Visst är det lite konstigt, att man känna besvikelse över att bara leda tabellen med fem poäng? För det var verkligen min känsla efter matchen mot Leicester, jag tror att jag innerst inne varit mer nöjd om både vi och City hade vunnit, trots att det hade inneburit att ledningen bara var fyra poäng. Oavsett magkänsla sitter vi kvar i förarsätet och vi har tagit oss ur säsongens mest hektiska period som vinnare, för ser man tillbaka på december och januari är det inget snack om att vi skaffat oss en väldigt bra position.

När Rafa Benitez och hans Newcastle skrällde mot City hade vi chansen att rycka lite, vissa röster höjdes om att vi till och med kunde avgöra ligan. Avgöra ligan i januari, med sju poängs ledning? Det är såklart långt ifrån sanningen, vi hade skaffat oss en bättre position, men det här är, som alla vet, ett maraton och det avgör man inte efter halva loppet. Jag tror att det finns en fara med att vi ska måla upp varje match som en final, även om spelarna såklart känner en anspänning inför varje match kan jag få en känsla av att den blir värre om vi ska gå in med den pressen så fort det är ligamatch. Det borde egentligen vara tvärtom, vi borde kunna spela avslappnat. Det är för City varje match har gigantisk betydelse, det är de som inte har råd att tappa några poäng. Nu fanns det såklart många andra saker att skylla på i samband med matchen i onsdags, dålig plan, dålig domare, skador, men jag tyckte också spelarna såg lite spända ut, trots det tidiga målet. Vi kunde inte svara upp efter Leicesters kvittering och det överraskade mig, vi hade inte den där extra växeln som vi tidigare varit så bra på att lägga i. 

Det märks bland oss fans också att det är en ny och nervös position att befinna sig i, i ligaledning med ett försprång som vi alla vet skulle smärta enormt att tappa. För första gången den här säsongen tappar vi poäng mot ett lag som är utanför topp sex och genast börjar ifrågasättandena komma. Byt formation! Varför värvar vi inte? Varför släppte vi Clyne? Hur kan vi kasta in Lallana? Vad gör Matip på planen? Jag känner själv en helt annan nervositet inför matcherna än tidigare under säsongen och reaktionerna kring det som händer på planen blir starkare. När jag egentligen borde lita mer på laget än jag någonsin gjort är det snarare så att jag tvivlar mer än på länge, det är ologiskt att jag i samband med Leicesters kvittering reagerade som att matchen var körd, för det gjorde jag. Jag trodde inte på ett segermål i andra halvlek, men sett till hur Liverpool presterat den här säsongen borde jag ha gjort det. Det är nog bara att ställa sig in på att den här säsongsavslutningen inte kommer att likna något vi varit med om de senaste decennierna, visst har vi varit med i toppstrider tidigare, men vi har aldrig varit laget alla de andra jagat. Man märker på de andra lagens supportrar, på media och även på de andra lagens spelare(ja, Kyle Walker, det är dig jag menar) att det här är vår säsong.

Även om ett kryss mot Leicester kan skapa tvivel måste vi fortsätta att stötta Klopps bygge. Byta formation? Varför ändra på en formation som givit oss ligans bästa defensiv, tillsammans med en sylvass offensiv? Varför värva nu? Klopp har sedan sin ankomst visat att han värvar spelare för att spela en roll över tid, inte för att agera plåster på sår under tre omgångar i februari. Clyne hade säkert startat mot Leicester om han varit kvar, men hade han varit spelaren som gjort skillnad? Har vi inte tidigare ifrågasatt honom just för att han inte är en spelare som gör skillnad? Vill minnas att det höjdes röster i somras om att släppa honom för att satsa på Camacho. Vi hade såklart kunnat spela Jordan Henderson på mittfältet om Clyne varit kvar, men samtidigt är ju vår kapten en av de spelare som får mest kritik för att han inte tillför något i varken offensiv eller speluppbyggnad. Adam Lallana gör nog sin sista säsong i Liverpool, gjorde inget stort inhopp, men den chans vi skapade i slutskedet kom efter att han gjort en djupledslöpning i straffområdet. Matip var med och stängde ner Napoli i den viktigaste matchen vi spelat den här säsongen, så att lita till honom hemma mot Leicester ska inte behöva vara några bekymmer. Vi har många skador i backlinjen nu, det vore konstigt om inte det märktes. Vi startar med olika backlinjer varje match, trots det har vi drygat ut försprånget mot City sedan förlusten på Etihad. För tredje matchen i rad hade vi en mittfältare i backlinjen, det har dessutom varit tre olika mittfältare, trots det har vi tagit sju av nio poäng. Hur frustrerad jag än var när domaren blåste av matchen i onsdags tycker jag att det säger något om styrkan i det här laget.

