Luis Suarez

Det är snart dags för ny säsong och man börjar bygga upp förväntningar på laget. Jag minns hur det var för ett år sedan, vi hade tappat vår bästa spelare, fått in en enorm summa pengar och spenderat pengarna på nio nya spelare. Dessa nio spelare har nu haft ett år på sig att visa vad de går för och för många av dem är det här en enormt viktig säsong om de vill ha en framtid i klubben. Första säsongen kan man skylla på anpassningstid, försäsongsskador eller tuff konkurrens, men nu är det dags att ta plats. Jag tänkte att det vore intressant att se var fjolårets nyförvärv står inför den här säsongen:

-Rickie Lambert – Floppade, redan lämnat klubben för att prova lyckan i WBA. Jag har en känsla av att han kommer att göra bra ifrån sig där, men han har inte kvaliteten för att lyckas hos oss och försäljningen var klart befogad.

– Mario Balotelli – Vi kommer aldrig mer att få se honom i en Liverpool-tröja, frågan är bara hur många gånger vi måste låna ut honom innan någon betalar en övergångssumma.

– Javier Manquillo – Kom på lån, ett lån som avbröts under sommaren. Jag blev personligen inte speciellt överraskad att vi skickade tillbaka den unge spanjoren, han satt långt inne i frysboxen under avslutningen av förra säsongen, trots att högerbacksplatsen var extremt svag.

– Divock Origi – Efter ett år ute på lån har han nu fått dra på sig Liverpool-tröjan och han har fått en hel del speltid på försäsongen, men jag har svårt att se att han ska få speciellt mycket speltid när ligan drar igång. Benteke och Sturridge går givetvis före och jag tror att Rodgers kommer att använda Danny Ings mer än Origi. Om Origi får chansen är det oerhört viktigt, för hans del, att han tar den, annars tror jag att det finns en stor risk att han lånas ut för att få speltid och har man en gång kommit in i lånekarusellen är det svårt att komma ur den. Han är fortfarande ung, men han behöver spela för att utvecklas. Det är inget snack om att han har många bra egenskaper, men jag är tveksam till att han kommer göra några bestående intryck hos oss.

– Dejan Lovren – En av förra sommarens stora värvningar, det lades mycket pengar på att få in en ny partner till Martin Skrtel och det var tydligt att Rodgers ville ha in kroaten i mittförsvaret. Att förra säsongen var ett misslyckande har det skrivits spaltmeter om, trots det skulle det förvåna mig om inte Lovren startar bredvid Skrtel i premiären. Nu gäller det verkligen att den forne Southampton-spelaren lyckas och det från start. Han kommer att ha allas blickar mot sig, vid varje misstag kommer det att skrikas efter Sakho och om Lovren inte höjer sig från förra säsongen kommer det att bli många skrik. Om inte Lovren lyckas den här säsongen har jag svårt att se att han inte ersätts nästa sommar, till skillnad från t.ex Balotelli kommer han att få chansen att motbevisa sina belackare, men han har inte råd med fler snedsteg.

– Adam Lallana – Kom för stora pengar från Southampton, fick delar av försäsongen spolierad av en skada och kom aldrig riktigt in i något flyt under föregående säsong. Konkurrensen om platserna i offensiven är tuff, men Lallana måste visa att han förtjänar speltid. Han har sett rapp ut i försäsongsmatcherna, som visserligen varit mot svagt motstånd, men jag tror ändå att han förstår att det här är året han måste lyckas om han inte ska försvinna nästa sommar. I dagsläget tror jag att det är få som har med Lallana i sin förstaelva, gissningsvis ser nog många hellre att en spelare som Ibe ges chansen när öppning ges. Personligen tror jag att Lallana kommer att starta mot Stoke, Rodgers vill nog vänta lite innan han kastar in Firmino från start, och då är det viktigt att förra sommarens offensiva storvärvning visar varför vi satsade på honom. Han har inte råd att missa lika många målchanser som han gjorde under förra säsongen, i år måste han börja samla poäng och det måste han göra direkt när serien sparkar igång. I år finns inga ursäkter, nu är det upp till bevis.

– Emre Can – Den som de flesta såg som den mest lyckade värvningen från förra sommaren, konkurrensen om den utmärkelsen var inte knivskarp, men det är inget snack om att Can gjorde en godkänd debutsäsong. Det ska dock sägas att Can gjorde sina starkaste insatser när vi spelade ett system som jag tror vi kommer att se väldigt lite av under den här säsongen, allt annat än att Rodgers försöker spela ihop en fyrbackslinje vore överraskande och i en sådan ser jag ingen plats för Can. På mittfältet är det trångt, men det är där som Can måste försöka slå sig in. Det vore spännande att se honom som defensiv mittfältare bakom Milner och Henderson, men jag är tveksam till att Rodgers litar på honom i den rollen(om den rollen kommer att finnas). Jag tror att Can kommer få kämpa med en spelare som Joe Allen om speltiden som blir när ordinarie mittfältare inte är i matchdugligt skick eller vilas av andra anledningar. Starterna kommer nog att bli färre den här säsongen, men i stället tror jag att det kommer att bli mer tydligt vilken position som Rodgers ser Can i i framtiden.

