Är dagens Rodgers samma manager som den nordirländare som skrev på för Liverpool?

När Brendan Rodgers skrev på för Liverpool hade han tydliga visioner. Han hade en tydlig fotbollsfilosofi. En tydlig spelidé. En tydlig strategi. Detta ska ha imponerat så pass mycket under arbetsintervjun att FSG bestämde sig för att anlita honom. Jag minns hur klockren Rodgers kändes. Hans fotbollsfilosofi med intensiv och stort bollinnehav var perfekt för Liverpool. Det är ju så som de flesta vill att laget ska spela. Rodgers kom även med ryktet om sig att vara duktig med unga spelare och kunna förädla dessa, vilket förstås passade FSG:s uttalade värvningsstrategi som handen i handsken.

De första åren gick i mångt och mycket som planerat med Rodgers vid rodret. Lagets utvecklade sitt offensiva spel. På det individuella planet utvecklades spelare som Luis Suarez, Raheem Sterling, Philippe Coutinho, Daniel Sturridge och Jon Flanagan väldigt mycket i takt med att de gavs passande roller och stort förtroende av Rodgers. Det som dock har saknats under hela Rodgers tid i klubben är tillräckligt bra rekryteringar. Det märks extra mycket i transferfönstret där Liverpool haft stor spelaromsättning och somliga som lämnat varit nyckelspelare. Pengar att handla för har inte fattats, men rekryteringarna har helt enkelt varit för dåliga.

Under Rodgers första år hade Liverpools mittbackar stora problem med fysiskt starka anfallare. Då vaskade transferkommittén fram Mamadou Sakho, som förvisso åtgärdade det problemet, men som hade andra brister och kanske framförallt drogs med skador. Därför handplockade Rodgers en viss Dejan Lovren efterföljande säsong; och kroaten har tyvärr blivit en av de spelarna som symboliserar Rodgers usla fingertoppskänsla med transfers allra mest. Lovren hade en fin höst i Southampton men har aldrig varit tillräckligt bra för att kunna vara den försvarsgeneral som Rodgers trodde att han skulle bli.

Många spelare har kommit och gått under Rodgers. För många. Särskilt de senaste två åren. Rodgers har ofta förklarat dåliga resultat med att laget har många nya spelare, men vems fel är egentligen det?

Vidare, är min tolkning att Rodgers och transferkommittén inte har fungerat tillräckligt bra tillsammans. Rodgers handplockade värvningar (Lovren etc) har favoriserats på tok för mycket i laguttagningar. Rodgers ville troligtvis bli av med kommittén och att visa att hans handplockade spelare minsann var bättre än spelare som de rekommenderat var en strategi som bara kunde lyckats om lagets resultat varit bra. Och resultaten har varit allt annat än bra sedan Suarez lämnade.

Jag har fortfarande svårt att smälta värvningen av Christian Benteke. Nej, jag tror inte att Benteke är Andy Carroll, men hade den Brendan Rodgers som flyttade till Liverpool sommaren 2012 verkligen förespråkat den värvningen? Det tror inte jag. Benteke är en bra spelare, men för att han ska vara framgångsrik måste laget anpassa sig efter hans styrkor – och det är inget spel som passar resten av laget. Och framförallt inget spel som Rodgers vanligtvis förespråkar. Min slutsats är att Rodgers kapitulerade och gav upp sin fotbollsfilosofi i samma veva som Benteke värvades. Rodgers var inne på att laget skulle förändras och han skulle troligtvis kalla det en förädling & utveckling av sin filosofi – men jag väljer istället att kalla det för kapitulation. En fotbollstränare utan en tydlig identitet kommer aldrig att kunna överföra en tydlig identitet till laget. Och nu är dagens Liverpool därför att fotbollslag utan en tydlig identitet.

4 kommentarer
 1. Rodgers lyckades verkligen med att forma laget och utveckla spelare som Coutinho, Suarez, Sturridge, Flanno och Henderson. Dock så ställer jag mig frågande till att han var en hårsmån ifrån att byta bort Henderson mot en åldrande Dempsey som var kraftigt på nedgång. Borde inte Rodgers se Hendersons talang, även om han inte hade fått ut max i början på sin Liverpool-karriär?

  En stor skillnad är också att alla de här spelarna spelade i sina naturliga positioner (Flanno kan väl spela på båda kanterna) och att mycket av spelet byggdes kring SAS. Vi hade en kärna och en idé. Jag har alltid varit frågande varför han är så sugen på att ha flexibla spelare, Erlingmark-typer. Är det inte bättre att ha 2 bra seniorer på varje position och en talang/akademispelare som ett tredjeval? Spelare som Markovic, Firminno, Can, Moreno har ju stundtals blivit använda på helt fel sätt, och naturligtvis inte presterat på topp.

