Klopps sista säsong i klubben var så lovande – men ser ut att sluta i så lite.

När Jürgen Klopp aviserade att den här säsongen blir hans sista i Liverpool var drömmarna stora. Vi hoppades allt att laget skulle mäkta med inte en, inte två, inte tre, utan fyra titlar. Några månader senare kan vi konstatera att säsongen kommer att sluta i en titel.

Liverpool vann ligacupen på Wembley med ett väldigt ungt finallag. Det var en fantastisk upplevelse som gjorde att allt kändes möjligt. Sen kom formsvackan, slitaget och en rad (oftast) välförtjänta svaga resultat i form av kryss och förluster.

Utslagna ur FA-cupen.

Utslagna i Europa League.

Och för dåliga resultat i Premier League för att en ligatitel ska vara realistisk inför slutspurten.

* * *

Den här ligasäsongen är en bra illustration av Klopps tid i Liverpool och Premier League.

Det går inte att ha en formsvacka för att kunna vinna ligatiteln. Det kunde man ha innan Manchester Citys superlag under Pep Guardiola, men inte längre.

Man måste göra en snudd på perfekt ligasäsong för att vinna dagens Premier League. Liverpool har inte lyckats hålla den enormt höga lägstanivån som numera krävs för att vinna.

* * *

Liverpool klarade sig igenom en skadefylld period, men nu kan vi konstatera att de som tvingades spela extremt mycket under den perioden har soppatorsk nu. Darwin Nunez är en sådan; han har spelat mest av alla den här säsongen, men han är inte den enda.

Med facit i hand kanske Klopp borde ha matchat massvis med talanger i Europa League och vilat etablerade spelare där. Å andra sidan är detta lätt att säga nu, när vi vet att Liverpool inte kommer att vinna EL och när vi vet att man helt enkelt inte orkade med i PL.

Jag tycker att man bör sätta in säsongen i ett perspektiv. Inför säsongen renoverades hela mittfältet och ingen(?) trodde att Liverpool skulle vara med i titelracet. Att man mer eller mindre har cementerat en tredjeplats som innebär spel i nästa säsong Champions League och varit med i titelracet nu är en bra genomförd säsong av den här truppen. Men det är uppenbarligen inte var vi hoppades på och drömde om för bara några månader sedan.

* * *

Nu handlar det om att gå ihop som grupp och ge Klopp – och för den delen de spelarna som också kommer att lämna i sommar – ett värdigt avslut.

Nu handlar det om att vinna matcher, hitta tillbaka till spelglädjen och inte sprida disharmoni på sättet som Mohamed Salah gjorde i samband i inhoppet mot West Ham. Salah kan ha legitima anledningar till sitt missnöje, men att argumentera med managern helt öppet är enbart respektlöst och oacceptabelt.

Nu vill jag se laget avsluta på ett snyggt sätt till det bittra slutet. För aningen bittert kommer slutet att bli, dessvärre.

1 kommentar
  1. Klopp kommer, trots sitt ganska skrala pokalskåp under tiden i Liverpool, att kvala sig in bland de stora managers i vår historia. Han tog över ett mittengäng, som hade varit ett mittengäng under många svåra säsonger, och gjorde oss i stunder till världens bästa klubblag. Vi vann allt som gick att vinna.

    Men visst kommer det eka tomt i skåpet när man vet vad vi kunde vunnit med en något större trupp. Tänk alla ”vi var sämst när det gällde mest” perioder vi haft, tänker främst båda gångerna vi förlorade titeln med 1 poäng och hade allt i egna händer… Eller finalen i Paris där vi var mil bättre än Real men ändå förlorade… Lite bredare trupp och mer vinnarmentalitet så tror jag att skåpet hade kunnat vara fyllt med dubbelt så många pokaler än vad det till slut blev.

Kommentarer är stängda.