– Lazar Markovic – När vi värvade honom läste jag en hel del om honom, jag hade knappt sett honom spela och ville veta mer om vilken spelartyp det var vi hade skaffat oss. De flesta var överens om att det var en blivande storspelare som kommit till klubben, det skrevs till och med att det var tur att vi värvade honom när vi gjorde, för med en säsong till i ryggen hade han varit ett namn för stort för oss för att lyckas få loss. En minst sagt spännande värvning, med andra ord. Nu, ett år senare ställer jag mig mycket tveksam till att Markovic någonsin kommer att hålla en ordinarie plats hos oss. Tittar jag på truppen idag är det många namn som jag tror Rodgers håller före honom och det var redan ifjol tydligt att vår manager inte litade till hans offensiva kvaliteter, de få matcher han gjorde var främst som wingback och det är knappast den position som han ser sin framtid i. Markovic har dock inte råd med ännu en säsong vid sidan av planen, han behöver spela för att utvecklas och jag skulle inte bli förvånad om vi kommer att försöka låna ut honom i januari, förutsatt att han inte övertygad så mycket i cupmatcherna att han kan utmana Firmino, Coutinho, Lallana och Ibe om en plats på planen även i ligaspelet. Det här blir antingen året då Markovic slår igenom eller året då vi börjar leta köpare till nästa sommar.

– Alberto Moreno – Som vi saknat en bra vänsterback de senaste åren och jag var verkligen övertygad om att det här skulle bli en lyckad värvning, han såg ut att ha alla kvaliteter som behövs hos en ytterback. På söndag sparkar en ny säsong igång och enligt rykten i lokala pressen kommer Joe Gomez att starta på Morenos position, trots att han egentligen är mittback. Moreno är vår enda vänsterback, men är trots det inte säker på en plats i startelvan, det säger ganska mycket om spanjorens status. Han kommer att få speltid under säsongen, inget snack om den saken, alternativen på positionen är för få för annat, men han behöver verkligen visa upp en starkare defensiv för att han ska ha en framtid i klubben. Moreno passade perfekt in i spelsystemet då vi använde wingbacks, men i en fyrbackslinje krävs det mer i försvarsspelet och det är där Moreno visat upp brister, Han måste ta chansen när den kommer, han måste bevisa att han klarar av att spela ytterback i PL, annars kan det här vara Morenos sista säsong i klubben.

Tittar man på de nio namnen som kom in under förra sommaren har vi alltså redan räknat ut tre av dem, den som är mest säker på speltid är den spelare som fick utstå mest kritik av alla under förra säsongen, vi har flera spelare som står inför en extremt viktig säsong. I dagsläget är det ingen av förra sommarens värvningar som har en säker framtid i klubben, ingen av dem har visat tillräckligt mycket för att vara säker på en startplats på söndag och det ligger nog ganska mycket prestige i att Lovren och Lallana är de två som är närmast. Borini, Assaidi, Aspas, Alberto, Balotelli, Lambert, Sahin, Manquillo, Moses, Cissokho, listan på spelare som kommit till klubben under Rodgers tid och floppat får inte bli mycket längre, risken är överhängande att fler av förra sommarens köp hamnar på listan och det råder ingen tvekan om att Rodgers kommer att få söka nytt jobb om den här sommarens köp ger liknande utfall. För om det flera av spelarna som måste bevisa sin potential när ligan drar igång gäller samma sak för Rodgers, en till misslyckad värvningssommar vore spiken i kistan för hans tid i klubben.

3 kommentarer
 1. Tomkins law Tomas. Läs om den. Sedan, hur påverkar det laget att

  -Sturridge var skadad i stort sett hela säsongen?
  -Och att vi tappat Premier Leugues bästa spelare på många år?
  -Att vi skulle utmana om PL-titeln och samtidigt kriga i Chamions League?

  • Måste erkänna att jag aldrig hört talas om Tomkins lag, hittade inget på google heller, så berätta gärna vad den innebär.

   Givetvis påverkade Sturridge skada laget negativt, men jag kan inte se att det är en ursäkt för att våra nya spelare ska underprestera eller hållas utanför elvan. När det kommer till europaspel och Suarez-försäljningen så tror jag de två sakerna är de stora anledningarna till att värvningarna gjordes, om Suarez varit kvar och vi bara spelat ligaspel hade säkerligen några av köpen aldrig blivit av. De tre punkterna du tar upp var några av anledningarna till att fjolårssäsongen inte blev lyckad, misslyckade värvningar är en annan.

Kommentarer är stängda.