Sommarens transfercirkus har hittills handlat lika mycket om att sälja som att köpa. Klopp har upplevt både med- och motgångar när cirka fem veckor återstår av transferfönstret.

Vi kan konstatera att vi åter igen upplever ett fönster där Liverpool har väldigt stor spelaromsättning. Nu ser vi Jürgen Klopp sätta sin prägel på truppen, vilket naturligtvis medför stora konsekvenser. Spelare köps, spelare säljs. Truppen anpassas inte bara utifrån Klopps filosofi utan även utifrån faktumet att man inte kommer att spela i Europa kommande säsong. Det behövs inte riktigt lika många spelare när Europa League eller Champions League (det var ju faktiskt väldigt nära att LFC kom dit via Europa League…) inte finns på spelschemat.

På målvaktssidan är två av tre nya. Den hårt kritiserade Mignolet är ju som bekant kvar, men han kommer att få rejäl, kanske övermäktig, konkurrens av Karius. Samtidigt har gubben Manninger införskaffats som en rutinerad tredjemålvakt som möjliggör utlåningar av klubbens yngre målvakter, som t.ex Ward, som behöver speltid men som inte riktigt är där uppe och konkurrerar om förstatröjan. Jag tycker att det känns bra. Karius är en målvakt som uppmärksammades på Totaal Liverpool redan 2014 och jag gillar att man har en rutinerad gubbe som trea. Att gubben dessutom bör kunna kommunicera med framförallt Karius på ett smidigt sätt, de talar ju båda tyska, är en fördel. Gubben är naturligtvis inte en lika viktig värvning som Karius, men om han är rätt slags person kan han bli viktig på sitt sätt.

I backlinjen har trotjänaren Skrtel och kultspelaren Touré lämnat plats åt Matip och Klavan. Där är Matip, som många hade med i ”Årets lag i Bundesliga 15/16”, den spelaren som bör göra störst avtryck. Min bedömning är att Matip och Lovren troligtvis kommer att bli lagets ordinarie mittbackar, givetvis med hård konkurrens från Sakho och Klavan. Estlands lagkapten är tyvärr ingen spelare som jag har koll på, men han kommer knappast prestera sämre än Skrtel gjorde 15/16. Det sagt med all respekt mot Skrtel, men han var inte bra förra säsongen. Jag noterar även att FSG gav Klopp mandat att spendera omkring £4 miljoner på en 30-åring. Det är inte varje dag som Liverpool gör det.

Ytterbackssituationen är väldigt speciell. Clyne är ett givet förstaval, vilket av någon outgrundlig anledning också kan sägas om Moreno. Till skillnad från många supportrar förefaller Klopp ha stort förtroende för Moreno. I och med att Flanagan (lån) och Smith (försäljning för £6 miljoner, galen summa för honom…) antagligen lämnar så sitter Liverpool mer eller mindre utan backsups till sina ordinarie ytterbackar. Möjligtvis kommer Klopp att låta Randall vara backup till höger, det är åtminstone någonting som jag befarar. Klopp verkar gilla Randall som enligt min mening är en väldigt medelmåttig och begränsad spelare. Till vänster verkar Liverpool vara ute efter en ung backup till Moreno, vilket är märkligt, då de flesta utomstående är överens om att det är Moreno som borde vara backup till en etablerad vänsterback. Jag är tyvärr rädd för att Liverpool kommer att gå in i säsongen med Randall som backup till Clyne och en ny otroligt orutinerad backup till Moreno. Och jag är rädd för att det kan få enorma konsekvenser för lagets resultat under säsongen… Det är svårt att säga om Klopp verkligen överskattar flera av lagets ytterbackar eller om han helt enkelt inte prioriterar positionen överhuvudtaget. Någon kanske säger Gomez eller Wisdom men tendensen i Klopps managerkarriär hittills är att han hellre omskolar offensiva spelare till ytterbackar än försöker skola om mittbackar till ytterbackar. Tror dessutom att Wisdom ryker i sommar och Gomez skador gör ju att hans status känns lite oklar, vi vet inte hur lång tid han behöver för att komma i toppform osv. Vi får helt enkelt se vad som händer på ytterbackspositionerna, här behöver Klopp agera. Time will tell om man får till en tillräckligt bra uppsättning.

Det finns även stora frågetecken kring mittfältets defensiva kompetens. Bristen på en riktigt smart defensiv mittfältare, som kunde ’hålla rent’ framför backlinjen, var påtaglig i Klopps Dortmund och kan bli detsamma i Liverpool. Det är oroväckande att Lucas Leiva, enligt min uppfattning den enda av lagets etablerade mittfältare som verkligen tänker defensivt, kan vara på väg att lämna. Klopp har betonat vikten av att få in fler mål, vilket han också får i Mané och Wijnaldum. Manés snabbhet kommer att bli ett giftigt vapen för Liverpool. Wijnaldum är väldigt mångsidig och kan faktiskt spela som defensiv mittfältare, men frågan är hur Klopp tänker använda honom? Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om Klopp försöker spela in Wijnaldum och Emre Can tillsammans på låga mittfältspositioner. Med det sagt skulle jag ändå föredra om Liverpool tar fram plånboken och ersätter Lucas med en positionsstark defensiv mittfältare som William Carvalho, men just nu talar inte särskilt mycket för att det kommer att hända. Time will tell. Grujic är givetvis ett intressant nyförvärv men min utgångspunkt är ändå att han främst är en långsiktig värvning och att Milner, Henderson, Wijnaldum och Emre är klart före i rangordningen.

