Senaste nytt

Krönika: Skrtels utveckling

[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

När Brendan Rodgers tog över vårt lag inför förra säsongen började jag läsa på kring hur hans spelfilosofi såg ut, efter att ha tagit in så mycket jag kunde började jag fundera över hur det här skulle passa de spelare vi hade i truppen. En av de första spelarna jag kände skulle få svårt att anpassa sig till spelet var Martin Skrtel, hur han helt plötsligt skulle kunna bli en back deltog i passningsspelet och undvika att dra iväg bollen långt var något jag inte kunde förstå. Mina farhågor besannades redan i säsongens andra match, då vår slovak gav bort bollen till Carlos Tevez och med det såg han till att vi tappade två poäng i en match vi borde vunnit. 18 månader senare har vi just mött samma City igen, den här gången var Skrtel en av de stora anledningarna till att vi tog tre poäng och kopplade ett litet grepp om förstaplatsen.

Det är fascinerande att se vilken resa Skrtel gjort, från att i stort sett vara oönskad i somras, till att i slutet av säsongen vara en riktig stöttepelare i försvaret. Det är inte bara hans imponerande målskytte som gör att han förtjänar allt beröm, han har tagit ett stort kliv i sitt defensiva spel. Skrtel har alltid sett ut som en hårding på planen, men han har haft en tendens att vika ner sig mot stora, starka anfallare. I matchen mot West Ham fick han nu Carroll att se så medioker ut som han kan vara om han inte får utnyttja sin storlek. Jag tror inte Skrtel hade klarat den utmaningen alls lika bra för ett år sedan. När han gjorde sin säsongsdebut, hemma mot United, som hade Robin Van Persie på topp, var jag övertygad om att det skulle innebära problem för oss. Svaret han gav var en prickfri insats, där Uniteds holländare inte kom någonvart. Sedan dess har han i stort sett haft en ordinarie plats, men det har inte varit en helt stabil resa.

skrtel

Efter självmålet mot Hull i vintras hade jag gärna sett honom bortplockad från laget, men i stället höjde han sig och under vår segersvit har han varit otroligt stark. Även om jag fortfarande sitter med hjärtat i halsgropen när han ska delta i passningsspelet under press känns det säkrare än förr. Jag tror att Skrtel dragit stor nytta av att Gerrard sjunker längre ner i planen nu än tidigare, det finns alltid ett bra passningsalternativ i vår kapten och jag kan tänka mig att backlinjen får tydliga direktiv från Gerrard kring hur de ska röra sig för att underlätta i uppspelsfasen. Problemen under förra säsongen handlade mycket om att mittbackarna hamnade under press med bollen och då de inte hade tillräcklig spelskicklighet för att ta sig ur det kunde det innebära problem. Nu när Gerrard kommer ner och hjälper till verkar det mycket lättare för dem att spela upp bollen. Gerrards nya roll gör att Skrtels brister ofta osynliggörs och jag tror att det bidrar till en större trygghet i försvaret. En annan sak Skrtel har utvecklat är hans närkampsspel, tidigare hade han en enorm förmåga att dra på sig frisparkar i parti och minut, idag är han mer polerad och bryter bollar på ett klart bättre sätt.

Brendan Rodgers största förtjänst sedan han kom till oss är att han helt enkelt har gjort våra spelare bättre, utvecklingen hos unga spelare som Sterling, Flanagan och Henderson imponerar, men det är minst lika imponerande att se hur de äldre spelarna tagit steg framåt. Steven Gerrards förvandling är tydlig, men det är även den som Martin Skrtel genomgått. En mittback som jag för ett år sedan såg som för dålig för att spela hos oss är nu en stöttepelare i defensiven och en av ligans farligaste huvudspelare på fasta situationer. Jag tror inte många hade gissat på det scenariot när vår slovak satt där i gräset mot Hull och höll händerna för ansiktet efter att ha nickat in säsongens slarvigaste självmål. Huruvida Rodgers ser Skrtel som en lösning över tid känns lite osäkert, men fortsätter han spela så här säsongen ut ska det mycket till för att han inte ska stå där i tröja 37 när nästa säsong drar igång.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Kommentarer

 1. Anton

  Han spelade alla matcher 2010/11 och gjorde en mycket bra och stabil säsong, året efter var han ännu bättre och blev årets spelare i Liverpool och Slovakien och var ryktad till city för 25m £, ett bud de flesta tyckte vi skulle tacka nej till. 12/13, gjorde han som sagt ett par misstag i början, såg ej så bekväm ut heller, detta ledde till att många såg honom som en säkerhetsrisk och få tyckte ens han skulle spela kvar i Liverpool, tålamodet var av nån anledning väldigt lågt. Denna säsong började han ju som 3/4de val, men kom snabbt in i laget och gjorde det bra, har varit vår bästa försvarare HELA säsongen (dessutom vart med i whoscoreds säsongslag nästan hela tiden) och ändå efter hans dåliga Hullmatch (där hela laget var uselt) så var förtoendet i bott igen, och få ville att han skulle fortsätta spela.

  Aja det jag vill säga är att jag ej förstår varför folk har så lågt tålamod med honom, han är snabb, bra på huvudet, stark, målfarlig, brytningssäker, blockerar många skott och fantastisk passningsstatistik (med hjälp av gerrard som sagt). Kan vi försöka komma ihåg allt detta nästa gång han gör ett av sina nu ovanliga misstag och inte ropa efter att vi ska peta vår överlägset bästa mittback.

  Tack o adjö //ett skrtelfan 😉

  1. Redforever

   Precis. Tror inte många City fans är sura på Kompany för hans match mot Liverpool, lite mer tålamod med alla spelare det är det Liverpool way.

  2. Anton

   Helt rätt :). Tänkte på det med, Kompany har nog gjort fler misstag än Skrtel denna säsong till och med. Fantastiska mittbackar båda två dock.

 2. Coffe

  Ja det känns ovisst angående backlinjen inför nästa säsong. Vilka vi kommer satsa på? Kommer vi värva både inner och ytterbackar? Kommer vi sälja någon redan i sommar?

Laddar...