Senaste nytt

Krönika: Torka tårarna

Det blev ett smärtsamt slut på säsongen igår, matchen i Kiev slutade inte som vi önskade och de bestående minnen som kommer att leva vidare är tårarna. Tårarna hos vår egyptiske kung när han insåg att han inte kunde spela vidare i sin karriärs hittills största match och tårarna hos Loris Karius när han insåg att hans två misstag i allra högsta grad bidrog till att Real Madrid lämnade Ukraina som mästare.

Tomhet kan kännas på olika sätt, jag minns att jag kände någon slags positiv tomhet när vi vann i Istanbul. En häftig resa var över, vi stod där som vinnare och alla känslor flög genom kroppen, men där fanns också en tomhet över att den där resan var över. Tomhet var den dominerande känslan även igår, visst var jag både ledsen och besviken över att matchen blev som den blev. Att Ramos, avsiktligt eller oavsiktligt, skadade Salah och totalt ändrade matchbilden. Att Karius huvud inte var med honom när han gav bort ett ledningsmål. Men även en känsla av tomhet över att säsongen var slut och att den fick sluta på ett sätt som var ovärdigt. Mohammed Salah har gjort en helt makalös säsong, han har fått ta emot så många priser att han knappt själv kan ha koll på alla, han förtjänade något bättre än det här. Efter att i stort sett varit skadefri sedan han kom till oss får han kliva av finalen med en skada i en kroppsdel som han knappt behöver för att spela fotboll, han måste ha haft massvis av energi kvar i sina ben, men stoppas av en axel. Han hade förtjänat att spela nittio minuter, att få chansen att sätta en extra guldkant på den här säsongen, men så blev det inte. Jag har full förståelse för de tårar som rann längs hans kinder igår, med några veckor kvar till det VM han själv tagit sitt Egypten till måste även rädslan för att missa den festen snurrat i hans huvud. Ett oerhört tråkigt slut på säsongen för Salah. Jag håller alla tummar för att han hinner bli frisk till VM, de senaste rapporterna tyder på det, och att han där får en chans att ta revansch på Sergio Ramos. Jag har läst flera hyllningar av Ramos, att det är just hans vilja att göra allt för att vinna som gör att han står som med bucklan i famnen och vi får se på när han lyfter den. Men, om det i att göra allt för att vinna innefattar att man skadar spelare så känner jag mig ganska nöjd med att vara tvåa.

Loris Karius har en speciell säsong bakom sig, efter att mestadels spelat i gruppspelet av Champions League fick han chansen att ta över platsen som förstemålvakt i Liverpool. Han har gjort det bra tysken, han har bjudit på några avgörande räddningar och har växt mer och mer för varje match som gått. Säsongen skulle inte sluta på det här sättet, inte med att man fick läsa supportrar på sociala medier som ville sparka ut honom med huvudet före. Salahs tårar var smärtsamma att se, men någonstans var det än värre att se det som Karius gick igenom efter slutsignalen igår. Jag tror och hoppas att han får allt stöd han förtjänar. Pelle skrev bra om det här redan några timmar efter slutsignalen igår, så jag tänker inte gå in på det mer. Det ska dock sägas att jag inte tror att Klopps syn på målvaktssituationen förändrades av Karius ingripanden igår, han vet bättre än att döma spelare för en dålig insats. Misstagen som gjordes igår var speciella, det var konstiga beslut, det andra gissningsvis en konsekvens av det första. Jag tror inte att det kommer vara något återkommande problem med Karius att han kastar bollar på motståndare eller släpper in skott från halva planen. Frågan är dock om han kan återhämta sig mentalt efter den här smällen? Jag tror att Klopp kommer försöka få in ett riktigt starkt målvaktsnamn i sommar, men jag tror inte att han känner någon panik. Han kommer minnas de bra sakerna också, som räddningen mot Newcastle, tio hållna nollor och det faktum att han faktiskt inte gjort ett enda misstag i ligan som lett till ett baklängesmål. Personligen skulle jag inte ha något emot en värvning av ett etablerat namn till målvaktsposten, men om Klopp litar på Karius till nästa säsong kommer jag att stå bakom beslutet.

