Liverpool terroriserade försvaret från den blåa delen av Manchester – på ett sätt vi inte gjort mot såhär bra motstånd sedan SAS härjade i Premier League.

* * *

Lagen:

Manchester City’s startelva: Hart, Sagna, Mangala, Demichelis, Kolarov, Toure(45), Fernando, Navas(45), De Bruyne, Sterling, Aguero(66).

Manchester City’s bänk: Caballero, Zabaleta, Delph(45), Clichy, Fernandinho(45), Otamendi, Iheanacho(66)

Liverpool’s startelva: Mignolet, Moreno, Skrtel, Lovren, Clyne, Lucas, Milner, Can, Lallana(90), Coutinho(68) Firmino(77)

Liverpool’s bänk: Bogdan, Toure(90), Benteke(77), Allen, Sturridge, Ibe(66), Randall

* * *

Matchfakta:

Manchester City – Liverpool 1-4 (1-3, 0-1)

0-1: Mangala (OG) 7′
0-2: Coutinho 23′
0-3: Firmino 32′
1-3: Aguero 44′
1-4: Skrtel 81′

Skott på mål: 3 – 9
Bollinnehav: 58.7% – 41.3%
Passningsprocent: 75.9% – 68.3%
Passningsprocent planens sista tredjedel: 62.4% – 60%
Vunna luftdueller: 55.6% – 44.4%
Offsides: 1 -5
Hörnor: 11 – 5
Gula kort: 0 – 3
Röda kort: 0 – 0

* * *

Matchreferat:

Efter den snöpliga förlusten mot Crystal Palace senast väntade idag Manchester City på Etihad. Det var två lag decimerade av skador som ställdes mot varandra. Manchester City kostade även på sig att vila Fernandinho och Otamendi från start, trots det väntar sig nog de flesta en inledande anstormning från de himmelsblå första kvarten. Den inledande anstormningen denna gång stod istället Liverpool för. Klopp valde en 4-1-4-1-liknande uppställning och det var ingen tvekan om vad tanken var idag. Samtliga spelare pressade högt och hårt och vann bollar i för City, obekväma positioner. Sagna blev rånad på bollen och en omställning på vänsterkanten fick se Firmino skicka in ett hårt inlägg via en oturlig Mangala redan i den sjunde minuten, och på det viset fortsatte det. Den första halvleken är det bästa Liverpool har presterat sedan länge, utan tvekan det bästa denna säsongen. Framförallt Firmino och Coutinho höll City’s nykomponerade backlinje sysselsatta och kombinerade på ett sätt som vi inte sett sedan SAS var på sin topp. Liverpool attackerade med rörlighet, fart och finess. Passningar och instick på djupet satt på fötterna på löpande spelare. Bollinnehavet var vårdat över hela planen där små snabba triangel one-touch i och omkring offensivt straffområde kunde generat både ett och två och tre mål till redan i första halvlek. Firmino och Coutinho kombinerade in 2-0 och 3-0 innan City hann få igång någon form av spel. När City sedan reducerar genom ett drömavslut från Aguero så är det genom en serie dåliga prestationer från de röda. Skrtel lämnar Lucas i ett läge där han tvingas ta ett taktiskt gult kort, Mignolet slår en dålig rensning som sätter oss under press och när Skrtel i sin tur slår en passning på Kolarovs huvud har Lucas inte längre möjligheten att stoppa Aguero på grund av tidigare varning.

I de andra halvleken är Liverpool lite mer försiktiga, City har bollen och skapar en del halvchanser. Tack vare City’s offensiva inställning så öppnas möjligheter till kontringar. Liverpool skapar tillräckligt många chanser för att göra 3-4 mål även i den andra halvleken. Framförallt Firmino stod för flera missar – eller möjligen så kanske man ska säga att Hart stod för flera fantastiska ingripanden. Bortsett från ett par kaotiska minuter så genomför Liverpool den andra halvleken på ett mycket bra sätt och gör genom Skrtel’s kanon 4-1 med 10 minuter kvar av matchen.

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Tog det han skulle, chanslös på målet. Bra vision vid en kontring. Återigen svag med fötterna. Överlag bra match.

Clyne – Höll bra koll på Sterling och deltog fint i offensiven. Saknade den sista passningen för att skapa något, men utgör ett ständigt offensivt alternativ med sina löpningar.

