Ikväll spelar Liverpool säsongens första träningsmatch, mot Tranmere på Prenton Park. Många av spelarna på planen kommer vara ute efter att imponera på Klopp och försöka knipa en plats i a-lagstruppen till nästa säsong. En av spelarna trodde nog att hans chans att göra det var borta vid det här laget i fjol, men nu kliver han in på planen med ett nyskrivet långtidskontrakt och en evig plats i våra historieböcker. Divock Origi har onekligen ett händelserikt halvår bakom sig.

Det var en del lag som försökte köpa loss belgaren förra sommaren, speciellt pratades det om att Wolverhampton skulle vara intresserade av att få över honom till sitt lag. Personligen blev jag förvånad när det visade sig att Origi skulle vara kvar i Liverpool, hans tåg hade väl ändå gått för längesen? En misslyckad utlåning till Wolfsburg kändes inte som rätt väg för att hitta tillbaka till den form som han hade innan den olyckliga skadan i derbyt mot Everton för några år sedan. Ju mer tiden gick under säsongen kändes det ännu mer ologiskt att han var kvar i klubben, när vi kom in i december hade han fortfarande inte gjort en enda minut i ligaspelet. Så kom ett nytt derby, Origi fick sin chans att komma in på planen under de sista minuterna. Vad som sedan hände vet ni alla redan. Volleyn av van Dijk, tavlan av Pickford och plötsligt en Origi som klivit in från truppens periferi och hamnat i allas blickfång. Han hade inte bara avgjort en match, han hade avgjort ett derby och han hade gjort det på ett osannolikt sätt. Belöningen för målet blev en startplats i kommande ligaomgång, där det blev en assist, innan han åter hamnade i glömska.

Det var mot slutet av säsongen de lyfte på allvar. Två mål mot Barcelona, avgörandet mot Newcastle i ligaspelet och så då det där målet som säkrade vår Champions League-titel. På kort tid hade Origi stärkt sina aktier så enormt att ett nytt kontraktsförslag kändes helt givet, inte kunde vi väl göra oss av med den spelare som avgjort semifinalen och sedan satt den sista spiken i spurskistan i finalen? Igår kom beskedet att han hade förlängt och Klopp uttalade sig om honom som en nyckelspelare i offensiven nästa säsong. Det verkar mer och mer som att Origi kommer att vara spelaren att vända sig till när någon i vår trio där framme inte är redo. Nu är frågan, är det här ett klokt beslut av Liverpool eller är det ett beslut fattat utifrån känslorna belgaren väckte under slutet av förra säsongen? Hade han ens varit kvar i Liverpool om inte Brewster skadat sig inför förra säsongen?

Personligen känner jag mig delad till en roll som Origi verkar få, jag är inte helt trygg i att ha honom som förstahandsalternativ om Sadio Mané drar en baksida eller Roberto Firmino bryter armen. Han har trots allt bara presterat under en kort tid, i en roll där han inte behövt känna någon direkt press, utan kunnat komma in och överraska. Den här säsongen kommer det att ställas helt andra krav på Origi, en större plats i truppen kräver fler starka prestationer och de behöver ske över tid. Att han var hjälte förra säsongen kommer inte att betyda mycket om han börjar bränna målchanser, då kommer det att börja skrivas om att vi gjort misstag som inte värvat bättre spelare. Samtidigt tycker jag att Klopp resonerar helt rätt. Det finns en stor potential i Origi, han är stark, målfarlig och har bra teknik, visst kan hans spelsinne brista ibland, men de dragen tyckte jag man kunde se hos Sadio Mané för några år sedan också. Kanske kan en frisk Origi, som känner ett stort förtroende av sin tränare ta nästa steg i sina utveckling? Han är trots allt bara 24 år gammal och har några stökiga säsonger bakom sig, det är inte ovanligt att spelare blir lite smartare i takt med att de mognar och får rutin. En lite smartare Divock Origi kan visa sig vara en riktigt nyttig spelare, även i ett lag som aspirerar på ligatiteln.

Jag trodde att vi skulle värva en offensiv pjäs i sommar, men ju mer tiden går, desto mer börjar jag inse att så inte kommer att vara fallet och jag börjar känna mig rätt lugn med det beslutet. Vi har Origi, vi har Oxlade, vi har Shaqiri och vi har en stor talang i Brewster. Utöver det har vi Harry Wilson, som kommer vilja visa vad han går för i den röda tröjan under försäsongen. Det här är inte lika namnstarkt som hos City, men vår trupp utstrålar en harmoni som inte får underskattas. Klopp har svetsat samman en trupp där Origi förlänger, trots att han antagligen är hetare än någonsin. Där Simon Mignolet fortfarande är kvar, trots att han är solklar andremålvakt. Där Dejan Lovren är kvar, trots att Milan ska ha anmält intresse och han själv är fjärdeval på sin position. En ny spelare, oavsett vem det är, påverkar dynamiken i gruppen och att hitta en spelare som är väldigt bra, men samtidigt kan köpa att inte vara en given startspelare är verkligen inte lätt. Visst kan man locka med hutlösa löner, men det är också något som kan påverka den nuvarande truppkänslan. I stället för att värva nytt har vi förlängt med alla våra nyckelspelare, de får utvecklas som spelare och som lag, utan att det blir stora förändringar. Att vi inte värvar behöver inte vara en nackdel när säsongen drar igång, tvärtom.

Silly season är en så stor del av fotbollsvärlden nu att det är lätt att glömma att man faktiskt kan bli ett bättre lag utan att värva, om man bara ger de spelare man har förtroende och låter dem utvecklas. Klopp har visat en enorm fingertoppskänsla med sina värvningar sedan han kom till oss, han vet precis vad han vill ha hos sina spelare, så om han tror att Origi har tillräcklig potential känns det inte mer än rätt att vi ger honom den chansen. Belgaren kommer ha sin plats i historien oavsett hur den här satsningen slutar, nu är det bara upp till honom själv att bestämma hur stort kapitlet om honom ska vara.

2 kommentarer
  1. Förnuftigt resonemang tycker jag. Tottenham nåde stor framgång utan värvningar förra säsongen. Det berodde nog dels på ett sammansvetsat lag. Nu hoppas jag såklart att vi gör åtminstone någon värvning av en spelare till a-truppen. Moreno borde väl ersättas t.ex?

Kommentarer är stängda.