Liverpool ledde i paus, men Divock Origi är den som kommer stjäla rubrikerna efter sina två mål inom loppet av tjugo minuter mot Stoke. En perfekt uppladdning inför torsdagens returmöte med Dortmund.

* * *

Lagen:

Liverpools startelva: Mignolet, Clyne, Toure, Skrtel, Moreno, Allen(78), Milner, Stewart, Ojo(46), Firmino(63), Sturridge.

Liverpools bänk: Ward, Lovren, Coutinho, Lallana(63), Lucas(78), Origi(46), Smith

Stokes startelva: Haugaard, Bardsley, Shawcross, Wollscheid, Pieters(82), Cameron, Imbula, Shaqiri(71), Bojan(71), Afellay, Crouch

Stokes bänk: Given, Muniesa(82), Ireland, Joselu(71), Adam, Diouf(71), Teixeira

Matchfakta:

Liverpool – Stoke 2-1 (2-1, 2-0)

1-0: Moreno 9′

1-1: Bojan 22′

2-1: Sturridge 32′

3-1: Origi 50′

4-1: Origi 65′

Skott på mål: 6 – 3
Bollinnehav: 52,9% – 47,1%
Passningsprocent: 81,3% – 78,8%
Passningsprocent planens sista tredjedel: 73,2% – 57%
Vunna luftdueller: 28,6% – 71,4%
Offsides: 1 – 3
Hörnor: 6 – 3
Gula kort: 0 – 2
Röda kort: 0 – 0

* * *

Matchreferat:

Liverpool fick en perfekt genomkörare inför torsdagens drabbning med Dortmund genom att besegra Stoke med hela 4-1 på Anfield. Elvan som Klopp mönstrade var något reservbetonad, men visade inga större tecken på orutin med facit i hand. Kevin Stewart och Sheyi Ojo fick visa upp sig för första gången från start i ligaspelet och visade prov på teknisk skicklighet samt taktisk smartness i sina respektive debuter.

Men ska vi ta det från början så inledde Moreno med att panga in 1-0 från distans redan i den 9:e minuten. Tre Stoke-spelare stod och sov medan James Milner enkelt rullade frisparken till spanjoren som kunde måtta vänstern och dra in den i bortre med ett skott som nye danske keepern Haugaard kanske skulle gjort bättre ifrån sig på. Stoke skulle dock resa sig från den inledande smällen efter att Skrtel rivit ner Crouch på offensiv planhalva och gett bortalaget frispark. Vid det här laget har vi tyvärr fått lära oss att en fast situation är lika med livsfarlig målchans och så även denna gång. För efter att Skrtel ramlat och Toure struntat i den höga försvarslinjen så frispelades smurfen Bojan som enkelt kunde nicka(!) in kvitteringen 1-1, en otroligt dåligt försvarad fast situation återigen. Matchen skulle efter målet pendla fram och tillbaka. Peter Crouch hade bland annat en boll i mål men blev avvinkad för offside och bortalaget kändes farliga varje gång de lyckades vaska fram en hörna eller frispark. Liverpool lyckades dock hålla emot och återtog kommandot i matchen efter att debutanten Sheyi Ojo rundat Shaqiri på kanten och pangat in ett perfekt inlägg där en framstörtande Daniel Sturridge fanns och enkelt kunde nicka in 2-1 vid den bortre stolpen. En mycket vacker aktion av Ojo som fram tills dess varit rätt så osynlig i matchen. Resultatet stod sig till halvtidsvilan men matchen kändes långt ifrån över.

Det skulle dock Divock Origi ändra på. För direkt i den andra halvleken byttes den unge belgaren in, och Ojo ut. Ett något överraskande byte med tanke på ynglingens vackra assist fram till 2-1 bara några minuter innan halvtidsvilan. Men Klopps byte skulle visa sig bli genialt då Origi redan i den 50:e minuten fanns framme för att nicka in 3-1 efter ett mycket vackert svepande inlägg från Milner på kanten. Frågetecken bör dock höjas från Mark Hughes kring vart hans försvar befann sig då Origi fick stå läskigt ensam i straffområdet. Några minuter senare var det dags igen, en fri Origi sprang till sig ett fritt nickläge efter ett fint inlägg av Moreno, men lyckades på något sätt få nicken utanför. Revanschen skulle däremot inte dröja länge då belgaren i den 65:e minuten ryckte ifrån Bardsley på högerkanten och sedan dragit iväg ett skott (inlägg?) som missade Sturridge och som istället hamnade perfekt vid Haugaards vänstra stolprot, 4-1 och game over. Liverpool fortsatte efter detta spela fin kombinationsfotboll medan gästerna såklart förstod att matchen var körd. Därför skrevs slutsiffrorna till 4-1 i en välkommen stabil vinst. Det kommer inte vara helt enkelt för Jürgen Klopp att välja vilka mannar han ska starta med mot Dortmund efter den här finfina insatsen av de såkallade ”reserverna”. Spelade exempelvis Allen och Sturridge till sig en startplats på torsdag? Uppladdningen för Dortmundmatchen börjar redan nu!