Skrtel – Dominant i duellspelet och fick punktera matchen med sitt mål. Stod för två kostsamma misstag, skönt att inget kostade oss matchen.

Lovren – Vårdad, stark i positionsspelet och ser trygg ut. Kan han hålla denna nivån så kommer tiden till Sakho är tillbaka gå utan problem. Bra insats.

Moreno – Kan vara Moreno’s bästa match i Liverpool. Kritiseras ofta för bristande defensiva egenskaper vilket vi inte såg några bevis på idag och precis som Clyne är Moreno offensivt alltid ett hot.

Can – Äntligen! Efter en rad sämre matcher fick Can det äntligen att lossna. Visade utmärkt tvåvägsspel och hade kvalite på offensiv planhalva vilket han saknat en tid. Klacken till Coutinho’s assist till Firmino var fotbollsgodis.

Lucas – Har fler liv än en katt, så många gånger han har varit utdömd och på väg bort, så många gånger har han även rest sig. Magisk sedan Klopp kom in, och idag var inget undantag.

Milner – Milner glömde en stund att han inte spelade i City längre, men borttsett från frispelningen av Sterling så gör Milner en bra insats. Löper, pressar, löper och pressar. Skötte positionsförändringen med Can i andra på ett bra sätt.

Lallana – Mycket delaktig i spelet, kan ofta hamna utanför matchbilden under periodet. Stod för en riktig goding när han hoppade över bollen som lämnade Firmino fri. Tyvärr saknas fortfarande poäng på Lallana’s konto idag med, det kommer straff honom förr eller senare.

Coutinho – Magiska 66 minuter, snabba fötter och snabba tankar. Äntligen gör han mål tack vare kreativt offensivt spel, jag gillar hans drömskott, men dessa mål är enklare och behövs! Verkar ha saknat en riktig partner där framme sedan Suarez lämnade, Firmino ser ut att kunna fylla luckan. Utgick skadad, låt oss hoppas att det var en försiktighetsåtgärd.

Firmino – Då har Firmino presenterat sig på riktigt. 2 assist och 1 mål borde kanske varit 2 assist och 3-4 mål, men inte kan man klaga efter en sådan insats. Stark i kroppen och visade fantastisk speluppfattning vid flertalet tillfällen. Min man of the match.

Inhoppare:

Ibe – Kom in och visade kraft och genombrottskapacitet, frispelade även Benteke till ett läge där belgaren absolut borde punkterat matchen. Slarvade bort en kontring och fick skäll av Can, med rätta, men annars ett bra inhopp av ynglingen.

Benteke – Såg lite osäker ut vid friläget, bromsade upp, möjligen för att söka upp duellen istället för att bli omsprungen. Borde blivit målskytt men var inblandad i hörnmålet. Godkänd.

Toure – Spelade för kort tid för att bedömas.

* * *

6 kommentarer
  1. *Ursäkta dubbelpostandet, men inlägget kändes mer relevant här.*

    Nu vill man ju gärna se Pelle och Jesper äta en sko eller krypa till Oslo ;P Skämt o sido. Grymt härlig seger idag, men jag tror fortsatt att vi kommer få en hel del dippar denna säsong. Vissa underbara matcher som denna men också värre likt mot Palace. Det kommer ta tid innan allt sitter till 100, men visst fasiken känns det betydligt mer lovande ut nu än någonsin.

    • Klart att vi kommer att få dippar, men de blir färre! Risken med detta spelet är att det passar oss bättre att möta lag som gillar att föra spelet. Men det är tungt för alla lag när vi pressar som vi gjorde idag för motståndaren måste ju spela upp bollen någon gång.

    • Precis. Det vi gjorde mot City idag var väl ungefär vad Palace gjorde mot oss. Frågan är om vi kan hitta nycklarna och självfötroendet att reda ut matcherna mot ”sämre” motstånd också.

  2. riktigt roligt att se coutinho och firmino idag, älskade hur de skapade målchans i 90% våra kontringar.

  3. Asså vilken vinst! Firmino & Coutinho är The Duo Of Dreams! Var det Skrtel eller Zlatan som gjorde målet? Synd bara att det var Mangala som gjorde självmålet med tanke på han är fransman. #PrayForParis❤️ Men vilken vinst!!

  4. MOM = Mignolet, Moreno, Skrtel, Lovren, Clyne, Lucas, Milner, Can, Lallana, Coutinho å Firmino ….

Kommentarer är stängda.