Säsongen är slut, Silly Season är på väg att rulla igång på allvar, men snart kommer även den att ta en liten paus, det brukar nämligen vara väldigt få affärer som sker under mästerskap. Kampen om vilket land som är det bästa i Europa drar igång om en vecka och mästerskapssomrar är onekligen något som lindrar PL-suget en aning. Tittar man på trupperna under det här mästerskapet är det inget lag som har fler spelare med än vi har, precis som Juventus har vi nämligen hela tolv spelare med när det avgörs i Frankrike, då kan vi ha i åtanke att både Sakho och Lovren, som varit med i kvalspelet, hamnade utanför. Ett dussin EM-spelare borde såklart tyda på en viss kvalitet i truppen, men frågan är hur många av våra spelare som verkligen har betydande roller i sina landslag?
346EBEFC00000578-3601367-image-m-18_1463765489784
Simon Mignolet, Christian Benteke och Divock Origi är alla med i Belgiens lag i grupp E, där man kommer att ställas mot Italien, Irland och Sverige. Det är ingen vild gissning att tro att vår målvakt blir helt utan speltid, om inte Courtois skadar sig såklart. Romelu Lukaku kommer antagligen att leda anfallet för belgarna, om Origi eller Benteke startar hänger på spelsystem, men med tanke på att det finns spelare som De Bruyne och Hazard i offensiven kan det mycket väl bli så att båda våra spelare bänkas till att börja med. Av våra tre spelare i det här laget är det hur som helst ingen som kan ses som någon nyckelspelare.
Emre Can
I Tyskland har vi Emre Can. Han har matchats en del till höger i backlinjen när han spelat i landslaget, vi som såg honom på den positionen i Liverpool under förra säsongen har kanske lite svårt att förstå det. Att Can ska slå sig in på centralt mittfält i ett av mästerskapets starkaste lag är nog ganska avlägset, om han ska få speltid är det säkerligen som någon slags breddspelare i backlinjen eller som inhoppare på mitten. Någon nyckelspelare i Tyskland är han inte.
joe-allen-wales-football_3439322
Wales har två av våra spelare i sin trupp, Danny Ward och Joe Allen. Att Ward ska få speltid är inte speciellt troligt, han är med största sannolikhet bara med som backup. Joe Allen däremot, han bör kunna ta en plats i startelvan, konkurrensen på mittfältet är inte mördande och tillsammans med Aaron Ramsey kan han se till att landet inte kommer att bli något stryklag. Den stora stjärnan i laget är såklart Gareth Bale, han är lagets givne nyckelspelare, tillsammans med Williams i backlinjen, men strax där bakom kan vi kanske sätta Joe Allen. Han har en relativt viktig roll för Wales.
6pJrS
I sin första match ställs Allen, och Ward, mot en annan av våra spelare, nämligen Martin Skrtel. Trots att han haft en mycket blek säsong och hamnat som fjärdeval i vårt mittlås måste han ses som en av nyckelspelarna i ett ganska svagt Slovakien. Det mesta talar för att han gör sina sista landskamper med Liverpool som arbetsgivare, men han är antagligen den av våra spelare som betyder mest för sitt landslag. Det här kommer bli hans chans att visa klubbarna runt om i Europa att han fortfarande håller för en hög nivå, ett bra mästerskap kan ge ett bra kontrakt i en ny klubb.

De flesta av våra spelare håller till i den engelska truppen, som bland annat kommer att ställas mot Wales. Där finner vi Clyne, Milner, Lallana, Henderson och Sturridge. Så här en dryg vecka innan mästerskapet är det långt ifrån säkert att någon av dem startar i premiärmatchen. Clyne konkurrerar med Kyle Walker, som kommer från en start säsong i Spurs. Sturridge behöver peta bort Harry Kane eller Jamie Vardy, samtidigt som han måste hålla Rashford borta från elvan. På mittfältet kan Milner, Henderson eller Lallana finnas med, men det kan också bli så att Eric Dier och Delle Alli spelar centralt, att Rooney får en mittfältsposition och att Raheem Sterling ska klämmas in på något sätt. Jag tror att alla våra spelare i den här truppen kommer att få speltid, men ingen av dem kan känna sig säker.

Jag tycker på något sätt att det här säger ganska mycket om vår trupp, vi har många bra spelare, spelare som håller riktigt hög nivå. Vi saknar dock till stor del spelare som gör det där lilla extra, spelare som går in och har nyckelroller i sina landslag, spelare som är riktigt dominanta. Luis Suarez, Fernando Torres, Steven Gerrard, Xabi Alonso, Michael Owen, Javier Mascherano, Milan Baros(han vann trots allt skytteligan i EM en gång i tiden), vi har genom åren haft mästerskapsdeltagare som på olika sätt spelat avgörande roller för sina länder, men en snabb titt på våra mästerskapsdeltagare visar snabbt att så inte är fallet längre. För Origi och Can kan det möjligtvis vara så att de är givna startspelare till nästa VM, men tills dess hoppas jag att en av de saker vi letar efter på transfermarknaden är en spelare som sticker ut ur kollektivet. Vi har visserligen Coutinho i farten med landslaget i sommar också, men jag tror inte att han kommer vara den som stjäl rubrikerna när Brasilien spelar. Vår andre brasse, Firmino, har redan semester, så i hans fall blir det en lugn landslagssommar. Kanske kan vi dock få se något genombrott? Kanske kliver någon av våra spelare fram på allvar? En skadefri Origi kanske flyttar på Lukaku? Emre Can kanske får chansen och tar den? Daniel Sturridge kanske hoppar in, gör mål och blir omöjlig att flytta på? Det ska bli spännande att följa våra spelare i mästerskapet, men om jag fått välja hade jag hellre haft 3-4 spelare med nyckelroller i sina landslag, än som nu, tolv spelare i startelvans utkant.
Vem av våra spelare tror ni gör störst avtryck under mästerskapet?

3 kommentarer
  1. Vill ju tro att en hel Sturridge är en av mästerskapets absolut bästa spelare.
    Kan tycka att han borde ha en given plats i startelvan bara han är hel. All heder åt Vardy och Kane men jag tycker ändå att Sturridge är en vassare spelare på de flesta plan. Men vad vet jag, Vardys löpningar & Kanes Boxspel kanske är en match made in Heaven….
    Det är ju dock den enda av våra spelare som jag tror verkligen kan göra avtryck.
    Origi gjorde ju ändå ett visst avtryck redan i VM för två år sen så han kanske kan vara turneringens joker bara han får plats i startelvan.

    • Jag håller med dig angående Sturridge, hans högstanivå är högre än både Kane och Vardy, men tror att Hodgson kommer spela de två sistnämnda. Om Sturridge varit skadefri hade han varit given, tror också det ligger honom i fatet att de andra två kommer från säsonger där de spelat i lag som haft medgång.

  2. Det finns en bra poäng med att ingen av Liverpools uttagna spelare kommer att ha framträdande roller. I alla fall inte i något av de bättre landslagen. Det är talande för Liverpools kvalitet. Därför är det extra synd att Sakho inte är med; han är ju vanligtvis en nyckelspelare och ledartyp i ett starkt franskt landslag.

Kommentarer är stängda.