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Hade egentligen bara en riktigt farlig chans emot sig när han stoppade Cameron vid 3-1. I övrigt hanterade Simon Stokes långbollar in mot straffområdet på ett bra sätt. Vissa frågetecken kring hans spel med fötterna, men det glömmer vi en dag som denna.

Clyne – Hade Afellay i sin ficka hela matchen. Mycket bra både defensivt och offensivt från sin högerbacksposition.

Toure – Höll inte försvarslinjen vid ett par fasta situationer, till exempel när Bojan knoppade in 1-1. Utöver det en stabil insats.

Skrtel – Drog först på sig frispark och ramlade kort därefter vid kvitteringsmålet. Men utöver dessa snöpliga händelser så skötte sig slovaken fint.

Moreno – Stod för ett vackert ledningsmål i första halvlek då han var mycket lyckosam vid sina offensiva räder. I andra höll han ihop defensiven på ett stabilt sätt.

Allen(78) – Spelade med största sannolikhet till sig en plats i torsdagens startelva. Vann otroligt mycket bollar på mittfältet och jobbade förtjänstfullt hela matchen. Fick en välförtjänt stående ovation av Anfield när han klev av.

Milner – Stod för två vackra assist och var en av de starkast bidragande orsakerna till dagens vinst.

Stewart – Debuterade från start i ligaspelet. Läste spelet mycket bra och trots några slarviga passningsmissar så är det väldigt svårt att hitta något att vara missnöjd med – en fullt godkänt och väl genomförd debut.

Ojo(46) – Debuterade även han från start. Visade sin kvalité genom att runda Shaqiri och passa fram till Sturridge med ett perfekt avvägt inlägg.

Firmino(63) – Trög start, men växte in i matchen innan han blev utbytt i förmån för Lallana.

Sturridge – Målskytt igen och jobbade hårdare både offensivt och defensivt än han gjort på länge. Tillräckligt bra för att få chansen på torsdag? Frågar du mig, ja!

Inhoppare:

Origi(46) – Tvåmålsskytt efter att ha blivit inbytt i paus. Visade fart, grymma tempoväxlingar och näsa för mål. Mycket fint inhopp som med lite mer skicklighet hade inneburit ett äkta hat trick.

Lallana(63) – Jobbade hårt och var inblandad i en del farligheter. Lät inte Stoke-försvaret slappna av.

Lucas(78) – Comebackade med att fira mål framför Stoke-supportrarna och hoppa in med dryga 10 minuter kvar. Satte inte en fot fel och spelade hem matchen plus de tre poängen.

* * *

Övriga kommentarer om matchen:

3 kommentarer
  1. Asså Skrtel… Så fort jag slår på tvn så ser jag hur han skapar en onödig frispark och självklart gör de mål på den…

  2. Liverpool med två strikers på plan verkar vara ett framgångsrecept …SAS… 😉 Sturridge och Origi skapade ordentligt med oreda tillsammans idag!

    • Jag tyckte inte Liverpool ändrade formen så mycket när Origi kom in. Det enda som hände, vad jag kunde se va att Liverpool körde en 4-3-3 med en falsk 9a genom att Origi gick till vänster, Sturridge höger och Firmino genom mitten som en falsk 9a istället för Sturridge centralt med Ojo och Firmino på var sin sida.

      Jag skulle snarare säga att en hårt och smart spelande anfallare utan boll är ett framgångsrecept. Sturridge va betydligt rörligare och jobbade mer än jag någonsin sett honom göra förr. Det är nästan som Origis prestation mot Dortmund va lite av en väckarklocka för våran stjärnanfallare.
      Ser inga problem med att spela med en på topp så länge som den är delaktig i spelet som Sturre va i första och Origi mot Dortmund. Men med tanke på vilket målstim dom är i nu så skulle det vara intressant att se båda på plan tillsammans. Dock inte mot Dortmund då det krävs yttrar som Coutinho och Lallana som kan hjälpa ytterbackarna hålla koll på Reus/Mikhitaryan.

Kommentarer är stängda.