Nu ska man inte dra för stora växlar efter en match, men om Lovren kan visa upp det han visade mot City så är jag ganska lugn inför Sakhos comeback. Lovren är ju visserligen en tickande bomb, men nu när han får skicka iväg bollen långt (vilket var emot Rodgers tiki-taka filosofi) så ser han genast mycket tryggare ut. Skrtel, Lovren och Toure är annars en ganska tunn backlinje, och ser gärna att vi får in ytterliggare en mittback i kommande transferfönster. Clyne och Moreno funkar bra som ytterbackar, men vad finns där bakom? En slö Enrique som förhoppningsvis börjar träna ordentligt igen, en långtidsskadad Flanagan, Gomez som även han är långtidsskadad, en skadad Connor Randall (som jag är tveksam om han håller i PL för tillfället). Hoppas och tror mycket på Ilori om inte Aston Villa köper honom inför nästa säsong.

   Mittfältet med Milner, Can, Lucas, Henderson, Rossiter och en del duktiga juniorer ser faktiskt ganska lovande ut (men tunt), får gärna in en CDM som kan fungera lika bra som en sköld för backlinjen som Lucas gjort senaste tiden, men som dessutom är en duktig spelfördelare a la Xabi Alonso.

   Lite tankar och svävade iväg lite, kul att kolla på Liverpool igen, passionen är tillbaka! 😀

  • Vi kan väl börja med att ta tillbaka Ilori i januari eller något om han ändå inte ska spela något med villa.

Kommentarer är stängda.