Liverpools absoluta målsättning är att finnas bland de fyra första i Premier Leagues tabell när säsongen är färdigspelad. Varför klubben har den målsättningen vet alla. Och nej, det är inte för att Rodgers vill åka ut mot Basel i nästa säsong CL-gruppspel…

För att komma topp fyra måste Liverpool göra en bra säsong, men det skulle onekligen underlätta om några av konkurrenterna misslyckades. Jag ska göra ett tappert försök att försöka gå igenom konkurrenterna om CL-platserna och göra någon slags bedömning hur vida de kan misslyckas eller inte.

* * *

Chelsea:

Chelsea har bara tagit 1 poäng på de inledande 2 matcherna. Mourinho har redan skapat turbulens. Att öppet kritisera lagläkarna var enligt min mening lika korkat som oetiskt, och det var olikt Mourinho. Jag kan inte tänka mig att Mourinhos käbbel med Eva Carneiro kan leda till någonting positivt för Chelsea. Mourinho brukar vara duktig på att svetsa samman gruppen, men här har han nog gjort ett misstag. Detta interna bråk gynnar inte Chelsea.

Parallellt med Carneiro-käbblet har Mourinho tagit de första konkreta kliven mot att minska Terrys betydelse för laget. Lagkaptenen blev utbytt i halvtid mot City. Jag kan förstå beslutet, då han verkligen såg långsam ut, men hur påverkar det hans relation med Mourinho? Terry kommer inte alltid att ställas mot lika snabba motståndare framöver, det är en sak som är säkert. Lika säkert är det att Chelsea gör enormt ansträngningar för att köpa John Stones; och Terry måste väl ändå vara spelaren som han är tänkt att ersätta? Hur mycket kan en sur Terry förstöra i gruppen?

Trots turbulensen är det svårt att se Chelsea missa CL-platserna. Deras trupp är helt enkelt för bra. Dessutom har Mourinho säkert många rävar bakom öronen. Han är en listig rackare och bör rimligtvis veta hur stormar ska hanteras.

* * *

Manchester City:

Enligt min mening förfogar Pellegrini över ligans bästa trupp tillsammans med Chelsea. Sterling för £50 miljoner var ärligt talat ett riktigt pajasköp (herregud, vilket överpris!) men Otamendi och De Bruyne, som också ser ut att skriva på, är starka nyförvärv. Och framförallt; City hade redan en förbannat bra trupp.

Det säger mycket om Citys trupp att de kunde skeppa både Jovetic och Dzeko utan att det riktigt märks. Truppen kryllar av klasspelare och Otamendis inträde bör rimligtvis innebära att de inte kommer att vara riktigt lika beroende av att Kompany levererar i match efter match. Nej, precis som Chelsea kommer inte City missa CL-platserna. De är helt enkelt för bra. Och somliga tror fortfarande att pengar inte kan köpa framgångar…

* * *

Manchester United:

Jag kan tycka att United gör ett mediokert transferfönster utifrån sina fantastiska ekonomiska förutsättningar (och nu kan de juäven erbjuda nyförvärven CL-spel igen) men samtidigt kan man inte bortse från att de har blivit klart bättre. Darmian är ett jättefint nyförvärv som förstärker båda ytterbackspositionerna, Schneiderlin är hur bra som helst defensivt och Schweinsteiger tillför vinnarskalle & rutin. Mina frågetecken kring Schweinsteiger är dels skadebenägenheten och dels om han och Carrick verkligen kan spela på samma mittfält? Det låter lite långsamt och stabbigt. Kanske räknar van Gaalen iskallt med att en av innermittfältsveteranerna alltid kommer att vara skadad? Då skulle han slippa det angenäma ”problemet” med att behöva välja bort en.

United har fortfarande stora brister, trots alla sina spenderade miljoner. Tänker framförallt på att de Gea var ligans bästa keeper ifjol och räddade många poäng åt laget. Ni som såg Liverpools matcher mot United vet definitivt vad jag menar. Hur ska United kunna ersätta en så bra målvakt? Och varför verkar de aldrig hitta en riktigt bra mittback? Och varför har de inte fler målfarliga spelare i truppen? Och… Pedro hade varit ett välkommet tillskott. Depay är en talang men behöver tid.

Jag tror att United kan floppa. Särskilt om de går till CL. Jag är tveksam till om denna United-upplaga verkligen kommer att kunna slåss på två fronter. Jag tycker att både United och Liverpool är lite av fuskbyggen, men i Uniteds fall är det ännu svårare att begripa i och med deras ekonomiska resurser. Eller så har jag helt enkelt vant mig vid att Rodgers gör märkliga prioriteringar och köp, och har därför byggt upp någon konstig acceptans för det.

* * *

Arsenal:

Wenger har som vanligt inte värvat överdrivet många spelare. Jag tror att det är helt rätt melodi för Arsenal. Betydelsen av ett samspelt lag verkar underskattas av väldigt många. Jag ser fram emot den dagen Liverpool går in i ett transferfönster utan att känna ett behov av att köpa massa nya spelare. Det kommer att ta många omgångar innan Liverpoolspelarna är samspelta med varandra, men Arsenal har inte detta problem. Jag har tyvärr svårt att se hur Arsenal skulle kunna floppa…

… Men Cechs svaga inledning måste ha kommit som en total överraskning för Wenger. Det var ju meningen att Cech skulle vara den säkraste av alla säkra värvningar. En jämn målvakt som kan ligan superbra, som bara inte kunde misslyckas. Cech gör att Arsenal trots allt har en liten flopprisk. Gubben med hjälmen måste rycka upp sig.

4 kommentarer
  1. Efter att ha sett dagens match mellan United och Newcastle ser det ut att stå mellan Liverpool och United om fjärdeplatsen.
    Skall bli spännande att se hur det går för Liverpool mot Arsenal på måndag.

  2. Tror man u är dom vi kommer fajtas med dig om 4 platsen. City, Chelsea o Arsenal känns rätt överlägsna. Vad har man u för anfallare om Rooney går sönder? Hernandez?

Kommentarer är stängda.