* Statistiken är hämtad från Sky Sports

* * *

Matchreferat:

Det var en mycket viktig match som väntade under tisdagskvällen på Anfield. Vid vinst skulle Liverpool kliva upp endast en poäng bakom Spurs i kampen om fjärdeplatsen och det var därför ytterst viktigt för de röda att kliva fram och visa vart skåpet skulle stå efter en svag insats i helgens derby.

Den första halvleken bjöd verkligen upp till dans med ett spel som böljade fram och tillbaka och där framförallt Liverpool var det laget som skapade de hetaste chanserna. Sturridge, Ibe, Markovic, Moreno…det var många som hade fina lägen och till slut fick man också in ledningsmålet genom Lazar Markovic efter ett ganska tamt avslut som studsade förbi Hugo Lloris fingrar. Tottenham skulle dock svara genom formtoppade Harry Kane efter att Liverpoolförsvaret agerat passivt och Mamadou Sakho halkat på ett bananskal i straffområdet. Fri med Mignolet gjorde Kane naturligtvis inga misstag och det var kvitterat. Resten av halvleken fortsattes dock att domineras av de röda och både Moreno på vänsterkanten och Jordon Ibe på högerkanten hade stundtals lekstuga med Dier respektive Rose, men något mer mål blev det inte och det stod därför 1-1 i halvtid.

Andra halvleken startade något mer trevande från Liverpools sida och det var Tottenham som tryckte på för ett ledningsmål. Men efter att Daniel Sturridge fått tag i bollen i straffområdet och blivit fälld av ett utsträckt Danny Rose-ben så vart det straff, och på den gjorde kapten Gerrard naturligtvis inga misstag, 2-1 Liverpool i den 53:e minuten. Hemmalaget fortsatte efter detta att spela bra och Spurs hade egentligen inget att komma med förrän Gerrard varit framme med en glidtackling, klockrent på boll tänkte nog de flesta, men icke Phil Dowd som tog pipan i min och blåste frispark i farligt läge. På den efterföljande frisparken drog man iväg ett skott som Simon Mignolet räddade bollen åt sidan där en framrusande (och offsidestående!?) Harry Kane fanns och kunde passa in bollen till Moussa Dembele som bara behövde låta sig träffas i bröstet och raka in 2-2. Mignolet vart efter målet skogstokig på linjedomaren som inte vinkade offside, men målet stod och Liverpool var återigen tillbaka på ruta ett.

Tempot sjönk avsevärt efter målet och det märktes att Spurs var nöjda med poängen samtidigt som Liverpool kände sig nere efter att ha sumpat ännu en ledning. Men Brendan Rodgers skulle skaka liv i matchen igen genom att byta in Dejan Lovren istället för Gerrard, Adam Lallana istället för en alltmer trött Markovic och sist men inte minst Mario Balotelli. Bytet av Lovren såg till att Emre Can flyttades upp på mittfältet och det var han som till en början fick igång loket på hemmalaget. Efter ett par fina soloraider från egen planhalva långt in på Spurs dito så skapade han lite energi i laget som började flytta fram positionerna något. Det var därför inte helt orättvist när Jordon Ibe fick bollen, passade förbi två motståndare med en utsökt pass fram mot Lallana som med sitt inlägg hittade fram till en fri Mario Balotelli som på sitt speciella vis kunde fira 3-2 och ytterligare en ledning.

Efter målet kontrollerade Liverpool tillställningen genom att slösa bort tid strategisk och nicka bort alla Spurs försök att lyfta in bollen i straffområdet. Martin Skrtel och Mamadou Sakho jobbade heroiskt för att hålla undan med segern och så blev det. 3-2 till Liverpool efter två matchavgörande byten av Brendan Rodgers. Man har nu rejält häng på tredjeplatsen även fast både Southampton och Man United spelar imorgon onsdag. Vi tar dock med oss tre poäng och en riktigt fin insats från de rödas sida. Cmon!

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Stod för ett par riktigt fina räddningar av högsta kvalitet och var givetvis chanslös på både Kane’s friläge och Spurs offsidemål. Fin match igen av belgaren trots två insläppta.

Can – En av matchens stora giganter. Oerhört trygg med bollen och levererade även i slutet av matchen när han fick flytta upp på mittfältet. Börjar bli en stor favorit på Anfield.

Skrtel – Ser ut att trivas i sin roll som central mittback i trebackslinjen och övertygade återigen med bra positionsspel framförallt.

Sakho – Olycklig vid båda baklängesmålen, det var han som halkade vid 1-1 och även spelade Kane onside vid 2-2 (enligt linjedomaren iaf), men det gick ju vägen ändå den här gången.

Moreno – En av matchens bästa spelare. Otrolig energi, bra på att täcka boll och hade även många fina passningskombinationer med sina medspelare. Hade även några fina avslut. På uppgång!

Gerrard(68) – Gjorde en helt okej match på mittfältet där han stundtals var bra och stundtals dålig på att pressa Spurs-mittfältet till misstag. Straffen stensäker. Gick av på grund av problem med en baksida.

Henderson – Precis som Gerrard blandade han något i defensiven.

Markovic(79) – Gjorde mål! Lite turligt kanske, men skjuter man inte så blir det inte mål. Hade bra fart matchen igenom och fungerade bra med Jordon Ibe till höger. Orken tröt i andra halvlek och han blev sedermera utbytt.

Coutinho – Hade kanske inte sin mest livliga kväll, men sprang mycket och väl i defensiven för att sätta press.

Ibe – Hade övertag på Rose matchen igenom och gjorde ytterligare en insats av högsta kvalité. I högsta grad inblandad i vinstmålet dessutom och därför är han min man of the match.

Sturridge(74) – Lite ringrostig och lite försiktig i sin acceleration. Trots detta skapade han en straff, passade fram Markovic till 1-0 och hade en klack i stolpen. Helt okej för att vara ringrostig.

Inhoppare:

Lovren(68) – Gjorde sin första match på väldigt länge och agerade på ett bra sätt under de dryga 20 minuterna han fanns på planen.

Balotelli(74) – Matchvinnare! Riktigt skönt att se det lossna till slut för Super Mario och tajmingen kunde inte varit bättre…

Lallana(79) – Brendan Rodgers andra matchavgörande byte. Briljant passning fram till Balotelli. Kul!