Tre matcher på en vecka, fem matcher på två veckor. Spelschemat är väldigt späckat nu och det ges inte mycket tid till att återhämta sig. Under en sådan period gäller det att försöka utnyttja truppbredden till max, utan att för den delen tappa allt för mycket i slagstyrka. Ser vi tillbaka på den senaste veckan har Klopp hanterat de spelare han har till hands på ett väldigt bra sätt. Det framgår dock mer och mer att det är en spelare som är svårare att flytta på.

Det har varit svårt att förutspå startelvorna den senaste veckan, bortsett från Mignolet har man inte kunnat vara säker på ett endaste namn när det varit dags att offentliggöra vilka spelare som ställts på planen. Mané har vilats, Coutinho har vilats, Salah har vilats, samtidigt har ett relativt oprövat namn som Solanke givits chansen från start. Trots rotationen har poängen ramlat in, bortsett från plumpen hemma mot Chelsea har det blivit idel segrar i ligaspelet och de som tvivlade på Klopp efter matchen mot Tottenham har börjat höras mindre och mindre. Vi har många alternativ där framme och dessutom en Adam Lallana på väg tillbaka, så det ser ljust ut när det kommer till de offensiva positionerna, men frågan är om inte vi har en spelare bland alla där framme som vi ska passa oss lite extra för att få skadad.

I defensiven börjar det att se väldigt tunt ut. Även om vi vann igår är det såklart inte bra att vi i en trebackslinje tvingas spela två spelare som främst är mittfältare. De ställdes inte på så stora prov under matchen, men vi kan nog slå fast att det var tur att det inte var förra helgen, eller för den delen nästa helg, som vi sattes i den här situationen. Försvarsspelet började dock tidigt i matchen mot Brighton, för det var oerhört många gånger som vi erövrade bollen tidigt, vi lät dem aldrig komma upp i planen med bollen och det gjorde att en spelare som Wijnaldum inte behövde ge sig in i speciellt många tuffa närkamper. Först i det effektiva presspelet var, som vanligt Roberto Firmino. Han är verkligen en spelare som går från klarhet till klarhet vår centrala anfallare. När han kom till klubben tyckte jag främst han var en spelare som inte märktes så mycket i spelet, men ändå bidrog med mål och assist. Idag skulle jag säga att han är den allra viktigaste spelaren i laget.

Firmino inleder presspelet, han ger aldrig motståndarna en lugn stund när de väl erövrar bollen, i stället ser han till att en lite dålig mottagning eller en lite slarvig passning av försvarsspelarna blir till en målchans för oss. Det spelar ingen roll om det är minut fem eller minut åttiofem, han tar jobbet oavsett. Hans egenskaper finns inte riktigt hos någon av de andra spelarna i offensiven, det känns verkligen som att det är han som får spelet att klicka. Jag tror att han är det första namnet som Klopp skriver in i startelvan inför en viktig match, att den matchen han vilades var mot Chelsea beror nog mer på urladdningen mot Sevilla än att det passade taktiken. 26 skapade målchanser, flest av alla i laget, fem mål, två assist och dessutom defensiv kugge i de matcher där motståndarna försöker att spela sig upp i planen.

Jag var inne på storheten i Firmino redan i matchen mot Southampton, då han i allra högsta grad bidrog till att Salah kunde fortsätta sitt målskytte, och sedan den matchen har han bara fortsatt att övertyga. I hans sex senaste starter har vi gjort makalösa tjugoen mål, själv har han gjort fem av de målen. Vi har gjort mindre än tre mål en enda gång sedan slutet av oktober, det var mot Chelsea, den enda matchen som Firmino inte spelade. Visst är det så att Chelseas defensiv är den bästa vi mött under perioden också, men det säger ändå någonting att det är just när vår nummer nio vilas som inte målen ramlar in i samma takt. Om vi ska fortsätta att titta på statistiken så är det bara två matcher som Firmino inte startat, vi har inte vunnit någon av dem. Två matcher är såklart lite för få matcher för att dra allt för stora slutsatser, men nog kan man se en tendens.

Mohammed Salah har fått de stora rubrikerna inledningsvis, igår var det Phillipe Coutinho som var namnet på allas läppar och personligen ser jag gärna att det fortsätter så. Risken är annars stor att resten av världen får upp ögonen för hur bra Roberto Firmino verkligen är, nu kan vi i stället jobba på att ge honom ett långt och välbetalt kontrakt och om det kommer en dag då kaptensbindeln ska få en ny ägare skulle jag sätta vår lojale brasse först i kön. Vår mest värdefulle spelare 2017? I mina ögon är det Roberto Firmino.

5 kommentarer
 1. Ja, jag tycker också att Firmino borde ta kaptensbindeln. Av flera anledningar, som du skriver så låter han aldrig motståndarnas försvarare få vila, han jagar konstant, han bör vara en förebild för hela laget. Sen tycker jag att Firmino verkligen är själen för Klopps spelidé, att ha en ledare som visar hur spelet ska spelas kan vara oerhört viktigt. Just nu har vi en väldigt tveksam Henderson som inte riktigt vet vad han sysslar med känns det som, så jag hoppas att det bara är en tidsfråga att han får ta över bindeln.

  En annan som annars bidrar på ett liknande sätt och som är otroligt viktig är ju Adam Lallana. Kommer bli så oerhört trevligt att se när han kommer tillbaka i full form igen.

 2. Håller helt med. Otroligt viktig både för vår defensiv och offensiv. Tänk bara när han blir lite vassare på att avsluta. Då sitter vi på ”nästa” Suarez. Älskar det jobbet han gör genom hela matcherna och är det nån som kan dra med sig de andra så är det firmino. Skulle gärna vilja se Henderson i form igen men frågan är om vi nånsin kommer se den efter hans skador.

  • Mjo, men sen så spelar ju även Hendo på helt fel position. Om vi skulle införskaffa en riktigt DM, så skulle han kunna få spela lite högre upp, och då skulle han nog prestera bättre. Däremot känns det som att det kommer bli svårt ändå att få spela, med tanke på hur bra våra offensiva spelare faktiskt är.

 3. Tack för en härlig krönika. Det är kul att Firmino får den uppskattningen han verkligen förtjänar. Men det är nog så att de som inte ser Firmino varje vecka har svårare att se hans storhet. Vi får hoppas att det fortsätter så. Jag är dock ”orolig” att det blir tydligare för världen inom kort, då jag tror att vi kommer gå rätt långt i CL. Och man då får se Firminos kapacitet på den största scenen.
  Jag skrev en krönika dagen innan deadline day om Firmino. Läs gärna 🙂
  ”Brassefötter och tysk mentalitet”
  https://www.lfc.nu/nyheter/36215/gastkronika-brassefotter-och-tysk-mentalitet

 4. Håller med om att Firmino verkligen tagit plats den senaste tiden. Tidigare var han kanske vår mest ojämna spelare som aldrig hittade någon riktig kontinuitet. Det var den kontinuiteten som saknades för att dom allra största klubbarna skulle rycka i honom. Nu tycker jag han liknar Suarez allt mer för varje match som går, faktiskt. Liknande uppoffrande spelstil.

  Sen vette tusan om han ska ha kaptensbindeln. På planen går det såklart motivera det med bra inställning, men man får inte glömma hans snedsteg med rattfyllan och språkförbistringen. Henderson får mycket skit i sociala medier att han är för dålig för att vara kapten. Men varför måste den bästa spelaren alltid vara kapten? Man kan vara en bra kapten utan att vara bäst.

Kommentarer är stängda.