Anfallet är starkt. Sturridge, Ings, Origi och Firmino är bra spelare. För att Liverpool ska komma riktigt högt upp i ligan måste minst två ha toppsäsonger. Sturridge kan ha det om han får vara skadefri, Origis utvecklingskurva pekar uppåt och Firmino behöver bara bli jämnare. Ings har fortfarande inte riktigt fått möjligheten att visa att han hör hemma i Liverpool, men om han kan undvika skador så bör han få chansen, han är ju en spelare som passar bra in i Klopps spelfilosofi.

Det mest anmärknignsvärda hittills är nog försäljningarna. Liverpool fick sammantaget väldigt bra betalt för Sinclair, Ibe och Smith – tre spelare som objektivt sett kanske inte skulle platsa i nästa säsongs matchtrupp. Klubben gick ungefär +/-0 i transfersumma på att byta ut Skrtel mot Klavan, troligtvis har estländaren lägre lön. Allen är nära att lämna för £13 miljoner. Goda möjligheter finns att få in fina pengar för Benteke och Alberto. Lucas kommer nog att säljas för en mindre summa, om hans senaste skada inte sätter stopp. Wisdom säljs troligtvis. Balotelli och Markovic lånas nog ut igen.

* * *

Av de 25 spelarna som Liverpool får anmäla till Premier League-truppen så måste åtta vara ’home grown’. Truppen skulle kunna se ut enligt följande:

1. Karius
2. Mignolet
3. Manninger
4. Clyne**
5. Lovren
6. Matip
7. Sakho
8. Klavan
9. Moreno
10. Ny vänsterback
11. Emre Can
12. Henderson **
13. Milner **
14. Lallana **
15. Stewart **
16. Wijnaldum
17. Mané
18. Coutinho
19. Ings **
20. Firmino
21. Sturridge **
22. Ny spelare (helst defensiv mittfältare)
23. Lucka
24. Lucka
25. Lucka

** Homegrown-spelare.

Notera att Grujic, Origi, Randall, Sheyi Ojo och Joe Gomez är tillräckligt unga för att få spela i Premier League utan att registreras i 25-mannatruppen.

13 kommentarer
 1. Bra krönika – läsvärd!

  Verkar som det kommer bli en del som behöver lämna alt lånas ut…

  Flanagan
  Wisdom
  Lucas
  Markovic
  Balotelli
  Benteke
  Alberto
  Allen

  Sedan håller jag med dig om att vi behöver ha in en vänsterback och en stark defensiv innermittfältare.

  Ser fram emot en intressant säsong.

 2. Gary Medel och Jonas Hector till de 2 kvarvarande platserna så hade ju truppen sett bra ut inför säsongen. Lite svagt på HB som sagt men finns ju flera som skulle kunna täcka där om inte Randall utvecklas ordentligt (Can, Hendo, Milner). Lite förvånande dock att Flannagan verkar lånas ut hade varit perfekt som backup på ytterbacksplatserna.

  Sen är det väll frågan om både Milner och Lallana kommer vara kvar?

 3. Sen när ska Flanno lånas ut? Har för mig Echo skrev i veckan att han ska absolut ingenstans oavsett bud eller har jag missat något?

  • Om man utgår från 25-manna truppen som pelle2x skrev om, så finns det ingen plats för Flanno, men det är ju bara spekulationer och en önskan att vi tar en ny vänsterback och en ny defensiv mittfältare.

   Kan ju även bli så att Randall lånas ut och Flanno blir kvar och det lär vi ju märka inom en snar framtid… och vi får ju inte ha fler än 25 + yngre i PL-truppen…

  • Men varför skulle man anmäla Grujic och Origi i den preliminära 25-manna truppen? Båda är ju yngre än 22år och därför inte behövs anmälas till truppen. Dom är ju inte Home Grown så det finns absolut ingen anledning till att ha dom bland 25-manna truppen. Sen räknas inte Karius som Home Grown då han spelade i City som ung, eller va han inte där tillräckligt länge?

  • Då ställs det i en helt annan dager med Flanno mm.

   Men det är en intressant period kvar innan fönstret stänger.

 4. Spelare födda senare än 1995-01-01 anses väl vara U21/U18 och räknas inte med i 25-spelare-gränsen? Dit hör även Grujic, Origi och Randall i din lista.

  Man kan ju registrera färre än 25 spelare, men max 17 utländska spelare över 21 år får registreras.

  • Milo: Du har rätt, jag såg felet en stund efter publicering men hade inte tillgång till dator. Nu är ”listan” uppdaterad för att ge en mer korrekt översyn av truppen.

 5. Bra krönika ! Lite off topic, någon som vet vart man kan köpa tröjorna som spelarna har haft på sig sista dagarna på instagram bilderna? De gråa alltså, hittar dem inte i Liverpools shop.. :/

  • Du är inte ensam om att leta efter den tröjan! Haha

 6. Milner kan man ju omskola till högerback, han har spelat där förut.
  Så han räcker ju som täckning för clyne enligt mig.

  Vb behöver vi verkligen, ryktas mkt om chiwell från leicester. Jag skulle vilja ha Amavi från Villa, trots skadan.

  Om vi får 30 milj för benteke så kan man ju hoppas på ett sista försök på dahoud.

  Bra krönika som vanligt, pelle.

 7. Bra krönika nya estl kan vara backup till vb dock ej så offensivt lagd.

Kommentarer är stängda.