Det fanns en hel del positivt att ta med sig från matchen mot Stoke. Ojos assist var såklart en höjdare, inte bara för att det var tjusigt agerat, utan för att han peppades att fortsätta våga, trots en del onödiga bolltapp under inledningen av matchen. Det tycker jag tyder på en bra känsla i laget. Joe Allen har jag redan skrivit många krönikor om, men jag känner mer och mer att vi borde erbjuda honom ett nytt kontrakt. Frågan är om han inte är vår bästa mittfältare just nu? Men det går såklart inte att komma ifrån den succévecka som vår unge, belgiske anfallare haft. Det är såklart lite vågat att skriva en krönika om en spelare efter så pass få matcher, men jag inte låta bli att känna mig positiv kring honom och jag är vanligtvis väldigt pessimistisk kring värvningar av unga, utvecklingsbara spelare.

En ny David Ngog, det var det jag fruktade när vi värvade in Divock Origi. Likheterna var, i alla fall i mina ifrågasättande ögon, många när han gjorde sina första matcher hos oss, han hade en bra teknik, men kändes vek och trubbig. En sak som dock visat sig skilja dem åt, och det markant, är deras utveckling. Ngog stod stilla och trampade i många år, innan vi släppte honom och han försvann ut ur fotbollens finrum. Origi å andra sidan har redan utvecklats en hel del under det år han varit hos oss. I början av säsongen tyckte jag han såg ganska tunn ut, men sedan han kommit tillbaka från sin skada ser han ut som ett kraftpaket. Han har ett tryck i steget, är bra på att hålla i bollen och har under den senaste veckan visat en näsa för mål, som vi verkligen behöver. Det finns mycket positivt att säga om vår unge belgares utveckling, det man inte får glömma är hans inverkan på vår tidigare så ensamme stjärnanfallare, Daniel Sturridge.

daniel-sturridge

Om Origi kan fortsätta hålla den här nivån och med tiden fortsätta att utvecklas förändras Sturridge situation, först och främst behöver inte den skadebenägne skyttekungen spela varje match han är frisk, han behöver inte heller jäkta tillbaka direkt efter sina skador. I Origi kan han kanske få en jämbördig konkurrent och det tror jag verkligen att han behöver, både för sin motivation och för sin utveckling. Jag tyckte man kunde se det på honom i söndagens match mot Stoke, Sturridge rörde sig över större ytor, var mer delaktig och slet mer än han gjort på länge. Han har varit bra sedan han kom tillbaka från sin skada, målen har fortsatt att komma, men jag tycker inte man sett den där riktiga glöden i hans spel. Det kunde man göra igår, vid ett par tillfällen kunde man till och med se honom le och det var det längesen man gjorde. Sedan Suarez lämnade har Sturridge var helt given, det har inte funnits någon som kunnat spela hans typ av anfallsspel. Även om det värvats anfallare på vägen har ingen visat att de varit fullgoda konkurrenter, i bästa fall har de varit dugliga som backup, men inga har tvingat Sturridge att utvecklas. Det kanske är att dra lite för stora växlar av få matcher, men jag tror verkligen att Origi kommer att tvinga fram mer ur Sturridge. Han kan inte känna sig given, man märker tydligt att Klopp uppskattar många av Origis egenskaper, som kanske inte finns hos Sturridge, och matchen mot Dortmund senast var ett tydligt exempel, då tyskarnas backlinje underhölls rejält av vår unge belgare. På torsdag spelar vi vår största europamatch på länge och trots att Daniel Sturridge är frisk och redo att spela är det långt ifrån självklart att han startar, om han inte sporras av det vet jag inte vad som sporrar honom att utvecklas.

Jag trodde att det var Christian Benteke som skulle vara vår belgiske anfallsstjärna i år, jag hade nästan glömt bort att vi hade Origi när säsongen inleddes. Hattricket mot Southampton i cupen var ett första tecken, sedan kom skadan, men efter skadan har han fortsatt att imponera. Han ser otroligt spännande ut och medan jag inför sommaren förväntar mig att Benteke lämnar, så hoppas jag också att Origi får ett bra EM och återkommer som en än mer mogen spelare när nästa säsong drar igång. Med honom, Sturridge, en frisk Ings, Firmino, Coutinho, Lallana och något möjligt nyförvärv har vi en spännande offensiv.

Avslutningsvis, oavsett hur det går mot Dortmund på torsdag så kändes det härligt att vi igår var i en sits där vi vilade spelare för att vi hade en stor europamatch kommande vecka, det var alldeles för längesen sist.

1 kommentar
  1. Helt riktigt av dig om både Origi och Sturridge. Var på plats och såg matchen mot Stoke. Origi var otroligt imponerande. Sturridge såg ut att njuta av att spela ihop med en anfallspartner. Tycker vår målsättning ska vara att spela två forwards så ofta det är möjligt.

Kommentarer är stängda.