Liverpool är på väg in i nästa fas av sin generationsväxling.

Den omtalade och ibland fruktade generationsväxlingen av Liverpools trupp är i högsta grad redan påbörjad. Under de senaste åren har spelare som Konaté, Tsimikas, Jota, Elliott och Jota hämtats in utifrån, medan Kelleher och Jones har lyfts upp från reservlaget.

I sommar kommer föryngringsprocessen att fortsätta. Origi förmodas lämna för spel i AC Milan, Oxlade-Chamberlain kan mycket väl söka sig bort för mer speltid, vilket även kan bli fallet för Minamino och Gomez. Samtidigt har Salah, Mané, Firmino och Keita bara ett år kvar på sina kontrakt, och det är oklart om klubben kommer att lyckas nå överenskommelser om nya kontrakt med dem.

36-årige Milner ska ha blivit erbjuden ett nytt kontrakt, men det är oklart om han har för avsikt att stanna eller om han hellre vill avsluta karriären någon annanstans där han har bättre möjligheter till speltid. Klart är i varje fall att Klopp uppskattar Milner, som är en ledare i gruppen och en god förebild för de yngre spelarna.

* * *

Massvis av spelare ryktas till Liverpool. Föga överraskande för oss som har hängt med i silly-snurran under ett antal år. I vissa transferfönstret har antalet spelarrykten kommit upp till över hundratalet.

Just nu sticker tre rykten ut rejält:

Fabio Carvalho, 19 år, Fulham. Kommentarer är förmodligen överflödiga, då massvis med läckta uppgifter gör gällande att Carvalho är klar för Liverpool. Trots att Fulham är klara för PL-spel nästa säsong och att de säkerligen skulle kunna ge tonåringen vissa garantier om fortsatt speltid väntar spel i LFC. Det är svårt att se någonting negativt med den här värvningen, särskilt eftersom han är ’homegrown’. I bästa fall kan Carvalho utvecklas till en världsklasspelare under Klopp, i värsta fall kommer han knappt platsa men då får man förmodligen pengarna tillbaka ändå från en potentiell köpare eftersom han redan har visat att han kan leverera i ett Championship-topplag. Win-win.

Calvin Ramsay, 18 år, Aberdeen. Enligt pålitlige Dom King och flera andra källor har Liverpool steppat upp sitt intresse för Ramsey. Den offensiva högerbacken har erbjudanden från flera andra klubbar, inklusive Leeds, man ska föredra en flytt till LFC trots mindre chanser till speltid på kort sikt. King hävdar att prislappen kommer att ligga på omkring £4m. Det är naturligtvis inte småpengar för gemene man, men för en storklubb i dagens fotbollsklimat är det inte mycket. Min gissning är att Liverpool kommer att lyckas sälja Neco Williams för mer än inköpspriset för Ramsey. Det vore nog bra flyttar för alla tre parter. Win-win-win.

Aurélien Tchouaméni, 22 år, Monaco. Succéspelaren jagas av massvis med klubbar, men franska medier rapporterar att Liverpool och Real Madrid ligger bäst till för att signa Tchouaméni. Han är främst en defensiv spelare som vinner massvis med närkamper och har fantastisk statistik vad gäller bollerövringar, men också en gedigen passningsspelare som visar en växande offensiv uppsida – så sent som häromdagen satte han två distansskott. Tchouaméni ser ut att kunna passa som handen i handsken i Liverpools presspel, och vore en finfin förstärkning till Liverpools mittfält. Detta vore på intet sätt en budgetvärvning; han skulle kosta €50-70m.

* * *

Om spelare som Gomez, Salah etc lämnar kommer vi naturligtvis att få se ersättare värvas.

Italienska medier och GOAL har rapporerat om Liverpools intresse för Gleison Bremer. Den 25-årige brassen har etablerat sig som en av de absolut bästa mittbackar i Serie A, säkerligen den bästa utanför topplagen. Han har till synes perfekta förutsättningar för att prestera i Premier League, men kan givetvis bara bli aktuell om Gomez lämnar. Bremer är fysiskt stark, initiativrik med bollen och modig i sitt spel.

Kanske är intresset för Ramsey och det påstådda intresset för Bremer ett tecken på att Gomez är på väg bort? Just nu är Gomez backup på både mitt- och högerbackspositionen, och rimligtvis borde Klopp vilja satsa på Ramsey som Trent-backup om skotten köps in.