Senaste nytt

Krönika: Uttåget

Det var verkligen inte mycket som gladde under lördagen, när vi återigen åkte ut alldeles för tidigt ur den prestigefyllda FA-cupen. Svaga insatser på planen och en ny teknik som helt uppenbart inte är redo att användas än, visst är det bra att domsluten blir rätta, men det får inte vara på bekostnad av upplevelsen att se en fotbollsmatch pulsera.

Om vi börjar med det stora samtalsämnet, VAR-tekniken, som vi för första gången fick se Liverpool spela med. Jag tror att det här är en väg vi ofrånkomligen kommer att tvingas gå, det är så små marginaler i fotbollen och mål kan betyda så extremt mycket idag, både när det gäller titlar och inkomster, men det kan inte få se ut som det gjorde igår. Visst, domsluten rättades, men den första halvleken blev så otroligt sönderryckt att matchen aldrig kändes riktigt levande. Domarens roll i fotbollen idag är väldigt utsatt, de granskas enormt och sågas längs med fotknölarna för varje misstag. Filmandet och förstärkandet från spelarna gör det i stort sett omöjligt för dem att gå felfria från matcherna, men kan vi samtidigt förvänta oss att ska gå igenom matcherna utan att ta några felbeslut? VAR-tekniken gör domarens situation mindre utsatt och det är bra. Titlar bör med VAR-tekniken inte avgöras av några tveksamma offsideavblåsningar eller av några felblåsta straffar, det är bra. Men, om det ska ta den tiden som det gjorde igår är det ändå inte värt det. De bästa matcherna är intensiva, pulserande och drar med oss supportrar in i kampen, ett tre minuters avbrott för att kolla en offside skulle vara förödande för en sådan match. Vid tv:n var det extremt frustrerande, jag kan inte ens tänka mig hur segt det måste ha varit att sitta på The Kop under matchen igår och se den ryckas sönder av den ena kameragranskningen efter den andra. Vi kommer inte att komma ifrån videogranskande i framtiden, men jag hoppas de väntar med att prova den igen innan de har ett system som verkligen fungerar. Hockey är fullt av avblåsningar, powerbreaks och timeouts, en kameragranskning där blir mer en naturlig del av spelet. En del av storheten i fotboll är flytet i spelet, det får inte gå förlorat.

Nu var inte videogranskandet det stora problemet i gårdagens match, vi stod för en otroligt svag insats rakt igenom hela laget och det är tydligt att smällen mot Swansea inte skakats av. Visst är Coutinho saknad, men samtidigt gör vi två mål och skapar en straff, det ska räcka för att slå ett lag som WBA. Det räcker dock inte om man inte sitter ihop som ett lag. Den stora skillnaden som jag tycker man kunnat ana under den period där vi hade vår förlustfria svit var att våra lagdelar hängde samman bättre, backlinjen samarbetade, mittfältet deltog i spelet och den offensiva trion hjälpte till i presspelet. Allt det var som bortblåst igår. Att backlinjen inte fungerade som den skulle kan såklart delvis förklaras av att de aldrig tidigare spelat tillsammans, att deras samspel skulle klicka omgående var såklart inte att vänta sig, men bättre än igår måste det kunna vara. Moreno och Alexander-Arnold var båda helt under isen och hjälptes inte av att van Dijk och Matip fortfarande jobbar på att hitta sina roller tillsammans. Det ska dock sägas att hjälpen de fick från mittfältet igår var helt obefintlig, för andra matchen i rad tycker jag att Emre Can brister rejält i sin defensiva mittfältsroll. Jag kan ibland få en känsla av att han lever mer på inställning än på spelförståelse, för dipparna han har när han kommer fel in i matcherna är långt ifrån godkänt. Sen att vi har en spelare som inte vill förlänga kontraktet som kapten stör mig något oerhört, men kaptensrollen verkar uppenbarligen inte vara det den en gång var.

Bristerna i vårt spel igår har vi sett förut, ända sedan Klopp kom in i laget. Försvar som svajar, ett ihåligt mittfält och problem att skapa chanser mot försvar som faller. Men, det sker inte lika ofta den här säsongen, i alla fall inte hittills. Jag tror inte det hade varit någon större skillnad med Coutinho på planen, kanske hade han dragit in i ett långskott, men det är också många gånger som han trampat boll och försökt chippa in inspel på ytor utan att vara i närheten av en lagkamrat. På samma sätt som en spelare varken kan lastas för eller råda bot på försvarsproblemen kommer inte en spelare att vara avgörande för vår offensiv. Vi har i vissa matcher problem med samarbetet mellan lagdelarna, det har blivit bättre, men vi behöver slipa det ännu mer för att inte matcherna av den typen vi fick se igår ska upprepas.

Jag ska inte hänga upp mig för mycket vid reaktionerna på sociala medier, alla reagerar olika vid förluster och alla ser olika på hur man bygger ett lag. Jag kan dock tycka det är lite trist att se hur lågt förtroende för både våra spelare och för Klopp sjunkit under de senaste tio dagarna, det var klackarna i taket efter segern mot City, men det räckte med att en förlust och en tappad ledning för att domedagsstämningen skulle infinna sig igen. Tålamod finns inte i dagens fotboll, man är aldrig bättre än sin senaste halvlek, men innan man sågar lagbygget allt för mycket kan man försöka minnas att vi kliver in i en åttondelsfinal i Champions League för första gången sedan 2010 om ett par veckor, samtidigt som vi har greppet om en fjärdeplats i ligan. Vi ska såklart sträva efter mer, det ska aldrig vara okej att åka ut i fjärde omgången av FA-cupen, det ska aldrig vara okej att förlora med en seriejumbo, men vi kan inte heller låta det överskugga den utvecklingen som vi bevisligen gått igenom sedan Klopp kom. Vi har fortfarande brister, men de visar sig inte lika ofta som förra säsongen, som i sin tur var en stor förbättring jämfört med säsongen innan. Jag vill såklart också se att vi stärker truppen, att vi visar framfötterna på transfermarknaden och att vår elva blir än mer skräckinjagande, men sedan Klopp kom har vi stadigt blivit bättre, kanske inte i det tempo som vi fans önskade, men frågan är om det hade varit möjligt att göra?

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar

  1. Cdouf

    Tack för den här texten!
    Själv har jag inga problem med VAR däremot. Tycker det snarare var spännande och igår så hade vi ju även VAR på vår sida så då kunde man fira lite dessutom.

    Däremot att det typ inte vart något tillägg första halvlek var ganska sjukt.

    2 VAR situationer på typ 5 min plus 2 skadade spelare, blir 4 min.

Laddar...