Nere i Afrika pågår AFCON för fullt. Mohamed Salahs, Sadio Manés och Naby Keitas respektive landslag är mitt inne i gruppspelet där alla tre har goda chanser att gå vidare till slutspelet.

I deras frånvaro kämpar Liverpool vidare i både ligaspelet och olika cuper. I synnerhet Salah och Mané går förstås inte att ersätta rakt av, särskilt då LFC inte har samma bredd som övriga topplag. Laget får en annan identitet utan dessa offensiva titaner, men samtidigt finns väldigt mycket skicklighet kvar och det går definitivt att hitta vägar att vinna matcher.

Mot Arsenal hittade inte Liverpool något sätt att vinna matchen. Den matchen präglades å andra sidan av en vansinnesutvisning (Granit Xhaka, vem annars?) som innebar att Arsenal mer eller mindre tvingades att parkera bussen med 10 man. Om matchen spelats 11 mot 11 hade vi nog fått en annan matchbild, men ett uddlöst LFC hade inte mycket att komma med mot ett välorganiserat Arsenal-försvar.

* *

I dagens match mot Brentford hittade Liverpool däremot vägar att vinna matchen. De 3 nycklarna var:

1) Fasta situationer.  Fasta situationer är en av lagets absoluta styrkor och där har man naturligtvis inte blivit sämre av AFCON-frånvaroavbräcken, även om det förstås är svårare att tvinga fram hörnor utan dem. Trots Brentfords flera storvuxna vikingar i försvaret och ett stort fokus på fasta situationer lyckades Liverpool göra mål i samband vid en hörna. Lagets styrka i luftrummet och skickliga hörnläggare finns på plats även nu. Och då tycker jag faktiskt att hörnorna blir ännu bättre när Tsimikas finns på planen, hans hörnor med vänstern är strået vassare än Robos dito.

2) Inläggsspelet från ytterbackarna. Oxlades nickmål var givetvis skickligt utfört av honom, men möjliggjordes av Robos precisa inlägg. Lagets ytterbackar har lika känsliga inläggsfötter nu som för några veckor sedan. Trent har dock inte hittat toppformen än efter covid, men jag tycker att dagens match var ett steg framåt. Nästa vecka kommer vi nog få se bättre insatser från scousern.

3) Presspelet. Firminos presspel ordnade 3-0-målet. Också detta är någonting som laget är kapabla att utföra även utan Salah & Mané. Även om de är väldigt skickliga där, så är Jota och Oxlade också vassa presspelare.

* * *

Nu står två tuffa bortamatcher på spelschemat; ligacupreturen mot Arsenal samt ligamatch mot Crystal Palace.

Förhoppningsvis blir det match mot Arsenal. Oavsett vilket som kommer till spel vet vi att Xhaka inte kan förstöra matchen den här gången också, det känns befriande.

Crystal Palace har gjort en okej säsong hittills. Spelet kanske har varit bättre än poängskörden, då de parkerar alldeles i mitten av tabellen, men känslan är att Patrick Viera håller på att bygga någonting spännande som kan bli bra med tiden. Det kommer bli intressant att se hur Liverpools höga försvarsspel klarar av den utmaningen.