  Tycker också att vår otroliga offensiv maskerade våra defensiva problem när vi nästan vann ligan. Eller, knappast ens maskerade. Alla visste om och såg dem, och pratade om dem, men vad spelade det för roll om vi släppte in 2 om vi gjorde 4, 5 mål framåt varje match? Den säsongen förlängde nog Rodgers tid som coach över förra sommaren inför den här säsongen.

  Med deras katt- och råtta lek med kommittén, med anklagande och spel för få fram sina viljor så var det ju dömt att misslyckas förr eller senare. Rodgers frångick väl sin idé mer och mer för han försökte vara pragmatisk. Det är nog inte helt lätt att styra en klubb som Liverpool när det blåser hårt på toppen. Kanske han tog över ett par år för tidigt.

  När vi förlorade Suarez och lagen backade började hem och spelade defensivt mot oss. När vi då inte hade en enskild spelares briljans att dyrka upp försvaret så blev det tufft. Coutinho har glimrat till i bland, men det känns som hans briljans bara syns bitvis och enstaka ögonblick. De har skänkt oss några sköna poäng och snygga mål medan Suarez på ensam hand terroriserade en hel backlinje på egen hand.

  Jag är försiktigt optimistisk till Klopp nu, men tycker man ska komma ihåg att han likt Rodgers körde in i väggen där till slut och lagen klurade ut hur de skulle försvara sig mot Dortmund. Men han har helt klart ett imponerande CV från tiden där oavsett. Ironiskt nog så tycker jag kanske Dortmunds nuvarande coach, Thomas Tuchel vore ett ännu mer spännande namn. Men så lär det inte bli, och jag tycker det ska bli oerhört spännande med Klopp också. Även om jag inte tror det är Messias som kommer, så behövs det något nytt och ett lyft. Topp 4 blir svårt för vilken manager som än tar över.

  • Håller med Joakim!
   Dels om analysen, Rodgers-Transferkommitéen-Spelarna, dels om Klopp. Tüchel är nog en mer sofistikerad tränare med fler verktyg men med Klopp får vi en personlighet som kan kompensera ett och annat. Klopp som huvudtränare med Tüchel som assisterande hade varit klockrent:)

   Hur ser det ut i dagens trupp utifrån ett Klopp-spelare perspektiv? Jag kan se Coutinho, Henderson, som klockrena, även Markovic med sin speed. Firminho har inte visat så mycket ännu men har det nog i sig, Kloppspelet efter sin tid i Hoffenheim. Moreno och Clyne funkar nog bra också.

   Jag kan tänka mig att med Klopp vid rodret så blir mer spel likt 1a halvlek mot Arsenal. Och det såg ju fantastiskt trevligt ut:) Vilka fler spelare passar in i Klopps spelstil tror ni?

 2. Intressant krönika.
  Joakim: Kloka synpunkter!
  Jag tror att Rogers den senaste tiden varit medveten om förutsättningarna. Han fick en andra chans i somras när man istället bytte alla assisterande. Vad gör man när bara resultatet räknas, när varje spark bedöms? Jag tror Rogers körde fast på slutet, han fick helt enkelt kramp och vågade inte längre följa sin tidigare inriktning. Resultatet blev allt, nu fanns ingen tid kvar att bygga upp ett lag. Därför tror jag trebackslinjen återuppstod.
  Situationen påminner på något sätt om säsongen då king Kenny fick gå. Suarez med flera träffade stolpen mest i ligan. Hade bollarna gått in så hade kanske Kenny varit kvar?
  Nu är tyvärr vår bäste spelare ur form. Coutinho har kanske spelat småskadad (vem vet) men det finns betydligt mer att plocka ut av honom. Sturridge är ringrostig, men har potential. Alla nya börjar hitta in i sin nya miljö.
  Därför känns det som det kommer att lossna för laget. Klopp kan säkert få igång maskineriet igen…

 3. Att spela spelare i fel position var inget som kom på slutet. Vi låna in Sahin första året med BR och en sån spelare lånar man för att spela och då borde man ha haft en idé om var. Istället hamna han ur position.

  Benteke känns aldrig aldrig som att det var BR:s värvning.

  Jag börjar bli extremt tveksam till den här kommitténs funktion. Skulle vilja se att den slopas. Scouter och tränare som bestämmer. En kommitté som kräver väl motiverade värvningar som jobbar fristående vore något tycker jag. Att de som i dagsläget verkar verka för att det ska bli någon mellanmjölk där laget står på egna ben och det inte ska spela så stor roll vem som tränar tror jag inte på.

Kommentarer är stängda.