Liverpools tunga poängtapp mot Tottenham gör att man är ett steg längre ifrån ligatiteln.

Wolverhampton, West Ham och Aston Villa. Något av de tre lagen måste besegra Manchester City för att Liverpool ska kunna ligan den här säsongen.
Är det troligt? Nej.
Är det omöjligt? Nej.

Någonting positivt är att Wolves och West Ham har Europa-platser att spela för, och Steven Gerrard kommer givetvis att göra allt i sin makt för att styra ligatiteln mot Merseyside under slutomgången. City hade kunna haft en enklare slutspurt, definitivt, men just nu talar det mesta för att Liverpool kommer att ta en hedrande andraplats i Premier League 21/22.

* * *

Liverpool gör en lysande säsong på alla fronter. De två förlusterna i ligan är så pass få att man kommer ihåg precis vilka matcher det var: West Ham och Leicester. Mot West Ham gick några stora VAR-beslut emot Liverpool, mot Leicester hade man vunnit 99 gånger av 100 men Brendan Rodgers mannar parkerade bussen och fick maxutdelning. Det var sura förluster.

Jag grämer mig dock lite mer åt alla de oavgjorda matcherna mot topplagen. Liverpool har bara spelat oavgjort mot Manchester City, Chelsea och Tottenham i ligaspelet. Det betyder att man tagit 6 av 18 poäng mot de lagen. Det är svagt. En vinst mot City eller en vinst vardera mot Chelsea och Spurs – och dagens tabelläge hade sett helt annorlunda ut.

* * *

Spurs har blivit specialister på att sno poäng av Liverpool och City.

Tack vare sylvassa kontringsspelare – främst Kane och Son – och välorganiserade spelvändningar skapar Spurs chanser mot höga backlinjer. De har desto svårare att föra matcher mot lägre stående backlinjer och kommer förmodligen missa CL-spel nästa säsong, men de har verkligen satt käppar i hjulet för både Klopp och Guardiola den här säsongen.

Jag tror inte att Conte har funnit ett taktiskt kryptonit som gör att just Spurs har lyckats så bra mot LFC och City. Jag tror snarare att han har bättre kontringsspelare till sitt förfogande än sina managerkollegor.

* * *

Mohamed Salah gjorde en fantastisk höst. Våren har inte varit lika trevlig för honom. De makalöst tunga landslagsförlusterna och makalöst tunga spelschemat har satt sina spår i den egyptiska trollkarlen. Han har inte gjort en dålig höst, men inte på världsklassnivå.

Salah gjorde ingen dålig match mot Spurs heller, men med vårformen hade han antagligen blivit matchvinnare med en högklassig indviduell prestation.

Samtidigt kan man inte bortse från att Salah inte har skrivit på ett nytt kontrakt. Vi vet inte om han har för avsikt att spela vidare i Liverpool nästa säsong. Det kommer alltid att finnas ett litet frågetecken kring hans fokus så länge inget nytt kontrakt är påskrivet.

1 kommentar
  1. Kommer ha två titelavgörande situationer i huvudet efter säsongen (om vi nu inte vinner på triss, stryktipset och bingolotto på samma gång och lyckas vinna ligan). Den första är straffmissen av Salah mot Leicester (och alla missade returer på straffen), där hade vi haft 3p om den hade gått in istället för 0 och då varit i ligaledning under stora delar av våren. Den andra är den oförklarligt icke blåsta straffen på Rodri i 91:a minuten mot Everton, där hade City haft -2p på kontot. När till och med domarna i efterhand går ut och beklagar att man gjorde fel…

    Sen finns det ju en del plattmatcher man gärna glömmer (Brighton hemma, WH borta, Brentford borta, Chelsea hemma). Men sen kommer man minnas hur borträknade vi var efter COVID-säsongen och ingen trodde något om oss och nu har vi fortfarande en chans att vinna allt… Själv blir jag nöjd om vi vinner en titel till (helst CL), men vill ju så gärna att vi sniffar till oss en ligatitel igen

Kommentarer är stängda.