Lösa rykten om att Jordan Henderson kan vara aktuell för en försäljning i sommar florerade i slutet av förra veckan, ämnet diskuterades dessutom ganska flitigt i kommentarerna här på sidan. Personligen tycker jag att den här diskussionen är intressant och tänkte ge min syn på ämnet. Jag ska börja med att säga att jag inte tror att vår kapten är på väg bort och jag tycker verkligen inte att det skulle vara någon bra idé.

När Henderson kom till oss imponerade han verkligen inte, i ett lag utan självförtroende hamnade han i något slags tomrum ute på kanten och var oerhört nära att bli såld när Brendan Rodgers tog över. Under ny tränare började han ta för sig mer och mer och när vi hade vår titeljakt härom året var han en av våra absolut viktigaste spelare. Han började ta mer och mer ansvar och när Gerrard bestämde sig för att lämna klubben stod det ganska snart klart att Henderson skulle bli vår nye kapten. Tyvärr har en del skador förstört kontinuiteten för honom, men den här säsongen har han heller inte övertygat när han väl spelat. Han har inte visat sitt sanna jag.

Ett problem i det här tror jag är att alldeles för stort ansvar lagts på honom, i vissa matcher har han nästan haft någon typ av Alonso-roll där han ska styra spelet och däri ligger inte hans styrkor. Jordan Henderson kommer nog aldrig att bli den spelare som styr ett mittfält, hur gärna man än ville tro det är han inte någon ny Steven Gerrard, någon sådan kommer vi aldrig att se. Något vi dock vet är att han är en spelare som verkligen kan komplettera mer spelskickliga lagkamrater på ett briljant sätt. Minns hur han kombinerade med Suarez och Sturridge, hur hur han gav Gerrard utrymme styra spelet, hur han bidrog med energi när vi höll på att tröttna. Jag är övertygad om att han har en viktig roll att spela i Liverpool i många år framöver, vi behöver nämligen hans spelartyp också. Vi kan inte sälja vår kapten, även om han nu bara varit kapten i en säsong, bara för att han inte fått spelet att stämma. Kanske ska han inte vara vår lagkapten nästa säsong, alla är inte gjorda för det, kanske ska han inte vara given startman i alla matcher, men krydda vår startelva med några mer bollskickliga spelare och jag tror han kommer att visa sin bästa sida igen.

Min önskan är att de spelare som ska vara bärande på mittfältet nu, Henderson, Milner och Can, kryddas med en eller två spelskickliga lagkamrater och i stället får utnyttja sina starka sidor. Både Henderson och Milner är väldigt bra komplementspelare och sådana behövs i lag, något Milner visade med sin stora betydelse i ett Manchester City där han kompletterades med mer bollskickliga medspelare. De båda är spelare som sällan är bäst på planen, men när de är i form är de nästan alltid bland de tre, fyra bästa.

 

jordan henderson

Jordan Henderson målades upp som en ersättare till Gerrard, han skulle bli vår nya härförare, det var han uppenbarligen inte redo för. Hur mycket skadorna spelade in i det kan man bara spekulera i, men att han inte klarade av att fylla Gerrards skor behöver absolut inte betyda att han inte ska vara en del av vårt lag. Vi måste också betänka vilka signaler vi sänder ut till resten av fotbollsvärlden, om vi skulle sälja vår kapten till Spurs skulle det antingen framstå som att vi är i pengabehov eller att vi är en mindre klubb än Spurs. Jag tror pengarna att värva finns ändå, överlag har jag svårt för de där ”om vi säljer han och han för så här många miljoner kan vi köpa han och han-uträkningarna” och en mindre klubb än Spurs är vi verkligen inte. Om vi skulle sälja Henderson har vi snart inga spelare kvar från vår titeljakt och någonstans känner jag att de här svängdörrarna som funnits i truppen på sistone måste bommas igen. Givetvis ska vi försöka sälja de spelare som inte fungerar(Benteke), de som visat alldeles för stora brister(Skrtel) och de som bara lyfter lön(Enrique), men de som kan bidra ska vi försöka behålla. Vi ska inte sälja Sturridge för att ta in en ersättare, vi ska försöka få in en konkurrent som tar pressen från honom. Vi ska inte sälja Henderson, vi ska försöka få in en spelare som gör att Hendo kan göra det han gör bäst. Henderson ska springa, pressa och slå instickare när tillfälle ges, någon annan måste styra bolltempot och leda mittfältet.

Om Henderson verkligen skulle vilja lämna, vilket skulle förvåna mig, sätts det här i ett annat ljus, men om man bara ser till fotbollsmässiga kvaliteter ser jag ingen anledning. Jag tror vi kan ha ett framgångsrikt lag med Jordan Henderson i startelvan, det har vi sett förr och jag hoppas vi snart får se det igen.

5 kommentarer
 1. Håller med dig . Vi har ju allan brassen och serben nästa säsong också. Båda tror ja mycke på.

 2. Håller med om att Henderson kanske inte ska vara kapten och han kanske ska bli mer av en komplementspelare som inte har en gjuten plats i elvan. För siktar vi högt/högre så måste vår bänk vara lika stark som de som är på planen. Problemet är att det blir för mycket av samma med honom, Milner, Can. Lite för mycket slitvargar som ligger en bit under de allra bästa i världen. Så blanda upp det med ett par riktigt bra spelare (om Ayre kan landa oss det, litar mer på Klopps dragningskraft) och ha en bred och bra trupp för cuperna, så visst. Men tror kanske en av Milner och Henderson måste gå om vi uppgraderar mittfältet.

  Känns som vi har sett lagets riktiga kapacitet nu post-Suarez, och titeljakten ser jag nästan uteslutande som hans förtjänst. Tror den positiva andan som fanns runt laget och resultaten smittade av sig på medspelare och det var Suarez som var katalysatorn i det. Lätt att glömma det men vi var lika dåliga defensivt då men istället för tappa 2-0 till 3-2 så vann vi matcherna med 5-3 osv.

  • Ayre behöver du inte oroa dig för längre, han slutar ju till sommaren. Har svårt att se att den sista han gör innan han lämnar jobbet är att gå igenom ytterligare ett sommar-transferfönster. Jag (vet inte, men) förutsätter att Ayre’s ersättare leder skutan denna sommar.

  • Maj 2017.
   Hade dock variety bättre med någon ny redan i sommar som kan jobba långsiktigt i tandem med Klopp.

 3. Henderson som komplementsspelare håller jag med om, men som kapten och startspelare håller han inte. Vi har sett att Can är en spelare som Klopp mer än gärna kommer satsa på framöver, då han kommer ha rollen som slitvarg och täcka upp defensivt. Vi behöver uppgradera med en Gündogan-typ som är trygg med bollen, kan diktera tempot och fördela spelet. Som Joakim nämner så får vi samma samma med Can, Henderson och Milner som är duktiga på det dom gör men inga spelare som älskar bollen.

  Jag tror Klopp ser möjligheten att casha in på Henderson (som han inte gör på Milner) och därmed finansiera köpet av en Gündogan-typ. Sedan ställa upp med Can som defensiv städgubbe, med en bolltrygg spelare bredvid. Framför där så har han en trio med Coutinho, Firmino, Lallana/Götze? och en spets med Sturridge/Origi/Ings/ny?

  Det är så Klopp har spelat som mest framgångsrikt och jag tror att det är så han kommer att vara som mest framgångsrik i PL.

Kommentarer är stängda.