Matchen mot Arsenal på Emirates var jobbig att titta på, det kändes hela tiden som att det var nära att hända något och matchen höll ett högt tempo, ett tempo som bitvis kändes även spelarna övermäktigt. Det oavgjorda resultatet får nog ses som rättvist sett till hur matchen artade sig, men det är inget snack om att vi hade chanser till att vinna matchen och då vi dessutom fick ett mål felaktigt bortdömt känns det mer som två förlorade poäng än en vunnen. Vi hade dock lika gärna kunnat lämna matchen som förlorare, jag är övertygad om att vi hade gjort det om vi inte haft vår mittbacksrese. För om det var någon som glänste i matchen var det Virgil van Dijk.

Det är snart ett år sedan han skrev på för oss och man kunde redan tidigt se att holländaren skulle bli en stor tillgång. Övergångssumman var enorm, i största laget enligt många, men jag tror inte att någon som såg matchen mot Arsenal ifrågasätter summan idag. Van Dijk var en bjässe i luftrummet, vann allt och såg till att det inte var någon idé för londonlaget att försöka hota den vägen. Samtidigt visade han också prov på en följsamhet i försvarsspelet som höll allra yppersta världsklass, sättet han vann bollen av en en Mkhitaryan på väg mot ett friläge var otroligt imponerande. Han behövde inte försöka sig på en svår brytning och riskera straff, han klev in med kroppen, visade styrka och hade snart sett till att vi hade bollen under kontroll. Insatsen borde ha krönts med ett mål eller två, med lite bättre riktning i avsluten hade han blivit matchvinnare. Det är väl egentligen när det kommer till den offensiva delen i spelet som han inte når upp till Hyypiäs nivå, åtminstone hittills. Finländaren var ett vapen framåt och gjorde flertalet viktiga mål för oss under sin tid i klubben. Van Dijk har ännu inte lagt så många mål till sitt konto, men det tror jag är något som kommer med tiden.

Annars är det tillbaka till Hyypiäs och Carraghers storhetstid som man får backa för att hitta den defensiva kvalitet som van Dijk besitter. Visst kunde både Agger och Skrtel glänsa i enstaka matcher, men sällan över en längre tid. Även Dejan Lovren har gjort matcher då han framstått som en stor spelare, men inte heller där har det funnits en kontinuitet i prestationerna. Om man bortser från straffen som van Dijk orsakade mot City har hans säsong hittills varit snudd på felfri, något som nästan hamnat i skymundan, då fokus ofta riktats mot holländarens partner. Joe Gomez har imponerat och fått välförtjänta rubriker, Lovren är alltid under lupp när han spelar, men även han har gjort det bra när han fått chansen. Att Virgil van Dijk startar och är den som leder backlinjen är något som man börjat tagit för givet, precis som att han gör det han ska på allra bästa sätt. I spelaromdömena står det oftast om van Dijk att han är snudd på felfri, som vanligt, hans standardnivå är att inte göra något fel. Igår fick dock van Dijk visa hur bra han är när motståndet sätter press, ju bättre motståndet är, desto bättre blir han. Liverpool innan van Dijk hade inte fått med sig några poäng hem från Emirates, men det försvarsspel som byggts upp med hjälp av vår nye ledare faller inte ihop under press, de håller ihop. Backlinjen är vår bäst fungerande lagdel den här säsongen och den har lagt grunden till att vi fortfarande är obesegrade. Vi har råd att hacka i offensiven under perioder, då vi kan lita till att det inte blir några onödiga baklängesmål och den viktigaste byggstenen i det är Virgil van Dijk.

Vi skulle dock haft två godkända mål igår, att Manés mål inte blev godkänt var direkt felaktigt av matchens rättsskipare och det blir mer och mer tydligt att även Premier League behöver införa VAR. Spelet går så snabbt, marginalerna är små, men betyder så oerhört mycket. Skillnaden mellan en poäng och tre kan vara helt avgörande, speciellt i en liga där det inte finns utrymme för några snedsteg om man ska ha en chans på titeln. Nu är det inte säkert att vi hade vunnit matchen om målet blivit godkänt, men att få en ledning att spela på i en tuff bortamatch är såklart en stor fördel. Några timmar tidigare kunde vi se hur en Cardiff-försvarare räddade en boll från att gå in i mål med hjälp av armen, utan att domarna hann med att se. Nu vann Leicester den matchen ändå, men om Cardiff fått med med sig poäng tack vare den räddningen hade det givit dem en felaktig fördel i en bottenstrid som är värd hur mycket pengar som helst. Man brukar säga att felbeslut av domarna jämnar ut sig över en säsong och kanske är det så, men om man använde sig av VAR hade man inte behövt bekymra sig. Att offsideregeln i sig är konstig är inte så mycket att göra åt. Jag kan personligen tycka att det borde vara offside på Mané, då han skaffar sig en enorm fördel genom sin löpning, men som regeln är skriven ska det vara mål och det är ju det som ska gälla. Jag tror inte domarnivån i PL är sämre nu än den varit tidigare, det är spelet som går snabbare, marginalerna som blir mindre, spelarna som blir smartare. Den mänskliga faktorn har varit något som jag uppskattat kring fotbollen tidigare, att det kan bli fel i besluten från domarna ibland, men det är nog dags att hjälpa dem lite på vägen mot de rätta besluten.

Det är irriterande att man inte kan få känna sig helt nöjd med ett kryss på Emirates, men tyvärr är det så att City inte kommer att tappa speciellt många poäng och ska vi ha en rimlig chans att konkurrera om ligatiteln behöver vi nog egentligen vinna de här matcherna. Nu har vi dock mött tre toppkonkurrenter på bortaplan, med fem inspelade poäng som facit, det är väldigt bra, frågan är om det är tillräckligt bra för att få lyfta bucklan när ligan summeras?