Om man ska försöka se nyktert på vår CL-resa så finns det alla anledningar för både Karius och Salah att torka sina tårar, båda är längre fram i sina karriärer idag än de var när vi sparkade igång kvalmatchen mot Hoffenheim. De har båda varit med och tagit oss till en sensationell final. Marginalerna var emot oss igår, vi förlorade vår största match på elva år. Men vi var där. Vi fick ta del av jippot som en Champions League-final är. Vi fick se hur långt de stora lagen är villiga att gå för att lyfta bucklan. Som lag har vi tagit enorma steg under den här säsongen. Historieboken kommer att visa en fjärdeplats och en säsong utan titlar, men handen på hjärtat, tycker ni att det känns som en sådan säsong? Även om vi inte får någon pokal att ställa in i skåpet har vi många vinster att fira. Jürgen Klopp, som för övrigt också vissa supportrar ville sparka ut med huvudet före för några månader sedan, har gjort oss till ett lag som är mycket enkelt att älska. Han har fått spelare att lyfta sig till nya nivåer och jag vågar lova att vi under den här säsongen ökat vår fanskara rejält. Trent Alexander-Arnold(kan man sätta sån press på en tonåring?), Andy Robertson(vad är det för ambition att värva spelare från Hull?), Dejan Lovren(hur kan man spela med en sådan säkerhetsrisk?), James Milner(hur kan man ha en spelare med som inte bidrar med kreativitet?), Jordan Henderson(hur kan en så vek spelare vara kapten?), Alex Oxlade-Chamberlain(hur kan vi betala så mycket för en spelare som inte platsar i Arsenal?), alla har de med Klopps hjälp motbevisat tvivlare under säsongen och varit med och bidragit till att ta oss till finalen.

Vi går nu mot en Silly season där vi redan har klart med en viktig beståndsdel i Naby Keita, vi gör det med imponerande europaresa i minnet, vi gör det med ett rykte om oss att spela en underhållande och rolig fotboll. Många av våra konkurrenter, Arsenal, United, Chelsea, jobbar med sin identitet, Klopp har med all önskvärd tydlighet etsat in en identitet i det här laget som jag tycker mycket om. Vi är ett lag, vinner som ett lag, förlorar som ett lag. Vi ger allt, spelar vår fotboll. Vi stressar inte fram ett lag, vi bygger över tid. Vi blir bättre och bättre hela tiden. När andra lag har tränare som hänger ut spelare som inte presterar, har vi en tränare som pratar om hur otroligt bra våra truppspelare är. Min känsla är att alla i dagens Liverpool känner sig önskade, sådan leder till framgångar. Nästa år kommer vi att vara bättre, oavsett om vi har värvat en ny målvakt eller ger Loris Karius ytterligare förtroende.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

15 Kommentarer

 1. 1892

  Att hålla på och hota och jävlas efter en match är så klart fullständigt huvudlöst och förtjänar inget annat än avsky. Det är dock en helt annan diskussion än huruvida Karius bör vara vår förstemålvakt eller inte. Vi kan alla konstatera att Karius spelat upp sig och varit bra under våren. Men frågan är om det räcker att vara bra? Han har så klart utvecklingspotential, eftersom han fortfarande är ganska ung, men för att vi ska ta nästa steg så behöver vi inte ha en ok målvakt (som Karius är) utan en målvakt som håller sig på den översta hyllan. Där kommer kanske Karius att befinna sig om några år, fast han kommer inte att vara där redan nästa säsong. Jag skulle gärna se en utlåning av honom, för att se hur han utvecklas, och eventuellt plocka tillbaka honom om det går åt rätt håll för honom. Att vi behöver en riktig klassmålvakt är istället ett absolut måste. Om det sedan blir Romas keeper, eller Atleticos eller Milans vet jag inte, men vi måste ha in en riktigt bra keeper.

