En gång för inte så länge sedan var Nathaniel Clyne förmodligen Liverpools mest pålitliga spelare. Laget var ojämnt och många andra spelare blandade och gav, men Clyne var alltid pålitlig. Han var vår nya Steve Finnan, en högerback som vi alltid kunde lita på.

Det senaste året har varit väldigt tufft för Clyne. Transfermarkts skadehistorik visar att han missade spel från mitten av juli 2017 till slutet av mars 2018. Det är en avsevärd skadefrånvaro som kan sänka nivån för vilken spelare som helst.

Jag är osäker på om Clyne verkligen har blivit sämre. Han har gjort gedigna insatser också efter ryggskadan. Placeringssäker, trygg, låg felprocent i passningsspelet. Trots detta är han inte nära mer speltid. Min uppfattning är att den uteblivna speltiden uteslutande beror på att konkurrensen har blivit mycket hårdare.

Det är häftigt hur konkurrensen har blivit hårdare utan att Liverpool har köpt in en ny högerback. Istället har Trent Alexander-Arnold gått från klarhet till klarhet. Detsamma gäller Joe Gomez. Även om Gomez har varit bäst som mittback, verkar Klopp numera föredra honom framför Clyne också på högerbackspositionen när Alexander-Arnold vilas. Därmed har Liverpool två engelsmän som går före Clyne – tänk vilken scenförändring mot innan skadefrånvaron – då åtminstone vissa LFC-fans argumenterade för att Clyne var Englands bästa högerback.

Clyne har, dessvärre för hans del, tappat sin plats permanent. Det finns ingen realistisk möjlighet för honom att konkurrera ut i synnerhet TAA på sikt. Han skulle kunna bli förste backup om Gomez cementeras till mittbackspositionen, men vill han verkligen slösa bort sin bästa år som fotbollsspelare på Liverpools bänk, om ens det?

Om ingenting utförutsett inträffar, typ att TAA skulle råka ut för en allvarlig knäskada, antar jag att Clyne söker sig bort i januari. Han kollar säkert på Danny Ings framfart i Southampton och ser sig själv göra någonting liknande. Han förtjänar att spela ordinarie i Premier League, men i Liverpool är han som sagt inte längre tillräckligt bra för att ta en startplats. Ska vi säga £15 miljoner i januari?

1 kommentar
  1. Är tämligen säker på att Clyne rör på sig i januari, han är alldeles för bra för att vara 3:de backup. Sen så har vi ju även juniorer som verkar vara på framfart på högerbacken och på det en Fabinho som spelar högerback i landslaget och gör det med bravur.

    Dock så skulle det inte skada att ta in en ung talang som man kan ha bakom TAA och Gomez, för vi vet ju att TAA har en del kvar till att vara helt cementerad där. Speciellt tydligt blev det några matcher förra säsongen och även i lördags att lagen överbelastar vår högerkant för att skapa lägen. Utd gjorde det med succé på Old Trafford och lyckades göra två mål på TAA’s kant, Arsenal gjorde likadant och skapade sin kvittering därifrån. Även CP gjorde sitt mål genom att lägga varenda långt uppspel på vår högerkant.

Kommentarer är stängda.