Sadio Mané presenterades av Liverpool igår, med det blev han Klopps fjärde värvning och dessutom en av de dyraste värvningar klubben gjort. En sak som nämnts som fördel när det kommer till värvningen av senegalesen är att han är Premier League-proven, dvs att han spelat i PL och visat att han klarar av ligan på ett bra sätt. Det blir alltid dyrare att handla inom PL, fyra av våra fem dyraste köp är från andra klubbar i ligan, men frågan är om det är en garanti för att lyckas att man spelat i PL tidigare? Jag tänkte att vi skulle ta en titt på våra köp inom PL de senaste åren, för att se hur många av dem som verkligen varit lyckade. Det här är våra köp av spelare från andra PL-klubbar, från Hodgson fram till idag. Jag har inte tagit med spelare som kommit på Free transfer, ingen vill väl ändå bli påmind om Joe Cole?

Paul Konchesky Fulham £3,500,000

18 matcher/0 mål

Han kom visserligen till oss under en period då vi hade det jobbigt ekonomiskt och behövde göra budgetlösningar på värvningsfronten. Oavsett kostnad och tid så är det dock inget snack om att värvningen av Konchesky var ett stort misslyckande.

Andy Carroll Newcastle United £35,000,000

58 matcher/11 mål

andy-carroll_1746593c

När vi tappade Fernando Torres vände sig klubben mot Newcastles nickstarke anfallare och här fick vi kasta fram den högsta övergångssumman någonsin för att få igenom värvningen. Carrolls tid i vår klubb kantades av en hel del skador och när Brendan Rodgers tog över stod det tidigt klart att han inte var en spelare som passade in i lagbygget. Såldes vidare till West Ham, där han under andra halvan av förra säsongen började visa tecken på att han fortfarande har en del att ge som spelare. Tiden i Liverpool dock ett stort misslyckande.

Jordan Henderson Sunderland £16,000,000

212 matcher/22 mål, hittills

När vår nuvarande kapten kom till oss från Sunderland pratades det direkt om ett överpris och det var såklart befogat sett till vad han egentligen presterat. Värvningen kom under en period då vi skulle byggas kring en kärna av brittiska spelare och statistiken visade att Henderson hade skapat en hel del chanser för sin klubb under säsongen som varit. Hans första säsong hos oss blev inte vad varken han eller vi fans hade hoppats på, han förde mestadels en anonym tillvaro ute på högerkanten och när Dalglish lämnade över till Rodgers var det många som trodde att Hendo skulle få lämna, så blev ej fallet och när han väl fick förtroendet att spela på sin bästa position höjde han sig också spelmässigt. Utan tvekan ett lyckat köp.

Charlie Adam Blackpool £6,750,000

37 matcher/2 mål

Ett relativt billigt köp när han kom till oss från Blackpool, han hade en imponerande säsong bakom sig och hans vänsterfot var mycket omtalad. Väl på plats i Liverpool gjorde han en ganska bra säsongsinledning, men det visade sig snart vara så att Adam inte riktigt höll på den här nivån. Hans fysik gick verkligen att ifrågasätta och allt som oftast kom han fel in i situationer, när matchtempot höjdes hade han svårt att hänga med och hamnade ofta på mellanhand. Såldes ganska snart vidare och hans tid i klubben kan inte ses som något annat än ett misslyckande.

Stewart Downing Aston Villa £18,500,000

91 matcher/7 mål

Ett av de mer misslyckade köpen de senaste åren, Downing kom från en bra säsong med Aston Villa, men vi var nog många som höjde på ögonbrynen när vi såg vilken summa som betalades för den begränsade ytterspringaren. Stod för mängder av anonyma insatser och verkade aldrig riktigt bekväm i att spela för klubben, kanske blev pressen för stor eller så var det helt enkelt så att det inte fanns mer kapacitet hos honom. Att värvningen var ett misslyckade råder det dock ingen tvekan om och idag för Downing en ganska anonym tillvaro i klubben där han slog igenom, Middlesbrough.

Jose Enrique Newcastle United £6,000,000

99 matcher/2 mål

Det är lätt att glömma att instragramkungen Enrique faktiskt under en period var en bra vänsterback, efter misslyckanden med spelare som Dossena och, tidigare nämnde, Konchesky var det en lättnad att få in spanjoren från Newcastle. Någonstans på vägen var det dock något som blev fel och de senaste åren har Enrique känts mer som ett skämt än som en fotbollsspelare och i slutänden skulle jag säga att det även det här var en misslyckad värvning.