  1. pelle2x

   1892: Ja, om Karius ska bli kvar som etta eller inte är en annan diskussion. Tror Kristian är inne på rätt spår när man jämför backlinjen mer eller utan van Dijk – det skulle bli en likadan ansiktslyftning bakom backlinjen om man fick in en världsklasskeeper.

 2. Pär

  Måste ändå säga att jag skäms lite över att vara Liverpool supporter en sån här dag. Visst, Karius hade definitivt inte sin bästa match vilket var synd med tanke på vilket match det var, men att hänga ut honom totalt och vilja skjuta honom på plats är fan inte ok. Hur ledsen än alla griniga supportrar må vara så kan ni ta eran sorg ggr 1000 så får ni det Karius känner. Inte så att han ville göra dessa misstag eller det är kanske det alla tror. Skärpning av supportrarna nu för det är nu Karius behöver stöd som mest.

  1. Kristian

   Tyvärr finns det alltid rötägg bland alla fans, unga dumma eller gamla idioter som inte fattar värdet av att alltid stå upp för sina spelare vad som än händer. Karius kommer ha stöd i truppen, det har man redan sett. Många fans står bakom honom, bara några rötägg som sticker ut.

   Men tyvärr för Karius del så belyste detta verkligen vårt behov av att ta in en riktigt världsklass till målis. Vi har inte haft en riktigt bra målis så länge jag kommer ihåg, Reina är väl det närmaste vi har kommit en världsklass, men även han hade sina brister i framför allt luftspelet. Ser man hos våra närmaste konkurrenter så har vi klart sämst målvaktsuppsättning, i vissa av lagen så är till och med andremålvakten bättre än vår förstamålis.

   Karius är dock fortfarande ung och jag tycker att han fortsatt kan fungera som vår backup och som cup-målvakt, men vi måste ta in en Allison, Donnarumma, Oblak eller Butland som stabiliserar målvaktsspelet. Se ju vilken jäkla skillnad det blev med Virgil i backlinjen, kan vi få en liknande utväxling med en världsmålvakt så är vi inte långt ifrån toppen.

  2. Kingpin

   Kan bara hålla med dig Pär.
   Blir både gråtfärdig och förbannad när jag läser om att Karius och hans familj har blivit mordhotad. Det är en sjuk värld vi lever i! Vissa förtjänar inte att få kalla sig för ”fans”.

   Diskussionen om en ny målvakt verkar pågå överallt.
   Å ena sidan har vi Karius som innan misstagen spelat upp sig och hållit en bra nivå. Dessutom jobbar han flera bra räddningar under CL finalen också.
   Men å andra sidan känns det som vi skulle behöva ha en ännu bättre målvakt för att ta oss hela vägen till den absoluta världstoppen för där är vi inte riktigt än.
   Jag tror att om vi plockar in en ny målvakt (Allison och Donnarumma verkar vara de hetaste namnen) så säljs Karius. Finns ingen anledning att ha en så pass bra målvakt som andramålvakt när han är i en ålder då han behöver ha speltid. Tror vi kommer landa en ny målvakt, Karius och Mignolet säljs och Danny Ward blir ny andramålvakt.
   Frågan är vem av Allison och Donnurumma som vi vill ha? En färdig spelare eller en spelare som antagligen är lite bättre än Karius men har en lång utveckling framför sig och det kan bli ett mellanår innan han etablerar sig. Jag hoppas på Donnurumma. Tror han kan göra en resa likt De Gea men förhoppningsvis gör han en bättre första säsong. 🙂

  3. pelle2x

   Kingpin: Klart det är förjävligt med idioter som hotar spelare, men tycker det är värt att betona att det är ytterst få i supporterskaran som gör det. Det som jag läst på sociala medier är ett överväldigande stöd till Karius.