Även om det såklart är oroande att de skadade spelarna är en bit ifrån att komma tillbaka och CL-slutspelet snart drar igång tycker jag vi ska undvika att dra allt för stora växlar av matchen mot Leicester, förutsättningarna var speciella och alla lag går på plumpar ibland. Spelarna hade en mindre bra dag på jobbet och tappade poäng, att det sker för första gången i omgång 24 tycker jag vi kan förlåta.

Avslutningsvis är det dock en sak som jag känner att jag ifrågasätter å det grövsta, det är träningslägret som vi valde att ha i Dubai. Att fotbollsvärlden inte lägger så stor vikt vid mänskliga rättigheter kommer såklart inte som någon nyhet, vi ska trots allt snart ha ett mästerskap i Qatar, men jag blev väldigt besviken när jag läste att vi skulle bege oss till Förenade Arabemiraten på läger. Även om vi inte skyltat med det i sociala medier har vi varit med och betalat pengar till en kvinnoförtryckande diktatur. Anders Bengtsson pratade väldigt bra om det i det senaste avsnittet av Offsides podcast, har ni inte lyssnat tycker jag ni ska göra det. Personligen hade jag gärna sett att vi valt lite sämre träningsförutsättningar, om vi nu skulle bege oss utomlands. När hemsidan inte skriver om det och spelarna inte lägger upp från det i sociala medier känns det som att även klubben är medveten om det omoraliska att bege sig till landet, kanske är det en sådan gång som man också borde låta bli resan. Kan man inte stå för sitt resmål tycker jag man bör åka någon annanstans. Det här är såklart en fråga man kan vända och vrida på, vilka länder är de moraliskt rätta att besöka? Ska fotbollsklubbar ta hänsyn till politik?

Nåja, vi är top of the league! Även om nerverna är jobbiga att hantera är det här en fantastisk säsong, kryss och läger till trots, nu gäller att på något sätt försöka njuta av resan som fortsätter på måndag. Det lär inte bli mindre nervösa matcher framöver.

3 kommentarer
 1. Det som kommer avgöra ligastriden i slutänden är det laget som hanterar pressen bäst. City vann så sent som förra säsongen och har ett helt lag som är vana vid att vara i just denna situation. I Liverpool har vi några som varit med och vunnit några b-ligor för många år sedan, men annars så är de flesta helt färska gällande dagens situation.

  Har också som du skriver för första gången denna säsong känt en väldig nervösitet när man tittar på matcherna nu efter jul. Kan bero på att vi nu jämfört med innan jul faktiskt leder ligan, men kan också bero på att det ser inte alls lika självklart ut på plan som det gjorde tidigare.

  Vi måste plocka några enklare segrar snart så att vi hittar flytet igen. Vinner vi på måndag samtidigt som City känner pressen från både Spurs och sitt tuffa spelschema så kan det bli en väldigt trevlig vår.

 2. Bra poänger om det sportsliga, man ska ju komma ihåg att vi mötte Leicster också, som snott poäng av flera av våra toppkonkurenter. Inget lingongäng.

  Angående Dubai så känns det som lite hyckleri. Om vi i Sverige kan ge utrymme för den kultur du beskriver fast i än med primitiv form utan att sätta ner foten så ser jag inga större beskymmer med att LFC åker på träningsläger till Dubai där kulturen helt klart ”västifiserats”. Fast du kanske gör det?

 3. Ska klubbar ta ställning till mobbing, trakasserier, sexuella ofredanden, etik/moral? Det självklara svaret är givetvis ja. Varför blir då frågan, precis som uppfostran så ser dagens ungdomar/fans vad deras idoler står för (eller inte står för) och påverkan är större än vad man egentligen tror, både positivt och negativt så därför ska man som offentlig föregå med det bästa man kan.

  Klantigt att boka Dubai men gjort är gjort och lärdomen är rik.

Kommentarer är stängda.