Joe Allen Swansea City £15,000,000

132 matcher/7 mål

Än så länge är han kvar i klubben, Joe Allen, och vi är nog många som gärna skulle se att han fortsatte att vara det. Mycket talar dock för att Allen lämnar i sommar och anledningen till det är att han har haft svårt att knipa en ordinarie plats i laget, något som varit fallet ända sedan hans ankomst hos oss under Rodgers första säsong. Han inledde mycket bra, men sedan kom skadorna och de har fortsatt att komma med jämna mellanrum. Kvalitet finns i vår lille walesare och jag skulle inte kalla det här för en misslyckad värvning, men sett till vad han verkligen uträttat i klubben är det inte heller rätt att kalla det för ett bra köp.

Daniel Sturridge Chelsea £12,000,000

92 matcher/53 mål

Ett bra köp har däremot Daniel Sturridge varit, personligen hade jag inte allt för höga förhoppningar när vi värvade den här skadedrabbade, lite egoistiska spelaren från Chelsea, men det skulle visa sig vara en av de bästa värvningarna vi gjort de senaste åren. Sturridge målfacit är imponerande och om det inte vore för skadorna hade hans stjärnstatus varit ännu högre. Ett kanonköp!

Simon Mignolet Sunderland £9,000,000

149 matcher/0 mål

Skulle ersätta Pepe Reina, som haft några svaga säsonger i klubben och såg ut att helt sakna glöden, men vår belgiske målvakt har haft en jobbig tid i klubben. Han inledde med att rädda en straff redan i sin första match, men har haft svårt att bygga upp ett förtroende. Är en skicklig skottstoppare, något som gör att han säkert skulle kunna göra bra ifrån sig i ett lag på den nedre halvan av tabellen, där man får många skott på sig och det kan vara acceptabelt att göra någon miss ibland, men för att stå i ett tänkt topplag behöver man vara i stort sett komplett och det kommer nog aldrig Mignolet att bli.

Rickie Lambert Southampton £4,500,000

36 matcher/3 mål

LFC-supporter sedan barnsben, en fin säsong i ryggen och tänkt som backupspelare, men hur man än vänder och vrider på det blev köpet av Rickie Lambert ett misslyckande. Han må ha varit billig, men han var också helt uppenbart inte tillräckligt bra för att spela för oss. När han skulle leda vår forwardslinje i Champions League blev det inte helt överraskande respass. Lämnade efter säsongen för att nöta bänk i West Bromwich. En sympatisk herre, men ingen spelare för den här nivån.

Adam Lallana Southampton £25,000,000

90 matcher/13 mål, hittills

För ett år sedan hade jag nästan räknat ut Lallana, men sedan Klopps ankomst har det hänt något med honom. Lägger alltid ner ett hundraprocentigt jobb och under den andra halvan av säsongen började skotten att träffa mål, några hamnade dessutom i mål. Att vi betalade ett överpris för Lallana tror jag vi alla är överens om, men det börjar se ut som om han faktiskt kommer att bli en spelare som vi kommer att få nytta av under några säsonger. Än så länge är han inte värd den höga summan, men ett misslyckat köp skulle jag inte kalla honom.

Dejan Lovren Southampton £20,000,000

77 matcher/2 mål, hittills

Om Lallana var uträknad för ett år sedan var Lovren det än mer, hans första säsong hos oss var en katastrof. Även här har det dock blivit en stor förändring sedan vår tyske tränare anlände och under de senaste månaderna har han kanske varit vår mest stabile försvarare. Målet mot Dortmund höjde säkerligen självförtroendet en hel del och när vi går in i nästa säsong tror jag att Lovren känner sig ganska säker på en startplats. Pengarna vi betalade för honom är den högsta summan vi lagt på en back någonsin, det har han inte levt upp till än, men det känns inte osannolikt att Lovrens status kommer att fortsätta att stiga framöver.

Nathaniel Clyne Southampton £12,500,000

52 matcher/2 mål, hittills

JS50414631

En av våra bästa spelare under förra säsongen, gör i stort sett aldrig en dålig match och utstrålar en trygghet som är raka motsatsen till ytterbacken på den andra kanten. När vi bytte Glen Johnson mot Nathaniel Clyne var det en rejäl uppgradering och i honom har vi säkrat högerbacksplatsen för många år framöver. En väldigt bra värvning.