  4. Faint

   Kristian – Tycker verkligen inte Arsenal och Tottenham har bättre målvakt än Liverpool. Cech är en sämre målavkt och Lloris är ju bra mycket mer misstagsbenägen än Karius och Mignolet sammanlagt och är inte direkt en lysande shot stopper.
   Går att diskutera om Courtois också som inte har varit någon större hjälp för Chelsea i jakten på CL spel. Han är riktigt bra i luften och har en bra täckning i målet tack vare sin storlek. Är dock urusel med fötterna och inte den snabbaste keepern direkt. En bra målvakt men inte mer än så.

   Sen vill jag verkligen veta vilken andramålvakt skulle vara bättre än Karius, det är bara BS.

  5. Kristian

   Faint: Skulle bra mycket hellre ställa Lloris eller Chech i målet än Karius/ Mignolet. Curtois är en världsmålvakt, som haft en lite mer human säsong (men det har ju hela Chelsea). Ederson och DDG är förmodligen ligans bästa målvakter, så där ligger vi verkligen i lä. Sen så kan jag även tycka att Romero, Ospina och Bravo är bättre eller i alla fall samma nivå som Karius/ Mignolet. Men det är ju som sagt min synvinkel på det hela.

  6. pelle2x

   Kristian: Ja, det är väl tveksamt om någon utöver en liten skara Liverpool-supportrar anser att Karius är lika bra som Lloris (och ännu färre som tycker att han är bättre än Lloris).

  7. Faint

   Kristian och pelle2x – Vad är det största klagomålet ni har på Karius och Mignolet? Misstagsbenägna, eller hur?

   2017/18 Premier League Seasons
   Errors leading to goal:
   1. Petr Cech – 6
   2. Asmir Begovic – 5
   -. Hugo Lloris – 5
   0. Loris Karius – 0

   Undra hur ni skulle reagera om Cech och Lloris hade stått i Liverpools mål. Tror inte det hade låtit likadant med att Lloris är otroligt mycket bättre än Karius. Lloris har också BARA 5 mer hållna nollor i PL trotts att han har spelat en halv säsong mer.
   Karius och Lloris har ungefär samma räddningsprocent med 69%(Karius) och 71%(Lloris).
   Hur OFANTLIGT mycket bättre är Lloris egentligen.

   Varken Romero, Ospina och verkligen inte Bravo är bättre än Karius. Lägg ner.

  8. pelle2x

   Faint: Vilka är de största styrkorna som du ser hos Mignolet & Karius? Vad är utmärkande för dessa målvakter som gör att de är värda att satsa vidare på? Varför finns det ingen förutom en liten skara LFC-supportrar som tycker att Karius och Mignolet är på samma nivå som Lloris? Tvivlar på att någon målvaktstränare i världen skulle välja Karius eller Migs före Lloris.

   Största klagomålet på Migs och Karius är att de helt saknar någonting utöver det vanliga. De är duktiga på att rädda skott, vilket man förväntar sig av en målvakt på PL-nivå, men de har inte mycket att hämta i varken luftrummet eller spelet med fötterna. De saknar även pondus och utstrålning som kan höja säkerhetskänslan inom laget. En utespelare som varit lika begränsad i sitt spel hade aldrig varit startspelare i Liverpool, precis som varken Migs eller Karius kommer vara nästa säsong.

  9. Kristian

   Faint: Misstagsbenägna är bara en del av det, osäkerhet är en annan, många felbeslut är en tredje, misslyckas att sprida lugn i backlinjen, ingen pondus i luften, ingen av våra målvakter är speciellt bra med fötterna, dåliga på att läsa spelet… Nu låter det som att vi har världens sämsta målvakt, vilket så klart inte är fallet. Vi har helt ok målvakter, i paritet med Burnley, Everton etc. men vi har ingen toppmålis som Lloris, Ederson, Curtois, DDG som räddar otroligt många poäng åt sina lag.

