Det var en mittback de flesta ville ha in innan transferfönstret stängde för några månader sedan, men i stället blev siste spelare in i truppen en mittfältare från Arsenal som haft en karriär som gått lite i stå. Alex Oxlade-Chamberlain behövde något nytt i sin karriär och valde att komma till oss. Eftersom han kanske inte var den spelare alla önskade sig, även om de flesta samtidigt förstod varför man gjorde köpet, var det med granskande ögon han sågs när han gjorde sina första minuter i klubben.

Ox första tid i Liverpool var ganska jobbig, speltiden var begränsad och när väl chanserna gavs stämde det inte för honom. Bollbehandlingen svek honom, beslutsfattandet brast och frustrationen var uppenbar. Efter en usel insats för England under landslagsuppehållet började frågetecknen runt honom hopa sig, var det verkligen klokt av Liverpool att lägga en sådan stor summa på en spelare som inte platsade i en konkurrent? Men, med tiden har engelsmannen kommit mer och mer in i spelet, det har blivit mer tydligt var hans bästa roll i laget är och även om han inte på något sätt varit dominant har han börjat visa tendenser till att kunna utmana om startplatser på allvar. Med sin energi och vilja har han börjat omvända sina kritiker en efter en och frågan är om han inte vände om de allra flesta efter gårdagens insats. Inte bara på planen, utan kanske än mer utanför den.

Matchen mot Bournemouth blev aldrig speciellt spännande, även om man som Liverpool-supporter aldrig riktigt vågar slappna av, så kändes det ändå relativt lugnt redan i halvtid. Vårt motstånd öppnade sig på ett annat än sätt än både Everton och WBA och när spelet blev mer böljande trivdes vår offensiva spelare som fiskar i vattnet. Var det inte Salah som kom till avslut var det Coutinho eller Firmino. Målen kom i en strid ström och 4-0-segern var i slutändan i underkant. På mittfältet gjorde kapten Henderson sin bästa insats för säsongen och bredvid honom tog Alex Oxlade-Chamberlain för sig på sällan skådat sätt. Sekvensen i den andra halvleken där han först sätter in en glidtackling, sedan kommer upp på benen och stormar mot mål, för att avslutningsvis sätta bollen i stolpen var en sekvens att minnas från en period i matchen där spänningen lyste med sin frånvaro.

Det går nu mer och mer att se varför Klopp ville få in Ox i laget, han är mångsidig, löpstark och fysisk. När han spelar på vårt mittfält har han visat sig vara ett mycket bra komplement till övriga, han kanske inte är den där spelaren som kommer att göra mängder av poäng, men att han kan komma att bli riktigt nyttig tycker jag att man se mer och mer tecken på. Spelmässigt börjar han övertyga både Klopp och oss supportrar om att han är en seriös kandidat till att starta på mittfältet. Jag tror inte att Ox kommer att bli den där spelaren som tar oss till nästa nivå, kanske kommer han aldrig att vara en given startspelare i Liverpool. Men, vi behöver en bred trupp, vi behöver mångsidiga spelare av hög klass som kan komma in när det behövs, spelare som lika gärna kunde vara startspelare. Personligen tycker jag att balansen blir bättre med att ha t.ex. Ox som en av tre på mitten i stället för Coutinho. Brassen gör sig bättre högre upp i planen, närmare målet, något som också var tydligt igår. Det ska sägas att vi fick en matchbild som passade oss bra igår, men jag tycker att man även tidigare sett att Coutinho är bäst när han får spela lite mer offensivt och främst blir vi mer stabila över hela planen när någon med lite mer defensiva kunskaper kan ta plats på mitten.

Men, det som lyfte Ox lite extra igår skedde efter matchen, där också Coutinho var inblandad. Under intervjuerna efteråt fick brassen frågor om den eventuella framtida övergången till Barcelona, det var lätt att se hur obekväm han direkt blev och han började svamla fram svar. Vad som hände sen tror jag de flesta av er kanske sett, hur Ox kliver in, berömmer Coutinhos spel, attityd och tydliggör att den typen av frågor inte hörde hemma under intervjun. Det var fint att se hur han stod upp för sin lagkamrat. Visst kan man förstå journalistens fråga, men tillfället var illa valt och det visade Ox med all önskvärd tydlighet. Insatsen på planen var imponerande, insatsen i samband med intervjun efter matchen spädde på de positiva vibbarna kring Alex Oxlade-Chamberlain. Nu ställs han mot sitt förra lag, på sin förra hemmaplan. Jag tycker han gjort sig förtjänt av att starta matchen, sen om han är redo att möta Arsenal återstår att se, men jag litar på att Klopp har koll i den frågan.

3 kommentarer
 1. Välskrivet och bra Tomas!
  Intervjun gav mig som man säger i England ”goosebumps”!

 2. Är tyvärr inte lika imponerad av Ox.
  Han var bra när han slog igenom i Arsenal men sen har han inte visat så mycket.
  Ska vi utmana om titeln behöver vi bättre truppspelare än så.
  Vi kunde ha använt yngre spelare som är lika bra (t.ex. Grujic) och sparat pengarna till att stärka försvaret i januari.

 3. Jag tycker förvärvet av Oxlaide var riktigt bra. Det är en spelartyp som gjord för Klopp fotboll. Väldigt energisk, löpstark, stark i närkampsspelet och bra teknik. Han kan spela både cm, offensiv mf, yttermittfält och ytterback. Med honom i truppen kan vi rotera och vila stjärnor som Mane i en match som den senaste utan att tappa jättemycket i kvalitet. Med Lallana skadad hade vi haft väldigt svårt att rotera på det sätt Klopp gjort i höst. Något som nu betalar sig i att vi har istort sett alla offensiva spelare skadefria(Sturridge vet jag inte riktigt) med matchtempo i benen och en oerhört bra konkurrenssituation. Med det sagt känns det som att vi står väldigt mycket bättre rustade för att klara av det hårda spelschemat framöver än vi gjorde tex förra säsongen. Helt klart är det mittbackssituationen som är vår svagaste länk när det gäller både bredd och kvalitet. Det är där vi måste agera under januarifönstret, annars kan det bli det som kostar oss en CL plats även nästa säsong.

Kommentarer är stängda.