Bara fem omgångar har spelats – men vi kan redan se tydliga indikationer på vilka som kommer att slåss om de fyra första platserna.

Som sagt, säsongen är fortfarande ung. Väldigt ung. Samtidigt kan man inte bortse från att racet om CL-platserna redan har börjat – och det känns förbannat bra att Liverpool har fått en bra start. 10 poäng på 5 matcher är bättre än vad det kanske låter, med tanke på att man har spelat fyra bortamatcher och dessutom spelat ställts mot kvalificerade motståndare som Chelsea, Arsenal, Tottenham och Leicester.

En fråga som många ställer sig är vilka som ska stoppa Manchester City. Pep Guardiola har på väldigt kort tid satt sin prägel på laget och fortsatt utveckling är att vänta. Spelarmaterialet håller förstås toppklass, vilket enligt min mening är huvudanledningen till Pep har satt så stora avtryck så snabbt. Han är säkert en stor fotbollstänkare och duktig pedagog, men jag skulle tro att många spelare i den truppen är väldigt mottagliga och lättlärda. Det som imponerar mest med Peps ledarskap i City hittills är att han vågade dumpa Joe Hart bara sådär.

Det är nämligen ofta som engelska klubbar håller överdrivet hårt i sina engelska spelare. Wayne Rooney är nog det mest uppenbara exemplet. Karln var fullständigt oduglig i EM och många engelsmän hade hoppats att han skulle nobba landslaget framöver (att han inte ska bli uttagen verkar vara en omöjlighet). Det snackades om en flytt till Kina, men han blev kvar i United där han har fortsatt spela mediokert. I dagens match mot Watford var nog Rooney sämst på plan. Snacka om att United skulle bli ett bättre lag om Mourinho spelar in Mkhitaryan istället!

Mycket talar för att City vinner ligan, men de tre CL-platserna där bakom känns mer intressanta ur ett LFC-perspektiv. Everton har ju tagit respektingivande 13 poäng, men de har ställts mot Spurs, WBA, Stoke, Sunderland och Middlesbrough. Av dessa fem motståndare förväntas bara Spurs placera sig på den övre halvan, och de spelade 1-1 på Goodison Park, så Evertons inledning kanske inte är så himla fantastisk egentligen?

Samtidigt har Everton tagit de programenliga segrar som Liverpool har haft svårt att ta under föregående säsonger. Det ska man förstås inte ta ifrån dem. Min känsla är ändå att Everton, likt West Ham förra säsongen, kommer att mattas av allt eftersom. Även om West Hams specialitet var att vinna mot storlag – någonting som Everton inte har visat att de är kapabla att göra hittills.

Jag tror att både Tottenham och Leicester kommer att få stora problem med att bemästra ett tufft spelschema innehållande PL, CL och inhemska cuper. De har inte riktigt trupperna för detta. Kolla bara hur beroende Spurs är av Kane, som för övrigt lämnade dagens match skadad. En orutinerad energiberoende spelare som Alli kommer nog också att få svårt att hålla en hög jämn nivå den här säsongen.

Leicester fjolårssäsong var en fantastisk framgångssaga, men nu är sagan på väg att ta slut. Är vi alla eniga om att de inte kommer att ha en chans på CL-platserna den här säsongen?

På tal om framgångssagor. Feyenoord går som tåget i Eredivisie. Idag vann de mot PSV med 1-0, vilket innebär att de har inlett säsongen med sex raka segrar. Jag är säker på att alla, absolut alla, LFC-fans skulle glädjas med Dirk Kuyt om Feyenoord vinner ligan. Och glöm inte att Brad Jones återfinns mellan stolparna hos Feyenoord. Fingers crossed för att de tar hem Eredivisie.

Att Feyenoord tvålade dit United i Europa League var förstås inte heller helt fel.

4 kommentarer
 1. Kul läsning. Tror att man som utmanar till topppklubbarna – likt Everton, West Ham m.m – tjänar oerhört mycket på att lyckas att slå de ”mindre lagen”. Tycker att utvecklingskurvan i PL har blivit så intressant, där de ”mindre” lagen har förstått att motivation slår klass. Något som bevisas av de rätt anmärkningsvärda resultatet en del klubbar haft mot storlagen de senaste 2-3 säsongerna.

  Missade PSV-Feyenoord. Några spännande talanger som utmärkte sig?

  • Brad Jones den stora matchvinnaren faktiskt. Tveksamt om man kan kalla honom för talang, dock 🙂

  • Jasså! Såpass, kul att han har hittat ett fungerade sammanhang. Det var han ändå värd. Lär nog finnas värre ting än att vara första keeper i Feyenoord.

 2. Bra läsning. Men men vi har spelat 5 omgångar så blir lite överdrivet att börja skriva ”Mycket talar för att City vinner ligan”.
  Sen håller jag med om att 6-7 bästa lagen har gjort sitt ryck.

  Väldigt svårt med fjärdeplatsen och så många bra utmanare. Personligen tror jag att United kommer att rycka upp sig. City är såklart som ni skriver det farligaste laget för förstaplatsen, därefter skulle jag ranka Tottenham även fast dom har tufft spelschema med Champions League. Dags för Arsenal att missa fjärdeplatsen nu så jag hoppas att Liverpool blir bättre och bättre och dessutom har lite tur med skador och allt som hör till.

  Visst sticker väl Mané iväg i Januari till Afrikanska Mästerskapen?

Kommentarer är stängda.