   Får vi in en Alisson eller en Oblak så är jag övertygade om att vi kan ta nästa steg och utmana om en titel på allvar. Detta med att vi förstärker och breddar truppen en del till. Tyvärr tror jag att det är färdigspelat för Karius i Liverpool, frågan är om han kan ta sig tillbaka efter en mardrömsmatch på världens största arena…

  10. pelle2x

   Kristian: Det påminner lite om backlinjen innan van Dijk. Verkligen inga dåliga spelare men en världsklasspelare höjde hela lagdelen. Tror på samma effekt om Liverpool tar in Alisson eller Oblak. De är många klasser bättre än nuvarande keeprar.

  11. Faint

   Lloris är bättre än Mignolet, något annat har jag inte hävdat. Enda jag har sagt om Mignolet i samband med Lloris är att han är bra mycket mindre misstagsbenägen än Lloris vilket är 100% sant.

   I jämförelse med Karius är Lloris, statistiskt sett inte bättre på många sätt. Karius är bättre i luften än Lloris, räddningsprocenten för Lloris är så pass lite bättre att det inte ens är märkbart med tanke på hur få skott dom får på sig. Lloris har bättre passningsprocent men det har mer att göra med en viss Harry Kane som Lloris kan sikta på medans Liverpool har två stycken yttrar på 1.20m om dom står på tå och en CF vars styrkor inte direkt ligger i luften.
   Karius släpper in färre mål per 90min än Lloris och sen som sagt är Lloris en mycket mer misstagsbenägen målvakt än Karius.

   Sen att hävda att Karius är dålig på att läsa spelet är ju bara skitsnack med tanke på hur många farliga kontringar han själv satt igång. Och dålig med fötterna är han absolut inte. Om man nu bara bortser från CL-finalen så har Karius haft en betydligt bättre säsong än Lloris. Han har varit riktigt jävla bra 2018 och att alla har glömt det efter en usel match är så jävla patetiskt så det inte är sant. Innan finalen så snackades det mycket om att han har haft en riktigt bra säsong med en utvecklingskurva som pekar spikrakt uppåt. Han va den bästa målvakten utanför Manchester enligt många experter och fans. Snacket om en ny målvakt hade i stort sett försvunnit bland alla.

   Men sen kom en match som nu har målat Karius som den sämsta målvakten i PL. Samtidigt får Lloris göra misstag på misstag som han alltid har gjort men ses som en världsmålvakt.

  12. pelle2x

   Faint: Men även du måste väl se problematiken med att använda statistiken som du framför som ren sanning?

   T.ex ”error leading to goal”. Vad betyder det ens? Och hur relevant är det? Du kan göra ett extremt grovt misstag som gör att motståndarna bränner en het målchans, men det kommer inte att vara med där. Och att göra ”head to head” med antalet misstag mellan Lloris och Karius blir också konstigt när Lloris har spelat dubbelt så många minuter i PL den här säsongen. Skulle gissa att Lloris har gjort fler räddningar än Karius också?

   Helt enig om att Karius inte är en av ligans sämsta målvakter, men han är heller inte i närheten av att vara ligans tredje bästa. Han har visat alldeles för lite bra spel över tid, det som vi såg av honom under några bra månader nu kan lika gärna ha varit en tillfällig formtopp.

   Tabbarna i CL-finalen var ärligt talat tragiska, men självklart inte lika tragiska som de supportrar(?) som beter sig illa mot honom på sociala medier efteråt. Det återstår att se om Karius kan studsa tillbaka efter de är fruktansvärda tabbarna, men tvivlar på att han någonsin kommer att få chansen som etta i Liverpool igen. Men även utan CL-final-tabbarna hade det varit givet att köpa typ Alisson om möjligheterna finns.

Laddar...