Christian Benteke Aston Villa £32.500.000

42 matcher/10 mål, hittills

Benteke

Visst, han har gjort en del mål Benteke, men spelmässigt har han inte alls kommit upp i nivån och det råder knappast någon tvekan om att han står ganska långt ner på Klopps forwardslista. Vi kände nog alla att det här var en lite för dyr värvning, precis som det oftast blir just när man ska värva inom Premier League, men åtminstone jag trodde också att han skulle prestera bättre än vad han gjort. Hans självförtroende har lyst med sin frånvaro och trots att han fått spela i cupmatcher mot lag långt ner i seriesystemet har han inte kunnat övertyga. Kommer med stor sannolikhet att lämna i sommar och det till en summa som gissningsvis hamnar långt ifrån det vi köpte honom för. Ett misslyckat köp.

Sammanfattningsvis kan man säga att värvningar inom Premier League är långt ifrån någon garanti för framgång, vi har några av våra största värvningsmissar bland spelarna här ovan, samtidigt har vi också några riktigt lyckade köp. Nu när Sadio Mané kommer till oss gör han det med stora förväntningar på sig, men om det är någon som ska få ut det bästa av honom så är det Jürgen Klopp. Klopp har vänt karriärerna för flera av våra spelare som verkade vara på väg bort, nu har han börjat handplocka spelare och jag tror att Mané kommer att passa bra in i vårt lagbygge. Övergångssumman är extremt hög, men samtidigt är det på en marknad där de engelska lagen har enorma mängder pengar. Silly Season har tagit fart och det kommer nog att vara fler nya namn i truppen när säsongen drar igång, nu åker vi!

4 kommentarer
 1. Intressant och välskriven krönika! Jag tycker dock du har förenklat det hela lite för mycket. Liverpool har ju trots allt bytt tränare ett antal gånger de senaste åren med väldigt olika fotbollsfilosofier och budgetar.

  – Att kalla Hodgsons budgetköp (Konchesky) under de mörka åren som ”PL proven” är att överdriva en smula
  – Att köpa in specialister på inläggsfotboll (Downing/Carroll/Adam) och sedan ett år senare spela Tiki-Taka kan också spela in hur väl man lyckas
  – Att köpa in Tiki-Taka-specialister och sedan spela heavy metal-fotboll är inte heller alltid snällt
  – Ett köpa in spelare som inte passar ens den egna spelstilen (Lambert/Benteke/Lovren)

  Jag tycker helt enkelt inte att det _alltid_ går att skylla på spelarna, och då spelar det ingen roll om de är ”PL proven”.

  De i din lista som går att titta på är i så fall:
  – De spelare som togs in av Rodgers och spelade länge under Rodgers (Allen/Borini/Sturridge/Mignolet/Lallana)
  – De spelare som passade även nästkommande fotbollsfilosofi (Enrique/Henderson/Clyne)

  Av dom spelarna tycker jag bara Sturridge, Henderson och Clyne har lyckats. Så du har nog en poäng 🙂

  • Ja, det är såklart mängder av saker som spelar in i hur pass lyckad en värvning ska bli, spelsystem, tränarbyten och liknande påverkar utfallet av ett köp mycket. Att en spelare är PL-proven brukar nämnas som en av dessa saker och jag har länge haft en känsla av att det sällan är så att köp mellan klubbar i PL är speciellt lyckade, främst när det är spelare som går från mindre lag till stora. Ibland är det spelarna som inte presterar, ibland är det tränarna som använder dem fel, min tanke här var att se hur många av våra PL-köp som faktiskt lyckats. Personligen trodde jag att det skulle se ännu sämre ut och du har en poäng i att Konchesky kanske inte hör hemma på den här listan, den värvningen kom nog i ren desperation, men ibland kan det vara bra att påminna sig om det har funnits mörkare tider 🙂

 2. Inget vidare underlag för att dra denna slutsats, men väger man in andra klubbar känns det på något sätt som att försvarsspelare som är ”PL-proven” tenderar att vara mer lyckade värvningar.

 3. Benteke må vara ett dåligt köp men frågan är varför vi köpte honom. Vi ville även under Brendan spela ett snabbt spel efter marken och även våra scouter lär väl ha sett att han inte skulle passa in. Benteke är ett fruktansvärt bra spelare i rätt omgivning. Han är en bra avslutare och med de lägen han hade denna säsongen hade han utan problem gjort 15 mål i år i normala fall.

  Jag vill verkligen inte möta honom i ligan för tänk honom i tex West Ham och med payets inlägg och framspelningar skulle sänka många lag.

Kommentarer är stängda.